Prema statisitkama on je najbolji teniser u istoriji ovog sporta i to mu ne mogu osporiti ni oni koji ga ne vole. Ovu godinu nije počeo sjajno i nema nijedan osvojen turnir ali se svi nadaju da će u Monte Karlu vratiti svoju formu. Unatoč neviđenom uspjehu, slavi i bogatstvu koje većina može samo zamisliti, Novak Đoković uvijek je ostao prizemljen i svjestan svojih skromnih početaka i iskustava iz djetinjstva.Put Novaka Đokovića do veličine bio je daleko od glatkog, što pokazuje nepokolebljiva predanost njegova oca, koji je cijeli svoj život posvetio oblikovanju Nolea u neusporedivog tenisača kakav je postao, a naširoko ga se smatra najvećim svih vremena.

 

Odrastao u skromnom stanu na Banjici, najbolji svjetski tenisač je ranih godina s obitelji živio kao podstanar. Unatoč financijskim poteškoćama, njegovi su roditelji ustrajali u svojoj odlučnosti da sinu omoguće najbolju moguću obuku.

  • Otac Novaka Đokovića započeo je priču rekavši da su on i njegova supruga Dijana punim srcem posvetili petnaest godina razvoju svog sina, podnijevši pritom brojne žrtve. Danas se otvara o aktualnim temama koje ga muče, a koje se tiču ​​i zajedničke prošlosti.

Stjecajem okolnosti, naši sinovi Đorđe i Marko, nažalost, također su morali trpjeti posljedice, jer im se nismo mogli u potpunosti posvetiti ni emotivno ni financijski.

 

U svojim ranijim godinama Đorđe je pokazivao još veći teniski talent, ali našu pažnju morali smo usmjeriti prema Novaku. Na tom putu susreli smo se s brojnim izazovnim okolnostima. Morala sam ostati jaka pred djecom, samo da bih se povukla u osamu kupaonice gdje sam si dopustila da se slomim, osiguravajući da budu zaštićena od moje ranjivosti. Srđan Đoković, koji je, kako kaže, dao sve od sebe kako bi Novaka oblikovao u izuzetnog pojedinca i sportaša, duboko žali što Marku i Đorđu nije posvetio dovoljno pažnje.

U neposrednoj blizini njihovog prebivališta nalazi se Osnovna škola “Bora Stanković” koju je Novak imao privilegiju pohađati u godinama svog školovanja. Bilo je to u Sportskom centru “Balašević” u Rakovici gdje je prvo brusio svoje vještine na teniskom terenu.

Mural koji prikazuje Novaka kako drži reket na pozadini srbijanske zastave, uz inspirativnu poruku “S vjerom u Boga”, materijalizirao se prije nekoliko godina na zidu stana obitelji Đoković.

 

Novak Đoković je u intervjuu progovorio o izazovnom odrastanju koje je prošao u burnim devedesetima.Nole, razmišljajući o vlastitim iskustvima, priča kako je svako jutro čekao u dugim redovima uz svog djeda i stotine drugih samo kako bi osigurao kruh i mlijeko za svoju petero-šestočlanu obitelj.

Ovo razumijevanje iz prve ruke usadilo mu je duboku zahvalnost za sve što ima, prepoznajući da mu je to podario život i viša sila. Osjeća dužnost da to poštuje i poštuje priznajući da ima mnogo pojedinaca koji nisu bili te sreće na svom životnom putu.

Kroz svoju zakladu i teniski centar u Srbiji, Nole nastoji napraviti razliku na bilo koji mogući način, potpuno svjestan da njegovi napori mogu biti neuspješni, ali i dalje predan davanju maksimuma.

 

Rođen 22. svibnja 1987. godine u Beogradu, Novak Đoković je najstarije dijete Srđana i Dijane. Ima dva mlađa brata, Marka (rođen 1991.) i Đorđa (rođen 1995.). Otkrivši svoju strast prema tenisu s nepune četiri godine, Novak je prvi put uhvatio reket u ruke tijekom teniskog kampa na Kopaoniku. Kad je napunio dvanaest godina, počeo je usavršavati svoje vještine na minhenskoj akademiji pod vodstvom Nikole Pilića.

Živeći u luksuznom gradu Monte Carlo, Monaco, Novak Đoković dobiva upute od svog trenera, Marijana Vajde, bivšeg tenisača iz Slovačke. Tečno govoreći više jezika, uključujući srpski, engleski, njemački, talijanski i francuski, Đoković posjeduje iznimne lingvističke sposobnosti.

Preporučujemo