Mediji u Njemačkoj izvijestili su o oglasu jednog trgovca iz Donje Saske koji je izazvao veliku buru na internetu. U oglasu se tvrdi da postoji kovanica od dva eura koja je nevjerojatno rijetka, a vlasnik za nju traži vrtoglavih 99.000 eura. Ova informacija je potaknula i stručnjake da se oglase po ovim pitanjem. Časopis Fenix ​​izvijestio je da je UNESCO-ov dio svjetske baštine u Njemačkoj pustio u prodaju jedinstveni novčić u čast svoje kulturne baštine. Prigodni novčić ukrašen je gradskom vijećnicom Bremena i kipom Rolanda od Bremena, a oboje se smatraju ikonskim simbolima najmanjeg njemačkog grada u zemlji.

 

Prema web stranici “muenzen.eu”, novčić koji se smatra unikatnim prvi put je pušten u promet 2010. godine, u nakladi od 30 milijuna primjeraka. Stranica također navodi da je procijenjena vrijednost ovog novčića samo tri eura. To postavlja pitanje: kako trgovac racionalizira  visoku cijenu koju je postavio.

Prema stručnjacima iz industrije, kovanica od dva eura “Grace Kelly” je najvrjednija te vrste, s procijenjenom vrijednošću od nešto više od 3000 eura. Kovanica se smatra “monumentalnom varijantom” zbog svog jedinstvenog sastava koji ga izdvaja od standardne legure nikla, bakra i mesinga. Umjesto toga, ovaj je novčić izrađen od jednog metala, što rezultira njegovim prepoznatljivim i netaknutim izgledom. Prilikom pregledavanja internetskih platformi s malim oglasima, gornja granica za alternativne ponude ograničena je na 450 eura, uz mogućnost daljnjeg pregovaranja. Za samo 12,99 eura imate mogućnost kupiti prigodni novčić od ovlaštenih distributera kao što je tvrtka za trgovanje novčićima MDM. Zajamčeno je da su ovi novčići u besprijekornom stanju, za razliku od onih koji se obično nalaze na web stranicama s oglasima, a koji mogu pokazivati ​​znakove istrošenosti.

Vlasnik tvrdi da je njegov novčić od 2 € jedinstven. U oglasu se naglašava da nije pronađen nijedan drugi identičan novčić, što ovo čini jedinstvenom i iznimnom prilikom za kolekcionare i entuzijaste. Upozorenje koje je izdao stručnjak razlog je za zabrinutost.
Michael Becker, predsjednik strukovne udruge njemačkih trgovaca kovanicama, već je upoznat s “kovnicom” kovnice Bremen, poznate ustanove. No, unatoč poznanstvu s tvrtkom, upozorava na previsoku traženu cijenu. Upućeni u industriju procjenjuju da dotični predmet ne bi premašio vrijednost od 1000 eura. Sudeći prema slikama prikazanim u oglasu, nije moguće utvrditi je li ovaj novčić unikatan ili je podvrgnut bilo kakvoj kemijskoj manipulaciji, posrebrenju ili nekoj drugoj obradi. Becker je upozorio protiv kupnje ovog konkretnog novčića, stavljajući značajan naglasak na njegovu pretjeranu cijenu, koja iznosi gotovo 100.000.

Preporučujemo