Dr Dejan Čubrilo, visoko cenjeni specijalista sportske medicine i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, dao je jasno i sveobuhvatno objašnjenje zabluda oko detoksikacije. Naime nainternetu s emože naći bezbroj savjeta po ovom pitanju ali nisu svi korisni. Praksa detoksikacije je stekla popularnost u posljednje vrijeme, ali ja lično na to ne gledam kao na prolazni trend koji uključuje kratkoročne mjere poput posta ili konzumacije određenih sokova u ograničenom trajanju. Umjesto toga, detoksikaciji treba pristupiti kao sistematičnom i kontinuiranom procesu. Kada naša tijela postanu opijena, to označava neravnotežu, a razumijevanje korijenskog uzroka ove neravnoteže, posebno kada je rezultat bezumnog jedenja, je ključno.

 

Nepravilna probava hrane je čini podložnom utjecaju mikroorganizama, poput bakterija i gljivica, koji bujaju u nehigijenskim uvjetima. Dr. Chubrilo naglašava važnost fokusiranja ne samo na razvoj lijekova, već i stvaranja okruženja koje obeshrabruje rast ovih mikroorganizama. Osobe s masnom jetrom neizbježno će doživjeti povišene razine inzulina, jer je primarna uloga inzulina stvaranje masti u jetri. Ključno je shvatiti da konzumiranje hrane ne dovodi direktno do proizvodnje holesterola. Međutim, redovita konzumacija ćevapa i hamburgera može poremetiti probavni proces i stimulirati povećanje razine inzulina, a samim time i stvaranje kolesterola u jetri. Tipično, osobe sa povišenim nivoima insulina takođe pokazuju visok nivo holesterola. Lično, na nivo holesterola 6 ne gledam kao na katastrofalnu situaciju. Umjesto toga, savjetujem pacijentima da izbjegavaju aktivnosti koje doprinose stvaranju kolesterola. Jedan od načina da poboljšaju svoju ishranu je uključivanje antioksidansa, koji se mogu dobiti kroz konzumaciju malih porcija voća i povrća, od otprilike 50 do 100 grama. Ovi zdravi izvori antioksidansa mogu se postepeno uvoditi u njihovu ishranu.

.

Živopisno i vizuelno privlačno voće koje se nalazi u biljkama ima izuzetnu sposobnost smanjenja nivoa holesterola. Naše prehrambene navike pažljivo se upravljaju kako bismo izbjegli prekomjerni unos šećera, osiguravajući da gušteraču ne preopterećujemo mastima. Koristimo samo skromnu količinu masti u svrhu arome, nikada ne pretjerujemo. Osim toga, dajemo prednost zdravlju naših žučnih puteva tako što uključujemo začinsko bilje u naše obroke i povremeno uživamo u limunadi s đumbirom. Šta mislite o sokovima za detoksikaciju? Ovi sokovi prolaze kroz proces miješanja, ceđenja i prečišćavanja. Međutim, njihov utjecaj na tijelo ostaje nepoznat potrošačima. Vrijedi napomenuti da ovi sokovi mogu značajno podići razinu inzulina, uporedivo s efektima testa opterećenja glukozom. Posljedično, razgradnja masti postaje izazovna, što dovodi do proizvodnje kolesterola u jetri i nakupljanja viška masti. Konzumaciju ovako pripremljenih sokova treba ograničiti, jer nije preporučljivo konzumirati velike količine. Lično, ne podržavam konzumaciju sokova osim ako ne uključuje vlakna i sjemenke za ublažavanje utjecaja na pankreas.

 

Ako vam se desi da ostanete bez soka, alternativna opcija je da konzumirate voće i povrće koje ste prvobitno planirali da sokate. Međutim, postoji mala komplikacija: šta ako vaš probavni sistem nema potrebnu snagu da razgradi ovu hranu? Osim toga, važno je uzeti u obzir da stres može iscrpiti enzime u vašem želucu. Konzumacija masti je strogo zabranjena, a sva jela moraju biti pripremljena bez upotrebe maslinovog ulja, badema ili lješnjaka. U slučaju toksične jetre, ključno je izbjeći dodatno opterećenje na ovaj organ i ostaviti mu dovoljno vremena da se izliječi i detoksificira. Kada je u pitanju konzumacija mesa, preporučuje se da se odlučite za meso koje je kuvano u vodi, a zatim u jelo ubacite povrće pre jela. Tokom režima detoksikacije preporučljivo je potpuno isključiti konzumaciju jaja. Uključivanje mlijeka se striktno ne preporučuje u svakoj fazi procesa. Osobama starijim od 30 godina savjetuje se da se uzdrže od konzumiranja mlijeka.
Varenje mliječnih proizvoda predstavlja značajan izazov koji zahtijeva da crijeva prijeđu iz stanja mirovanja u aktivno stanje radi uspješne detoksikacije. Učestalost pražnjenja crijeva, s najmanje jednom stolicom dnevno, služi kao mjera ove tranzicije. Metabolizam se, s druge strane, odnosi na tjelesni proces pretvaranja unesenih hranjivih tvari u energiju. Brz metabolizam ne podrazumijeva stalne odlaske u kupaonicu, već efikasnu konverziju energije. Suprotno tome, ako imate višestruku stolicu u toku dana, to ukazuje na poteškoće u pravilnom varenju hrane. Prema Dr. Brokoliju, jedna hurma ili smokva ima izvanredna svojstva čišćenja crijeva, djelujući kao moćan buldožer i bager. Namočenjem hurme ili smokve u vodi i konzumiranjem prije spavanja osjetit ćete njegovo umirujuće djelovanje, što rezultira temeljnim čišćenjem crijeva i žuči.
Prateći ovu proceduru, doživjet ćete nalet vitalnosti koji hrani vaše stanice. Dr Čubrilo je ove tvrdnje izneo gostujući u emisiji Ordinacija RTS-a. Kako biste saznali više o prednostima konzumiranja hurmi, svakako pogledajte njegovu izjavu u 19:45.

Preporučujemo