Vijeće Evropske unije i Evropski parlament donijeli su odluku o zabrani korištenja snažnih stakleničkih plinova u uređajima kao što su klima uređaji, frižideri i toplotne pumpe. U 2050. godini, neki uređaji, uključujući klima-uređaje, frižidere i toplotne pumpe, možda se više neće koristiti zbog visokog nivoa snažnih gasova staklene bašte. Dogovor koji su postigli pregovarači će zaustaviti upotrebu ovih moćnih gasova. U pitanju su fluorirani plinovi za koje je ekološka organizacija Greenpeace identificirala najteži efekat staklene bašte.

Ovi plinovi imaju utjecaj na globalno zagrijavanje koji je i do 25.000 puta jači od ugljičnog dioksida i proizvodi se u umjerenim količinama, prenose francuska novinska agencija AFP i Poslovni dnevnik. Upotreba fluoriranih plinova se udvostručila između 1990. i 2014. godine. Između 1990. i 2014. godine, Evropska unija je zabilježila značajan porast u oslobađanju fluoriranih plinova. Međutim, otkako su prve zakonske mjere uvedene 2015. godine, emisije su u padu. Na snazi ​​je novi zakon koji će ove gasove u potpunosti zabraniti do 2050. godine.

Španska ministarka životne sredine Teresa Ribera Rodríguez izjavila je da ovi gasovi imaju štetan uticaj na zdravlje planete i da je neophodno njihovo uklanjanje. Ona smatra da je ovo ključni korak u borbi protiv klimatskih promjena. Čeka se zvanična potvrda ovog sporazuma od Vijeća EU, koje čine predstavnici država članica i Evropskog parlamenta. Kada bude potvrđena, uredba će stupiti na snagu.

Preporučujemo