U našem podneblju skoro svaka kuća ima biljke koje domaćice vrijedno uzgajaju a koje domu daju toplinu. Postoji veliki broj ukrasnih cvijetova a mi vam danas donosimo prijedlog koji biste cvijet također mogli posaditi.

Za one pojedince koji uvijek traže inovativne metode za preobrazbu i ukrašavanje svojih životnih prostora, predstavljamo zapanjujući proljetni cvijet koji će zasigurno zaokupiti vaš interes na prvi pogled. Pripremite se biti zadivljeni dok otkrivamo detalje ovog izvrsnog cvjetnog čuda.

Porijeklom iz tropske Amerike, ova se lukovičasta biljka obično sadi između studenog i veljače, a nagrađuje svojim živahnim cvjetanjem u svibnju i lipnju. Ova posebna biljka ima impresivnu stabljiku koja podržava rast velikih, privlačnih cvjetova u obliku trube. Paleta boja ovog cvijeća uključuje ljubičastu, narančastu, crvenu, bijelu, pa čak i kombinacije dviju boja, što ovu biljku izdvaja svojom izuzetnom raznolikošću.

Kroz proces križanja različitih dostupnih sorti, može se otkriti mnoštvo varijacija u veličini, obliku, pa čak i promatrati minijaturne i visoke biljke s jednostrukim i dvostrukim cvjetovima. Optimalno okruženje za uzgoj amarilisa je u posudama ili na balkonu. Što se tiče ukrasnih biljaka, one općenito uspijevaju na područjima koja primaju kombinaciju sunčeve svjetlosti i djelomične hladovine, osobito tijekom razdoblja cvatnje.

  • Amaryllis može podnijeti dovoljno sunčeve svjetlosti bez ikakvih štetnih učinaka. Međutim, tijekom faze mirovanja, preporuča se premjestiti ga na hladno i slabo osvijetljeno mjesto dok se ne pojavi svježi cvijet. Omiljena cvjetnica, poznata kao Amaryllis ili sunčanica, obično se uzgaja u kontejnerima.

Njegovi živahni cvjetovi obično krase zimske mjesece, iako postoje posebne sorte namijenjene rastu u vrtu, koje pokazuju svoje cvjetove tijekom ljetne sezone. Dok je Amarilis uobičajeno ime za ovu posebnu vrstu, važno je napomenuti da ona pripada rodu Hippeastrum, a Amariyllis belladona samo je jedan član ovog raznolikog roda.

Unutar obitelji sunovrata, rod Hippeastrum obuhvaća približno 70 vrsta koje se mogu pronaći u tropskim i suptropskim područjima Meksika, Čilea, Perua i Brazila. Karakteristika koja definira ovu posebnu vrstu leži u njezinom izvrsnom i raznolikom nizu cvjetova, koji se kreću u boji od čiste bijele do asortimana zadivljujućih ružičastih.

Zanimljivo je da su među njima najzastupljeniji jarki crveni cvjetovi. Osim jednobojnih varijacija, vrsta se također može pohvaliti značajnom prisutnošću dvobojnih sorti. Sada je povoljan trenutak za sadnju amarilisa, bez obzira da li ste kupili nove lukovice ili sadite one koje su već procvale, jer se uzgajaju iz lukovica.

Veličina lukovice određuje promjer relativno malih posuda u koje se sade. Važno je pridržavati se pravila da između lukovice i ruba posude treba biti maksimalno 3 centimetra razmaka. Kako bi se osigurala pravilna drenaža, potrebno je na dno posude postaviti sloj šljunka, stiropora ili sličnog materijala. Nakon toga slijedi dodavanje sloja supstrata.

Tehnika sadnje uključuje zakopavanje svake lukovice u supstrat, pri čemu je potrebno osigurati da se nalazi na dubini koja je jednaka polovici vlastite visine. Nakon što je lukovica posađena, važno je čvrsto pritisnuti tlo oko nje, a zatim postaviti posudu u zasjenjeno područje s toplim okruženjem.

Optimalna temperatura za ovaj proces je približno 22 stupnja Celzijusa. Potvrđujući da sam temeljito pregledao i pristao na Politiku privatnosti, izražavam želju da primam i bilten i promotivni materijal. Obično je potrebno oko 2 mjeseca da se lukovica ukorijeni. Tijekom tog vremenskog okvira daje mu se minimalna količina vode.

Nakon uspješnog razvoja korijena lukovice dolazi do zamjetnog rasta u obliku snažnog cvjetnog pupoljka i izbijanja vrhova lišća. U ovoj fazi počinjemo postupno poboljšavati proces navodnjavanja, koristeći meku vodu sobne temperature. Da biste postigli mekoću u vodi, jednostavno je ostavite da odstoji preko noći u posudi. Tijekom tog vremena, klor će se raspršiti, svaki prisutni kamenac će se taložiti na dnu posude, a voda će postići optimalnu temperaturu za potrebe navodnjavanja.

  • Nakon što cvjetni pupoljak više nije prisutan, premjestite posudu na mjesto s obiljem svjetla. Biljku dosljedno zalijevajte kao i prije. Kako bi se pospješilo cvjetanje, preporučljivo je svaka dva tjedna Amaryllisu dati tekuća gnojiva namijenjena cvatućim lončanicama. Dok biljka ne procvjeta, preporučuje se povremeno zalijevanje.

Nakon što biljku prestane cvjetati, premjestimo je u nešto hladnije okruženje jer ćemo tako produžiti životni vijek njezinih cvjetova. Kako bi se spriječio neželjeni razvoj sjemena, amarilisu se orezuje cvjetna stabljika nakon što prestane cvjetati. Unatoč smanjenoj privlačnosti, nastavljamo se brinuti za biljku postavljajući je na dobro osvijetljeno i prozračeno mjesto, osiguravanje redovitog zalijevanja i prihranjivanja. Kad vrijeme u proljeće postane toplije, biljku prenesemo na otvoreno i marljivo se brinemo za njezine potrebe.

Tijekom tog razdoblja, lukovica, koja je prethodno bila smanjena u veličini za potrebe cvjetanja, ponovno će dobiti svoju snagu, jamčeći pojavu sljedećih cvjetova. Uz pravilnu njegu, lukovica ima potencijal porasti u veličini za otprilike 1-2 centimetra u roku od godinu dana. Počevši od kolovoza, počinjemo postupno smanjivati ​​zalijevanje i gnojidbu, da bi na kraju potpuno prestali oboje.

Kao rezultat toga, lišće će početi žutjeti i propadati, što zahtijeva njihovo uklanjanje obrezivanjem. Nakon toga slijedi razdoblje opuštanja tijekom kojeg je preporučljivo zaboraviti na žarulje. Pokraj posuda stavite ih u slabo osvijetljenu prostoriju koja je malo hladnija.

Nije potrebno vaditi žarulje iz posude; međutim, preporuča se preokrenuti posudu s lukovicom i ostaviti je da odstoji. Nakon što prođu otprilike tri mjeseca, premjestite posudu na predviđeno mjesto i nastavite mijenjati samo gornji sloj zemlje. U slučaju da je lukovica migrirala do samog ruba posude, potrebno ju je premjestiti u nešto veću posudu, samo malo veću od prethodne posude.

Preporučujemo