Umjetnički izvođači, poznati kao glumci ili glumice, angažiraju se u izražavanju likova kroz dramu, film, televiziju, kazalište ili radio. Osim interpretacije dramskih uloga, ovi umjetnici mogu se baviti i drugim vidovima izražavanja, poput pjevanja, plesanja ili pružanja vokalne interpretacije. Neki čak svoje umjetničke talente prenose i na ulične performanse.S ponosom vam predstavljamo pregled najbolje plaćenih srpskih glumaca koji uživaju veliku podršku svojih obožavalaca. Mnogi od njih su javno delili informacije o svojim prihodima, ističući da smatraju da nisu dovoljno adekvatno nagrađeni. Ranije se širila spekulacija da su plate glumaca u pozorištu skromne, a da filmski projekti ne donose značajne zarade. Međutim, trenutna situacija je znatno promenjena, s porastom broja snimanja što rezultira većim prihodima. Sada vam predstavljamo pregled najbolje plaćenih glumaca u Srbiji.

 

 

1.) Prema izvorima u razgovoru za “Kurir”, Miki Manojlović već duže vreme zauzima mesto najplaćenijeg srpskog glumca, zadržavajući najvišu dnevnu honorarnu tarifu za snimanje u zemlji.
2.) Miloš Biković, koji se trenutno nalazi na vrhuncu popularnosti, stekao je status omiljenog glumca među mlađom generacijom. Nije iznenađujuće saznati da je Biković trenutno najtraženiji i najbolje plaćeni glumac. Sa impresivnim glumačkim dostignućima iza sebe, pred njim se otvaraju brojne prilike, najavljujući svetlu budućnost. Osim što uživa u velikoj popularnosti u Srbiji, Biković je takođe cenjen na ruskom tržištu. Nakon niza izuzetnih uloga u Rusiji, postigao je planetarnu slavu. Tokom snimanja filma “Sluga”, zarađivao je oko 5.200 evra dnevno, a s obzirom da je snimanje trajalo 39 dana, Biković je ostvario prihod od preko 200.000 evra. Miloš Biković, srpski filmski, televizijski i kazališni glumac, rođen je 13. januara 1988. u Beogradu. Stariji brat mu je Aleksandar, koji je postao redovnik i iguman manastira Jovanja, te je 16 godina stariji od Miloša. Ranih godina, roditelji su mu se razveli, a otac je odselio u Njemačku. Miloš je završio XIV. beogradsku gimnaziju i usvojio je vještine srpskog, engleskog i ruskog jezika. Svoje obrazovanje u području glume i govora stekao je pohađanjem škole DADOV, dok je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi Dragana Petrovića. Kao svojeg omiljenog glumca i uzora ističe Zorana Radmilovića, dok je Fjodor Dostojevski njegov omiljeni pisac.

 

 

3.) Sa obimnom karijerom i bogatim iskustvom, Aleksandar Berček opravdano se smatra među najplaćenijim glumcima. Prema dostupnim informacijama, njegova honorarna tarifa za dan snimanja može doseći i do 3.000 evra. U ovoj kategoriji se nalaze i druga prepoznatljiva imena poput Nikole Đurička, Vuka Kostića, Dragana Bjelogrlića, Nikole Koja, Milana Marića i drugih. Honorari za dnevno snimanje obično se kreću oko prosečnih 1.500 evra, dok poznata glumačka imena zarađuju značajno više. Visina honorara zavisi od specifičnosti projekta i ugovora, pri čemu transparentnost nije uvek garantovana. Situacija u pozorištu je drugačija, gde plate stalno angažovanih glumaca variraju između 50.000 i 80.000 dinara. Honorarni glumci obično primaju manje iznose, u rasponu od 2.000 do 30.000 dinara po ulozi. Stekao je diplomu iz glume na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju, a svoj umjetnički put obogatio je ulogama u više od 40 filmova te brojnim kazališnim predstavama. Bio je na poziciji upravitelja Narodnog kazališta u Beogradu od 21. siječnja 1993. do 10. svibnja 1997. godine. Za svoju ulogu Miška u filmu “Tko to tamo pjeva” nagrađen je Zlatnom arenom 1980. godine. Godine 2001. dobio je prestižnu Nagradu Pavle Vuisić za izuzetan doprinos glumačkoj umjetnosti kroz životno djelo.

 

Preporučujemo