Posljednjih godina sve veći broj djevojaka odlazi u Dubai u nadi da će se bogato udati. Međutim da to nije neka velika sreća pokazuju i slučajevi žena o kojima danas pišemo. Najbogatija i vladajuća obitelj Dubaija, Maktoum, možda ima veliku moć i bogatstvo, ali iza skrivenih vrata njihovih raskošnih odaja čeka ih mračnija stvarnost.Tijekom listopada 2022. BBC je objavio duboko uznemirujući video u kojem Zeynab Javadli, supruga šeika Saida bin Maktouma bin Rashida Al Maktouma, istaknute osobe unutar vladajuće obitelji Dubaija, poznatog po svojim poslovnim pothvatima i prošlosti sportaša, hitno traži pomoć i zaštitu od međunarodnih nacija.

 

Međunarodno priznati konji i nogometni klub UAE u vlasništvu su šeika Saida bin Maktouma. On je potomak Maktouma bin Rashida Al Maktouma, prethodnog emira Dubaija, dok njegov stric trenutno obnaša dužnost emira u Dubaiju.

Zeynab Javadli, umirovljena ritmička gimnastičarka iz Azerbajdžana, postigla je veliki uspjeh u svojoj karijeri, osvajajući medalje i na svjetskim i na europskim prvenstvima.

  • Obrativši se Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, Zeynab, bivša supruga kraljevske obitelji Ujedinjenih Arapskih Emirata, zatražila je pomoć u ponovnom susretu sa svojom djecom. Tijekom izazovnog spora oko skrbništva, Zeynab navodi da se suočavala sa zastrašivanjem i zlostavljanjem od strane vlasti UAE. Iako je željela prekinuti veze sa šeikom Saidom, proces se pokazao sve samo ne besprijekoran. Iako možda postoji nada za Zeynabino osobno oslobođenje, mogućnost ponovnog povezivanja sa svojom djecom ostaje neizvjesna.

U videu koji je podijelio BBC, uznemirena žena preklinje: “Preklinjem vas, pomozite mi.”Strah i užas koji obuzimaju i mene i moju djecu ukorijenjeni su u našoj dubokoj zabrinutosti za vlastite živote i opću sigurnost.

 

Zeynab Javadli, koju je šejh Said bin Maktoum optužio da je neadekvatna majka koja zanemaruje obrazovanje svoje djece, živi u neprikladnom okruženju za maloljetnike i ugrožava dobrobit svoje najmlađe kćeri, oštro negira ove optužbe.

Pod golemim pritiskom vlasti Dubaija, ona se nalazi zatvorena u četiri zida uz svoju djecu, strahujući da bi njihovo slanje u školu moglo rezultirati njihovim odvajanjem, zlostavljanjem i trajnim gubitkom.

  • Od objave tog videa 2022. godine, pa sve do ove 2024. godine, nije bilo dokaza niti komunikacije od Zeynab Javadli, koja je poznata kao bivša supruga šeika Saida.Otkako se 2019. razvela od šeika nakon četiri godine braka, našla se zatočena u Dubaiju.

Zeynab je izrazila njihovu trenutnu nevolju, otkrivši da su beskućnici i zatvoreni u hotelu u Dubaiju. Strah od mogućeg uhićenja i mogućnosti odvajanja djece od njih sprječava ih da odu.

Prema BBC-ju, pravni tim koji zastupa bivšu suprugu istaknutog člana vladajuće obitelji Dubaija službeno je podnio peticiju Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Vijeće se poziva da uskoči i surađuje s vlastima UAE kako bi se zajamčila dobrobit Zeynab Javadli i njezine djece.

 

Tijekom sporne bitke za skrbništvo sa šeikom Saeedom bin Maktoumom bin Rashidom Al Maktoumom, Zeynab je navodno pretrpjela maltretiranje, uključujući zlostavljanje, maltretiranje i zastrašivanje od strane vlasti.

Prema izvješću BBC-ja, nedavni slučaj u Dubaiju rasvijetlio je unutarnje podjele unutar vladajuće obitelji.

Prema riječima njezinih odvjetnika sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji su zatražili intervenciju Vijeća za ljudska prava UN-a, bila je podvrgnuta ograničenjima slobode kretanja i izražavanja, zajedno s taktikom zastrašivanja koja je korištena protiv nje.

  • Prema tužbi, Zeynab Javadli, zajedno sa svojom djecom i roditeljima, doživjela je nasilan napad tijekom policijske racije na njihovu rezidenciju u Dubaiju prije dvije godine. Nakon incidenta njezini su roditelji donijeli odluku da se vrati u Azerbajdžan.

Ljutnju i bijes moćnih šejhova nije osjetila samo Zejnab već i ostale snahe u ovoj obitelji.

 

Situacija oko jordanske princeze Haye

Godine 2019. princeza Haya, bivša supruga šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, donijela je odluku o bijegu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog zabrinutosti za svoju osobnu sigurnost. Nedavno, početkom 2022., princeza je izašla kao pobjednica u sporu oko skrbništva koji je došao do najvišeg suda u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao rezultat toga, njoj je dodijeljeno isključivo skrbništvo nad njihovo dvoje djece.

Nakon što je od šeika uspjela dobiti pozamašnu svotu novca, princeza Haya se oslobodila i trenutno boravi izvan Dubaija. Nedavna izvješća sugeriraju da je čak ušla u novu romantičnu vezu. Važno je napomenuti da je princeza Haya polusestra jordanskog kralja Abdullaha, što je zaokupilo pažnju medija koji su godinama zagovarali njenu stvar.

 

Slučaj princeze Latife privukao je pozornost.

  • Nakon uspješnog bijega, princeza Latifah, kći šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, na kraju je uhićena i vraćena u raskošne odaje palače svog utjecajnog oca.

Nakon tog određenog trenutka, svaki dokaz o njenom boravištu nestaje, unatoč uspješnom prijenosu video poruke u kojoj objavljuje da je zatočena u strogo nadziranim prostorijama.

Prema izvješćima iz Dubaija, Latifa je trenutno na psihijatrijskom liječenju dok se bori s osobnim izazovima, što ukazuje na njezino problematično stanje.

Trio žena koje su nekoć iskusile očaravajući životni stil Dubaija iznenada su se našle zarobljene u mučnoj noćnoj mori iz koje nema izlaza. Razlog iza ove zbunjujuće nevolje ostaje misterij za sve.

Možda su im postupno dodijeljene određene uloge koje moraju ispuniti. Moguće je da su gajile nezadovoljstvo idejom da svoje muževe dijele s više žena. Možda su čeznuli za većim osjećajem slobode koji Dubai nije mogao pružiti. Samo oni posjeduju pravi odgovor na ova pitanja.

Preporučujemo