Ova droga  nema vidljiv miris i boju. Okus mu je sladak, a kada se pomiješa s alkoholom, gotovo se ne može otkriti. Droga koja se obično naziva “ji” ili GHB, brzo se širi regijom. Ova droga, poznata po svojoj upotrebi kao droga za silovanje, nema prepoznatljiv okus ili miris i nevjerojatno ju je teško otkriti kada se umiješa u piće. Njegova se konzumacija povezuje s mnoštvom fizičkih simptoma, uključujući dezorijentiranost, gubitak pamćenja i napadaje mučnine i povraćanja. Mnoge žene u Srbiji na društvenim su mrežama ispričale iskustva s ovim simptomima nakon noćnog izlaska, sumnjajući da su im pića bila podmetnuta ovom podmuklom supstancom.

 

Mogućnost skliznuća u komatozno stanje potencijalni je ishod uzimanja GHB-a, što također nosi visok rizik od smrti. Proizvodnja GHB-a je moguća u domaćim uvjetima, a ova osobina ga čini opasnom supstancom zbog lakoće dostupnosti njegovih sastojaka. Primarna komponenta u proizvodnji ovog lijeka je sredstvo za uklanjanje hrđe. Narkotik o kojem je riječ nema vidljiv miris niti boju. Okus mu je sladak i ostaje uglavnom nezapažen kada se pomiješa s alkoholom. Tijekom intervjua za “Explosive”, žrtva je ispričala svoj susret s ovom drogom.Te večeri smo prijateljica  i ja odlučile otići u jedan bar u Beogradu. Dok smo bili tamo, grupa muškaraca koja je sjedila za šankom neočekivano nam je poslala piće. U to vrijeme nisam puno razmišljala o tome jer su se činili bezopasnima. No, unatoč tome što sam do tog trenutka konzumirala samo sok, u trenutku kad sam popila napitak koji su mi poslali, sve se zamaglilo i više se ne sjećam što se nakon toga dogodilo.

Čin  potajnog dodavanja droge nečijem piću kulminira seksualnim napadom kojeg se žrtva ne sjeća. Srećom, naša sugovornica i njezina prijateljica  imali su sreću izbjeći tako mučnu sudbinu te večeri. Nakon događaja koji su se dogodili jedan gospodin je osmotrio situaciju i odmah nas ispratio iz objekta. Zatim smo odvedeni u njegovu rezidenciju gdje je, nakon što sam došala k sebi, otkrio detalje onoga što se dogodilo. Zbog incidenta sam potražila liječničku pomoć, jer sam bila pod dojmom da nije počinjeno nikakvo zlo. Srećom, pokazalo se da je sve u redu. Ova djevojka je imala ludu sreću ali se sve moglo i drugačije završiti.

Toksikologinja Aleksandra Repić vrlo je detaljno opisala djelovanje ovog narkotika. GHB, kada je prisutan u višim koncentracijama, može dovesti do osjećaja euforije i smirenog stanja usporedivog s opijanjem alkoholom. Zbog ovih učinaka često se koristi u rekreativne svrhe. Međutim, doze malo veće od ovih količina mogu izazvati simptome koji se obično povezuju sa slučajevima seksualnog napada, uključujući pospanost, dezorijentiranost, zbunjenost, gubitak pamćenja i eventualnu nesvjesticu.

 

Preporučujemo