Film Openhajmer je odnio Oskara ove godine a glavni glumac s etakođer okitio ovom prestižnom nagradom. Iako odiše nepokolebljivom i primamljivom prisutnošću na ekranu, ovaj pojedinac zadržava iznimno rezervirano i skromno ponašanje u svom privatnom životu, ne gajeći nikakvu sklonost otkrivanju svojih privatnih stvari očima javnosti. Svjetla reflektora nedavno su obasjala Cilliana Murphyja, talentiranog irskog glumca koji je u 47. godini života pobrao zaslužena priznanja za svoje iznimne izvedbe. Njegovo izvanredno glumačko umijeće nagrađeno je prestižnom nagradom Bafta. Murphy je pokazao svoj talent u filmskim hitovima kao što su Batman Begins i Dunkirk, a osvojio je publiku svojim portretiranjem likova u hvaljenoj seriji Peaky Blinders. Nedavno je zadivio gledatelje svojom ulogom J. Roberta Oppenheimera u Oppenheimeru, izvedbom koja ne samo da je učvrstila njegov status jednog od najtraženijih glumaca na svijetu, već je i značajno povećala njegov ionako impresivan financijski portfelj. Unatoč svojoj ogromnoj popularnosti, Murphy ostaje iznimno skroman.

 

Odrastao je u gradiću Balintemple u blizini Corka, bio je najstariji od svoje braće i sestara, s četvero braće i sestara. Otac mu je radio kao školski inspektor, a majka je bila vješta profesorica francuskog jezika od koje je stekao tečno znanje jezika. Tijekom godina njegova formiranja, njegova strast prema glazbi zauzela je središnje mjesto, što je dovelo njega i njegovog brata, koji je dijelio njegovo divljenje prema Franku Zappi, da osnuju rock bend. Njihov glazbeni talent brzo je privukao pažnju, što je rezultiralo unosnim diskografskim ugovorom za izdavanje do pet albuma. No, sudbina se umiješala kad je Kilijan slučajno naletio na kazališnu predstavu “Paklena pomoranja” i odmah se zaljubio u glumu. Ovo duboko iskustvo potaknulo ga je da nastavi karijeru u izvedbenim umjetnostima, usprkos studiju prava koji je bio u tijeku. Posljednjih 17 godina uživao je u blaženom braku s talentiranom umjetnicom Ivon Makginis koju je upoznao nakon nastupa 1996. Od samog početka njihov život karakterizirala je jednostavnost i spokoj jer su namjerno izbjegavali svjetla reflektora javnosti i javne znatiželje. Svoju mirnu rezidenciju u predgrađu Dublina dijele s dvojicom sinova, Malačijem (17) i Aranom (16). Marfi je izrazio zahvalnost svojoj izvanrednoj supruzi, priznajući da svoja postignuća duguje njezinoj nepokolebljivoj podršci. Unatoč tome što su prije toga živjeli u Londonu, par se namjerno odlučio preseliti u Irsku, dajući prioritet blizini svoje djece baki i djedovima. Ta im je odluka donijela i osobno ispunjenje jer sada uživaju u miru manje naseljenog područja i opuštenijem tempu života. U šarmantnoj, starinskoj rezidenciji smještenoj uz more u četvrti netaknutoj bogatstvom, prevladava intrigantna odsutnost interneta i telefonskih usluga. Kad god članovi kućanstva žude za internetskim pristupom, moraju izaći izvan granica vlastitog doma u potrazi za njim.

 

Kao roditelj dvoje tinejdžera, mogu suosjećati s izazovima s kojima se mladi ljudi suočavaju u našem društvu koje se brzo mijenja. Složenost odrastanja pojačana je brzom prirodom našeg svijeta. Nije tajna da internet igra značajnu ulogu u oblikovanju života djece, koja većinu svog vremena provode na društvenim mrežama i digitalnim uređajima. Kilijan, otac s iskustvom iz prve ruke, priznaje ovu stvarnost. U međuvremenu, Emma Thomas, producentica filma “Oppenheimer” i supruga redatelja Christophera Nolana, kaže da je njezin suprug oličenje jednostavnosti, ne pokazujući interes za tehnologiju. Unatoč njezinim pokušajima da ga obavijesti o njegovoj glavnoj ulozi u filmu, na kraju je morala osobno prenijeti vijest tako što je posjetila njegov kućni prag. Unatoč pozamašnoj zaradi od glumačke karijere, izražava nedostatak užitka u njoj. Kilian priznaje da je, kao i svaki drugi zaposleni otac, zadubljen u svoj posao, i iako je zadovoljan, ponekad osjeća sram zbog količine novca koju je skupio. On skromno priznaje da je samo glumac i vjeruje da postoje pojedinci poput liječnika i medicinskih sestara koji obavljaju teške poslove i primaju manju naknadu, što ga istinski muči. Kilian sebe ne doživljava zaslužnim za svoje pozamašno bogatstvo, o čemu svjedoči njegova zarada od pet do deset milijuna dolara samo za ulogu u “Oppenheimeru”.

 

Sa svojim zadivljujućim plavim očima i nezaboravnim portretiranjem Tommyja Shelbyja, ovaj glumac niskog rasta postao je simbol privlačnosti. Unatoč ogromnoj fascinaciji koja ga okružuje, on čuva privatnost, što otežava otkrivanje detalja o njegovom osobnom životu, pa čak i oskudnih fotografija. Ostaje nezainteresiran za blještavilo i glamur pozornice ili privlačnost crvenih tepiha, nikad ne krasi stranice tabloida niti se pojavljuje u talk showovima. Umjesto toga, on ostaje nepokolebljivo posvećen svom zanatu, gdje zaista i pripada – u sferi filma. Zbog toga ga mnogi smatraju najboljim irskim glumcem svoje generacije.

Preporučujemo