Prsten za mali prst bio je dugogodišnji izbor muškog pribora, ali je tek u posljednje vrijeme ponovo stekao popularnost i među ženama.
U novije vrijeme sve je češće vidjeti prsten koji na malom prstu nose i muškarci i žene.

Značenje iza ovog simbola doživjelo je transformaciju kroz historiju. Ranije se koristio za predstavljanje autoriteta i aristokratije, ali sada ima potpuno različito značenje.
U starom Rimu se vjerovalo da je nošenje prstena na malom prstu način da se označi veza sa božanstvom Saturnom.

Prsten na malom prstu tradicionalno se povezuje s određenim osobinama, uključujući strpljenje, talenat, inteligenciju i odlučnost. Iako je tačnost ovog vjerovanja diskutabilna, simbolika iza njega privlačna nam je na duhovnom nivou.
Nadalje, čin nošenja prstena na malom prstu često se tumači kao znak potencijalnih romantičnih interesovanja da je onaj koji ga nosi trenutno nevezan i dostupan.
Često, kada muškarci svoj mali prst ukrase prstenom, oni biraju prsten sa pečatom. Ovaj tip prstena obično ima porodični grb na licu, a namijenjen je da ukaže na aristokratsko porijeklo nosioca i prateći pogled na život.

Mnogi ljudi vjeruju da nošenje prstena na malom prstu ukazuje na pripadnost tajnoj grupi ili bratstvu, a može se čak smatrati i amblemom mafije. Ipak, prema pravilima nošenja prstenja, takve tvrdnje su neosnovane. U današnje vrijeme muškarci nose prstenje na malim prstima isključivo u ukrasne svrhe. Na kraju krajeva, na pojedincu je da odredi svoje preferencije po tom pitanju.

U savremenom društvu nije neuobičajeno da muškarci svoj mali prst ukrase prstenom. Za žene, međutim, ovaj trend je tek nedavno ponovo postao popularan. Bio je to američki brend nakita koji je odigrao ključnu ulogu u popularizaciji prstena za mali prst kao modnog dodatka. Ovaj draguljar je odgovorio na potrebe zaposlenih žena kojima je bilo teško nositi svoje vjenčano ili zaručničko prstenje na dnevnoj bazi dizajnirajući dijamantski prsten posebno za mali prst.

Kada samohrana žena nosi prsten, to je izraz njene povezanosti, odanosti i ljubavi prema sebi. Veličina prstena nije značajna, jer služi kao podsjetnik da žene ne zahtijevaju od muškarca da ostane prizemljen i postojan. Međutim, briljantno svjetlucavi prsten koji se nosi na malom prstu uvijek treba da služi kao podsjetnik da volite sebe prije svega.

Preporučujemo