U mnogim kultirama postoji pojam kletve. Prema popularnom mišljenju, najteža prepreka za savladavanje je prokletstvo roditelja. Ova ideja pretpostavlja da će svako ko bude meta takvog prokletstva snositi teret nesreće i nezadovoljstva u svom životu. Pronicljiv i mudar starac po imenu Pajsije ispričao je stvarnu pojavu prokletstva svoje majke.

Dok se prisjećao, ispričao je priču o siromašnom čovjeku koji je patio kroz život opterećen bolešću i nesrećom. Jednog dana, nakon svađe s njegovom majkom, ona mu je prenijela mudru izreku: “Da bi stekao moje odobrenje, moraš također tražiti i dobiti moj blagoslov.” Čovjek je oklevao prije nego što je odgovorio: “Sumnjam da će mi ga dati, tata.” Ohrabrio sam ga govoreći: „Probaj. Ako odbije, reci joj ovo: ‘Jedan stariji čovek me je savetovao da razmislim, jer ćeš i ti jednog dana predati svoju dušu Bogu.’“ Čovek je poslušao moj savet, i i na njegovo iznenađenje, majka ga je blagoslovila ovim riječima: “Neka te Bog blagoslovi, dijete moje.” Ne gubeći vreme, čovek je radosno otputovao na Svetu Goru, noseći brojne poklone i izražavajući svoju sreću kroz igru. Radost koju je osjećao bila je nepogrešiva, jer je u više navrata izražavao svoju zahvalnost Bogu dok je lio suze sreće. Ključno je shvatiti moć roditeljskog prokletstva ili čak njihovog neodobravanja. Biti primatelj roditeljskog bijesa može lako uzrokovati da se dijete osjeća zarobljeno u stalnom konfliktu, lišeno ikakve sreće ili pozitivnosti u svom životu. Djeca koja prolaze kroz ovu vrstu emocionalnih previranja često doživljavaju značajne nevolje u svojim trenutnim životima. Iako mogu pronaći utjehu u svom sljedećem životu, dok nastoje da se iskupe za svoje prošle postupke, ožiljci njihove prethodne patnje mogu ostati neograničeno.

Avva Isak tvrdi da oni koji trpe patnju u svom sadašnjem životu u suštini proždiru pakao. To je zbog duhovnih zakona koji su na snazi, koji smanjuju muke pakla. Međutim, čak i roditelji koji sklope dogovor sa đavolom nudeći mu svoju djecu u suštini daju đavolu vlasništvo nad svojim potomcima. Đavo bi tvrdio da su mu roditelji obećali svoju djecu, pa tako on ima pravo da ih traži. U selu Farasa je bio bračni par sa malim djetetom koji je često plakao. Otac bi, ogorčen djetetovim stalnim suzama, izgovorio određenu frazu. Svaki put kada bi izgovorio ovu frazu, dijete bi nestalo iz njegove kolijevke. Shrvana, majka bi se obraćala Hadžiefendiji za utjehu.

Prema legendi, dijete je bilo opsjednuto demonima i jedina nada je bila da se Hadžiefendi moli za njega. Hafendija bi izlazila sa bine, čitala jektenije pored djetetovog kreveta, a dijete bi se čudesno vraćalo. Nažalost, ovo je bio ciklus koji se ponavljao bez kraja. Žena je molila: “Hadžiefendija, moli se za mene. Koliko još ovo da trpimo? Nikada se ne umaram da te posjećujem, ali jel ti se umori da mi dolaziš? Đavo će se umoriti i ostaviti dijete na miru.” Na kraju, dete je prestalo da nestaje, ali kako je odrastalo, smatrano je “đavoljim potomstvom”. On je izazvao pustoš u cijelom selu, podstičući svađe među ljudima šireći glasine. Činilo se da mu je đavolja priroda u krvi. Međutim, sve je to bio dio Božjeg plana da nauči ljude da budu budniji i oprezniji. Pitanje kako će ovom čovjeku biti suđeno od Boga ostaje neizvjesno. Ipak, bit će brojne prednosti. Mnogi ljudi vjeruju da je najdragocjeniji oblik bogatstva na svijetu blagoslov imati roditelje. U monaštvu je, međutim, najviši oblik blagoslova dobiti starčev blagoslov. Zbog toga se obično preporučuje traženje odobrenja roditelja. Sjećam se jedne majke koja je imala četvero djece i izrazila mi je tugu što se niko od njih još nije oženio u našem razgovoru. Srce mi je bilo prema njoj, kao i prema djeci koja su sada ostala bez roditelja. Usrdno sam se molio za njih, ali bezuspješno. Postalo mi je očigledno da je na djelu sila koju nisam mogao razumjeti. Djeca su tvrdila da su pod čarolijom, iako su bili nepokolebljivi da nije riječ o vještičarstvu, jer bi to bilo upadljivije. Pitao sam se da li ih je majka možda proklela, što su potvrdili. Otkrili su da bi im majka rekla “ostani panjevi, ostani panjevi” tokom dana kao odgovor na njihovo loše ponašanje.

Moj savjet im je bio da priđu svojoj majci i nježno je protresu, podstičući je da traži iskupljenje, prizna svoje prijestupe i od tog trenutka nadalje daje im svoje blagoslove. Za manje od dvije godine vjenčalo se svo četvero djece. Njihova majka, udovica koja je izgledala malodušno, borila se da upravlja svojom neposlušnom djecom koja su je nisu poslušala i naišla na njene kletve. Ali šta se dešava ako roditelji proklinju svoju decu pre nego što odu sa ovog sveta? Može li se takva kletva ikada skinuti? Prvo, djeca mogu pogledati u sebe i otkriti da su njihova neposlušnost i nedjela uzrokovali njihove roditelje da ih proklinju. Priznavanjem svog nedjela i iskrenim pokajanjem, možda će moći da razbiju kletvu. Drugo, djeca mogu unaprijediti svoje duhovno ja, što bi moglo koristiti i njihovim roditeljima. Jedan stariji čovek je jednom ispričao kako su ga roditelji prokleli kada se zamonašio. Međutim, u njegovom slučaju, kletva se na kraju pretvorila u blagoslov.

Preporučujemo