Anemija se definira smanjenjem broja crvenih krvnih stanica (eritrocita) u cirkulaciji ili smanjenjem količine hemoglobina (proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama). To rezultira smanjenom sposobnošću krvi da efikasno prenosi kisik do tkiva, što dovodi do razvoja tkivne hipoksije. Hemoglobin je ključan za osiguravanje adekvatne oksigenacije svih tkiva i organa. Anemija može nastati iz tri osnovna uzroka: prekomjerni gubitak krvi (hemoragija), povećano uništavanje crvenih krvnih stanica (hemoliza) ili nedostatna proizvodnja crvenih krvnih stanica (nedostatna eritropoeza). Anemija često prolazi neprimijećena kod mnogih ljudi, budući da njezini simptomi mogu biti prilično nejasni i blagi. Najčešći znakovi anemije uključuju opći osjećaj slabosti i nelagode, dok se teži slučajevi mogu manifestirati kratkim dahom. U ekstremnim situacijama, teži oblici anemije mogu pokrenuti kompenzacijske reakcije, što rezultira značajnim porastom krvnog tlaka, izazivajući palpitacije i pojačano znojenje. U starijih osoba, ovaj proces može dovesti do zatajenja srca. Blijeda koža i sluznice (palor) primjećuju se samo u ozbiljnim slučajevima anemije i stoga nisu uvijek pouzdan simptom.Dijagnoza anemije najčešće se postavlja putem laboratorijske analize kompletnog krvnog nalaza (KKS). Za preciznije utvrđivanje anemije i njezinog uzroka koriste se različiti podaci dobiveni laboratorijskom analizom krvi, uključujući koncentraciju hemoglobina i hematokrita, stanične indekse (MCV – prosječni stanični volumen; MCHC – prosječna stanična koncentracija hemoglobina), broj retikulocita, serumski feritin, razina željeza u krvi uz ukupnu sposobnost vezanja željeza (TIBC – “total iron binding capacity”), razina vitamina B12, razina folne kiseline, bilirubin i indirektni bilirubin te haptoglobin.

 

 

 

Tokom 1999. godine, genetskim manipulacijama je stvorena sorta poznata kao zlatna riža. Njena osnovna karakteristika, koja je razlikuje od uobičajenih vrsta riže, jest dodatak karotena koji se transformiše u vitamin A. Iako su države u razvoju prvobitno bile ciljano tržište za uzgoj i prodaju ove vrste riže, proizvođač je odbio deliti osnovne informacije s javnošću, uključujući i podatke o količini karotena koji ostaje u riži nakon kuvanja, uprkos propagandnim materijalima koji naglašavaju visok kvalitet ove vrste. Pokušaj testiranja zlatne riže na decom u Kini nije uspeo zbog zabrane od strane tamošnje vlade, a proizvođač takođe suočava s izazovima u Europi, gde postoji opiranje genetski modifikovanim biljkama.Anemija, ili nedostatak gvožđa u organizmu, predstavlja glavni uzrok ovog zdravstvenog stanja, što može izazvati različite zdravstvene komplikacije. Iako se najčešći simptom nedostatka gvožđa očituje kroz trajni umor, postoje i drugi, manje prepoznatljivi pokazatelji.

 

 


1.)Izražava se želja za konzumiranjem nehranjivih predmeta
Znanstvenici još uvijek nemaju precizno objašnjenje zašto osobe s nedostatkom gvožđa često osjećaju potrebu da jedu stvari koje inače ne bi konzumirale. Ovaj fenomen poznat je kao pika, privremenog je karaktera, iako točan uzrok nije poznat, povezuje se s nedostatkom gvožđa, cinka i drugih hranjivih tvari u organizmu.
2.)Slabost i lomljivost noktiju ili njihova površina koja se ljuska mogu biti pokazatelji nedostatka gvožđa. Kako ovi simptomi mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme, preporučljivo je obaviti analizu krvi radi precizne dijagnoze.
3.)Sušenje usana
Osobe koje pate od nedostatka gvožđa često iskuse suve i ispucane usne. Približno trećina ljudi s nedostatkom gvožđa suočava se s angularnim stomatitisom, što rezultira pucanjem na uglovima usana.
4.)Nadutost jezika
Ovo je još jedan često zanemarivan simptom, poznat i kao atrofični glositis. Kada jezik postane natečen, uobičajene brazde nestaju, dajući mu jednoličan i mekan izgled. To može prouzrokovati teškoće u žvakanju, gutanju ili govoru.
5.)Uvek sam imao želju da jedem sladoled
Ovo stanje, poznato u medicinskom smislu kao pagofagija, predstavlja jedan od čestih simptoma nedostatka željeza. Razlog zašto osobe izražavaju posebnu želju za konzumiranjem leda nije potpuno jasan, ali se pretpostavlja da može smiriti naduven jezik. Ako uživate u grickanju leda, nema potrebe za zabrinutošću, osim ako ne konzumirate kilograme dnevno.
6.)Trnci u nogama
Sindrom nemirnih nogu predstavlja stanje koje se manifestira neugodnim senzacijama u nogama i neodoljivom potrebom za pomicanjem istih. Pacijenti često opisuju osećaj peckanja, trnjenja, sličnog tome kao da po njihovim nogama puze insekti. Iako medicinski stručnjaci nisu potpuno sigurni u uzrok ovog stanja, nedostatak gvožđa se smatra jednim od faktora.

 

Preporučujemo