Vanna, sjajna glazbena zvijezda iz devedesetih, postigla je veliku slavu pomoću hit singla “Tek je 12 sati”. Iako je izvedena prije gotovo trideset godina, pjesma i dalje uživa iznimnu popularnost te je često prisutna na društvenim okupljanjima. Osim toga, radio postaje je redovito uključuju u svoje emitiranje, što svjedoči o trajnoj privlačnosti i ljubavi prema ovoj bezvremenskoj melodiji.Inicijalno angažirana kao prateći vokal popularnog benda E.T., Vanna je doživjela izniman uspjeh s pjesmom “Tek je 12 sati”, što je rezultiralo njezinim stalnim članstvom u grupi. Tijekom tog razdoblja uspješno se etablirala i izborila značajno mjesto u glazbenoj industriji. Od 1992. do 1996., Vanna je snimila četiri albuma s bendom, nakon čega se odlučila krenuti solo putem u svojoj karijeri. Kao prepoznatljiva ikona devedesetih, ponosno je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 2001. godine, osvojivši publiku izvedbom pjesme “Strune ljubavi” na engleskom jeziku i zauzevši respektabilno deseto mjesto s ukupno 42 boda.Na festivalu Sunčane skale 2015. godine, Vanna je oduševila publiku izvedbom pjesme “Try”. Njezini raniji hitovi, poput “Da je išta vrijedilo”, “Da ti nisam dovoljna”, “Kao da me nema” i “Sve bih dala znati”, i dalje su omiljeni mnogima. Unatoč nedavnom proslavljanju svojeg 53. rođendana, Vanna ostaje aktivna figura u glazbenoj industriji. Na društvenoj mreži Instagram redovito dijeli fotografije koje prikazuju njezin svakodnevni život, ističući njezinu ljubav prema moru i želju za životom.Oni koji je prate na ovoj platformi jednoglasno izražavaju uvjerenje da u svom šestom desetljeću izgleda izuzetno zanosno, što potvrđuje obilje komentara i lajkova koje kontinuirano prima. Važno je napomenuti da je Vanna, popularna zvijezda 90-ih, već od 1998. godine u sretnom braku s filmskim producentom Andrijom Vrdoljakom.

 

 

Njih dvoje zajedno imaju kćer Janu i sina Luku. Osim toga, suprugov prethodni brak rezultirao je kćeri Dorom, koja je prije nekoliko godina postala majka, donoseći Vanni radost kao baku njenog prvog unučeta.Rođena 1. septembra 1970. u Koprivnici, Hrvatska, Ivana Vrdoljak, poznata kao Vanna (prethodno poznata kao Ranilović), istaknuta je hrvatska pjevačica. Njeno djetinjstvo provela je u Koprivnici, gdje su je roditelji Božo i Ankica, zajedno sa sestrom Jasminkom, odgajali. Tokom svojeg djetinjstva, Ivana je pohađala osnovnu školu, glazbenu školu te srednju ekonomsku školu. Već tada je bila poznata po ozbiljnoj i odgovornoj naravi. Debitirala je na pozornici 1980. godine tijekom talent showa za mlade, osvojivši publiku svojom izvedbom klasika The Beatlesa “Yesterday”. Njeno izuzetno izvođenje kultne pjesme “What a Feeling” iz filma “Flashdance” donijelo joj je prestižnu nagradu Prvi pljesak u Koprivnici. Nastavljajući svoj uspjeh, tri godine kasnije osvojila je zagrebačko natjecanje, ovaj put očaravajućom izvedbom dirljive balade Zorice Kondže “Pokora”. Tokom 1989. godine odlučila je nastaviti svoje obrazovanje upisavši se na Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je studirala englesku i francusku književnost.U okviru dua “Ilan & Ivana”, Ivana Vrdoljak, poznata kao Vanna (ranije Ranilović), surađivala je s Ilanom Kabiljom na snimanju dvanaest pjesama. Godine 1990., imali su priliku pokazati svoj talent kao predgrupa Davidu Bowieju, izvodeći pred impresivnom publikom od 60 tisuća ljudi na maksimirskom stadionu, prateći grupu Bo. Sjećajući se tih dana, Vanna se prisjeća nastupa u zagrebačkim klubovima gdje je brojnost publike bila nebitna. Bez obzira na to jesu li bilo samo 20 prisutnih ili je dvorana bila prepuna, njoj i njezinom timu nije bilo razlike. Bitno je bilo samo vjerno društvo koje će je podržati i poslušati kako pjeva.Ilana je upoznala s kolektivom pod nazivom Electro Team, u kojem su bili Boytronic, Da’ Real, Skyrocker i DJ Fresh Jay. Vanna im se pridružila, te su zajedno doživjeli početni uspjeh s pjesmom “Molitva za mir”. Tijekom ljeta 1992., predstavili su svoj debitantski album nazvan “Electro Team”. Vanna prisjeća se neočekivanog prelaska u užurbanoj dvorani Kulušić, gdje ih nije zanimalo odakle gužva dolazi. Njihov primarni fokus bio je na odjeći plesača, dok je prisutnost publike na koncertu bila sporedna. Godine 1993., bend je dosegao neusporedivu razinu popularnosti s pjesmom “Tek je 12 sati”, koja je proglašena ultimativnim hitom desetljeća.Iste godine, grupa je nagrađena prestižnom nagradom Porin za izvanrednu vokalnu izvedbu kao grupa i za izniman spot pod nazivom “Još je samo 12 sati”. 1994. godine, predstavili su vrlo uspješnu kompilaciju “Second To None”, impresivan album koji je sadržavao osam singlova, bio na vrhu top lista i prodan u čak 56.000 primjeraka.

 

 

Njihovi iznimni uspjesi bili su prepoznati na dodjeli Porina iste godine, gdje su trijumfirali u kategorijama Najbolja vokalna skupina, Najbolji video spot i Najbolji video program. Njihov senzacionalni hit “Nisam ti bio dovoljan” donio im je 1995. Porin za hit godine.Tokom te godine, Vanna se također pojavila u kazališnoj produkciji Shakespeareove tragične drame “Macbeth”, gdje je pokazala svoj vokalni talent izvodeći pjesmu “Memories”. Njihov posljednji zajednički album, “Anno Domini 1996”, objavljen je 1996. godine i postavio je rekord u bivšoj Jugoslaviji jer je sniman u rasponu od 180 dana, postigavši izuzetan uspjeh s prodajom od 60.000 primjeraka. Prvi singl s albuma, “Ispovijedam se”, dodatno je učvrstio njihov uspjeh, osvojivši nominaciju za hit godine na dodjeli Porina 1996. Iako bend nije osvojio nijednu nagradu, Vanna je za svoju suradnju s Tonijem Cetinskim na pjesmi “Ne daj suncu da zađe” dobila Porin.U vrhuncu popularnosti Electro Teama, Vanna je upoznala Andriju Vrdoljaka, a sudbonosni susret dogodio se početkom devedesetih. Andrija je zbog Vanne donio tešku odluku ostaviti suprugu Maju Breitenfeld, profesoricu engleskog jezika. Taj izbor izazvao je napetost između Andrije i njegova oca, poznatog redatelja Antuna Vrdoljaka, koji je bio kivan na svog sina zbog veze s Majom, iz koje su proizašla dvoje djece. Šuška se da je Vanna postala prihvaćena kod svekra tek nakon što je rodila sina Luku. Danas s ponosom izjavljuje da je njena snaha posjeduje najprofinjeniji glas u showbiznisu.

 

Preporučujemo