Male, bolne lezije u ustima poznate kao afte mogu uzrokovati nelagodu tijekom jedenja i govora. Iako nema definitivnog lijeka za ove lezije, postoje različiti kućni lijekovi koji mogu ublažiti simptome i potaknuti proces zacjeljivanja. Razmotrite isprobavanje sljedećih metoda: Preporučuje se nanošenje soka aloe vere izravno na zahvaćeno područje 3-4 puta dnevno. Nakon nanošenja, preporučuje se izbjegavati konzumaciju hrane i pića određeno vrijeme. Protuupalna svojstva aloe vere čine je učinkovitim tretmanom za infekcije, pružajući brzo olakšanje. Također možete napraviti pastu kombinirajući sodu bikarbonu s vodom i nanijeti je izravno na aftu.Za ublažavanje boli i smanjenje upale, preporuča se ispiranje usta toplom vodom nekoliko minuta. Ovaj postupak treba ponoviti 3-4 puta dnevno. Soda bikarbona može pružiti olakšanje u tim područjima. Za izradu domaće tekućine za ispiranje usta, jednostavno prokuhajte malu količinu lišća korijandera u jednoj šalici vode.

 

 

Nakon što se smjesa ohladi, koristite vodicu za ispiranje usta dosljedno tokom dana, ponavljajući postupak 3-4 puta. Uporaba korijandera je pokazala svojstva ublažavanja boli i sposobnost sprječavanja pojave oralnog soora i afti.Kadulja: U 2 šalice vode zagrijte do vrenja, a zatim dodajte 3 žlice listova kadulje. Nakon što se smjesa ohladi, koristite je za ispiranje usta više puta tijekom dana. Med: Preporučuje se direktno nanošenje meda na afte više puta tijekom dana radi liječenja. Iako med posjeduje jaka antiseptička svojstva, može izazvati nelagodu nakon prve primjene. Kako biste izbjegli daljnje nelagode, važno je provesti test flasterom na malom dijelu kože prije upotrebe ovih prirodnih lijekova. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, preporučljivo je potražiti savjet liječnika ili stomatologa. Treba imati na umu da afte u određenim slučajevima mogu biti znak temeljnih zdravstvenih problema koji zahtijevaju stručnu intervenciju.

 

 

 

Korijander (Coriandrum sativum), što potječe od grčkih riječi coris – buba i amon – anis, predstavlja jednogodišnju biljku iz porodice apiaceae, porijeklom iz Azije. Biljka može narasti između 30 i 90 cm. U upotrebi su listovi i plodovi koji imaju različitu aromu, ali se nadopunjuju. Listovi podsjećaju na peršun. Korijander sadrži eterična ulja, proteine, šećer, vitamin C te djelomično organske kiseline. Eterično ulje dobiva se destilacijom iz sjemena i sastoji se od 70% monoterpenola, 10% monoterpene, ketona, estera i kumarina. Kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka koja može narasti do visine od 30 do 60 cm. Ima snažan korijen i drvenastu stabljiku. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, dok su gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i često četvrtasta. Listovi su uski, eliptični, fino nazubljeni, s dugom peteljkom. Veliki tamnoljubičasti cvjetovi skupljeni su u cvatove nalik klasu, sastavljeni od cvjetnih pršljenova. Cvijet je dvospolan, s čašicom i vjenčićem obloženim žljezdastim dlačicama. Cvate od juna do augusta, dok sjeme sazrijeva u kolovozu i rujnu. Cvjetovi su hermafroditi, što znači da sadrže i tučak i prašnike potrebne za oprašivanje. Kadulja preferira sunčana područja i ne uspijeva dobro u sjeni. Osjetljiva je na mraz i iznimno niske temperature mogu oštetiti cijelu biljku,zato je jako važno da se o njoj vodi računa ,ukoliko je to moguće. Ova zimzelena biljka, često korištena kao začin, također posjeduje ljekovita svojstva. Potječe iz mediteranskih krajeva, a latinsko ime Salvia dolazi od riječi salvare što znači “spasiti” ili “izliječiti”, dok se drugi dio latinskog imena, officinalis, prevodi kao “ljekovit”.

 

Preporučujemo