Rastući trend imena za djevojčice s karakterističnim značenjima i kratkim, netradicionalnim imenima odražava društvene preferencije koje se neprestano mijenjaju. Pojavljujući se s Bliskog istoka, ova tri imena privukla su značajnu pozornost u Srbiji, uspostavljajući obrazac vrijedan pažnje. Odabir imena tijekom faze planiranja djeteta divan je dio procesa koji uključuje značajnu odgovornost za roditelje. Svjesni su da će ime koje odaberu njihovo dijete pratiti kroz cijeli život i izdvajati ga od drugih. Popularnost imena za djevojčice s različitim značenjima i jezgrovitih, nekonvencionalnih imena u stalnom je tijeku, prilagođavajući se trendovima koji se stalno mijenjaju. Osim što roditelji biraju klasična i tradicionalna imena, u Srbiji je primjetan porast prakse da se djeci daju imena bliskoistočnog porijekla. Roditelji koji se za njih odluče ni ne znaju njihovo porijeklo i misle da su srpska. Najčešće birana imena za djevojčice u Srbiji su tri. Ova imena posjeduju ne samo snažnu prisutnost, već imaju i izuzetna značenja.

 

SARA
Etimologija imena može se pratiti do pojma sarai, označavajući ženu visokog statusa, bilo da je to princeza ili vladarica. Na arapskom, ime Sara ima divan značaj, predstavljajući “onu koja donosi neizmjernu radost i sreću onima koji su dovoljno sretni da je vide.” Ovo je ime steklo značajnu naklonost u različitim oblicima, osvajajući srca pojedinaca i kršćanskog i muslimanskog podrijetla. Naime, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, Sara je u posljednje vrijeme stalno osiguravala mjesto među 10 najomiljenijih imena za djevojčice. Mnogi pojedinci nesvjesno nastavljaju tradiciju davanja imena svojim kćerima Sara, često ne uvažavajući u potpunosti bogat povijesni značaj i inherentnu eleganciju koja dolazi s tim imenom.

EMA
Ema, ime različitog porijekla, ima različita značenja jer je skraćena verzija više imena. U Srbiji je izvedeno od Emilio, dok kod muslimana odgovara Emin ili Emir. Njegovi korijeni mogu se pronaći u njemačkom izrazu “ermen”, koji prenosi osjećaj cjelovitosti i inkluzivnosti. Neosporno, ovo ime odiše izuzetnim šarmom koji je idealan za dijete.

HANA
Podrijetlo imena Hana može se pratiti do arapskih korijena, gdje ono obuhvaća vrline mudrosti, stručnosti i inteligencije kada se povezuje sa ženom. Druga priča sugerira da ime potječe od biljke kane, poznate kao “hannan” na arapskom, koja predstavlja milost. Ovo ime ima varijacije u različitim jezicima, a Hana, Hanna i Hannah su najrašireniji oblici pronađeni u Europi. U prvoj polovici 20. stoljeća Hana je doživjela umjerenu razinu popularnosti u Češkoj i raznim zemljama sjeverne i srednje Europe, posebice u Njemačkoj.

Preporučujemo