U nastavku današnjega članka, danas malo govorimo o privatnim biznisima, sa kojima možete da započnete neki sopstveni posao, odnosno da osigurate bolji život za sebe i svoje bližnje. U bašti Tatjane Mandić u Banatskom dvoru obilno cvjeta češnjak. Njeguje prastaru autohtonu sortu bosut, koju je prenijela od svoje bake Anke, koja ju je uzgajala u Lici prije nego što ju je donijela u Molin, a zatim u Banatski Dvor. Unatoč selidbama i vremenskim prilikama tijekom godina, ova je otporna sorta izdržala. Budući da ga kupci naručuju za 650 dinara po kilogramu, sada je idealno vrijeme za prodaju. Ne sjećam se kad je baka Anka nabavila ovu staru sortu, ali znam da ju je uvijek držala zasebno, nikad je nije miješala s drugim vrstama češnjaka.

Nastavili smo tradiciju, sadeći svaki klinčić iz našeg vrta koji je produžetak našeg doma. Naš veliki vrt skratili smo sadnjom češnjaka. Uz povoljne vremenske uvjete, češnjak uspijeva bez ikakvih gnojiva i kemikalija. Tatjana s ponosom napominje kako je sve organsko. Nakon zaključenja prodaje i odvajanja dijela za buduću sadnju, kreće novi ciklus. Kako se radi o vrtu, a ne o njivi, korova nema, a trava je eliminirana. Međutim, pojavljuje se i raste, što zahtijeva redovito plijevljenje među redovima i pored luka. Srećom, “Bosut” je otporan i do sada nije bilo oboljenja.

Samo u sušnim razdobljima ljuska postaje nešto žuća od normalne, ali to ne utječe na sam plod. Kada su stabljike češnjaka napola žute, a napola zelene, ili zrele, ali još nisu potpuno zrele, beru se. Tatjana objašnjava da čišćenje počinje nakon nešto više od dva tjedna. Češnjak se čuva na hladnom, tamnom mjestu, bez propuha, do zime i mraza. Naknadno je prihvatljivo hlađenje, a preporuča se konzumacija češnjaka tijekom cijele godine.

Preporučujemo