Prema izvješćima njemačkih medija, oglas koji je objavio trgovac iz Donje Saske izazvao je čuđenje na internetu. Navikli smo da ljudi prodaju sve i svašta i to po astronomskim cijenama. U oglasu se nalazi “vrlo neobičan” novčić od dva eura, a vlasnik traži cijenu od 99.000 eura. Prema časopisu Fenix, novčić iz njemačkog grada Bremena služi kao počast. Ovaj novčić ističe legendarnu gradsku vijećnicu i kip Rolanda od Bremena, oba značajna simbola koji predstavljaju najmanji grad u Njemačkoj i koji su dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

 

Prema portalu “muenzen.eu”, posebna kovanica debitirala je 2010. godine s ukupnom nakladom od 30 milijuna primjeraka. Web stranica također pokazuje da novčić ima vrijednost od samo tri eura. Postavlja se pitanje: kako trgovac opravdava njihovu previsoku cijenu?Čuveni kovani novac od dva eura “Grace Kelly”, koji se smatra najvrjednijim postojećim, stručnjaci procjenjuju na nešto više od 3000 eura. Je li cijena bremenske kovnice doista opravdana? Vlasnik smatra da je tako, tvrdeći da je riječ o izvanrednoj varijanti poznatoj kao “monumentalna varijanta”. Za razliku od tipičnog sastava nikla, bakra i mesinga, ovaj je novčić izrađen od jednog metala, što ga čini “čistim”.

 

U malim oglasima alternativne mogućnosti ograničene su na najviše 450 eura ili na uvjete po dogovoru. Međutim, u renomiranim ustanovama poput MDM-a, renomirane tvrtke za trgovinu novčićima, možete nabaviti prigodni novčić za samo 12,99 €. Nadalje, ovi su novčići besprijekorno čisti i nemaju ogrebotine koje se često nalaze na onima koji se oglašavaju drugdje. Vlasnik tvrdi da je njegov novčić od 2 € jedinstven, tvrdeći u oglasu da do sada na platformi nije pronađen nijedan drugi identičan komad.

 

Međutim, stručnjak upozorava na pretjeranu traženu cijenu. Drugi u industriji procijenili bi ga na najviše 1000 eura. Becker izražava svoj bijes žestoko kritizirajući pretjerane cijene koje se ovdje naplaćuju, smatrajući ih ne samo nemoralnima već i potencijalno kriminalnima. Na temelju priloženih fotografija u oglasu teško je utvrditi je li ovaj novčić doista unikatan ili je podvrgnut kemijskoj obradi, posrebrenju ili bilo kojoj drugoj obradi. Becker je strogo savjetovao da se ne kupuje ovaj novčić, ističući njegovu pretjeranu cijenu od gotovo 100.000.

Preporučujemo