Kod nas na Balkanu ispijanje kafe ima poseban značaj. Ljudi kada žee da se vide i razgovaraju obično kažu: Hoćemo li na kafu. Prepuštanje omiljenoj jutarnjoj tradiciji uključuje uživanje u šalici kave. Ipak, postoje tvrdnje da kofein posjeduje svojstva ovisnosti i da konzumiranje kave potencijalno može rezultirati raznim zdravstvenim problemima.Među onima koji vjeruju da je kava zlonamjerna je i dr. Petar Borović.Prema riječima dr. Borovića za Mondo, osobe koje uživaju u konzumaciji kave u biti uživaju u kofeinu, lijeku koji se dobiva iz otrovne biljne baze. Štetna i neučinkovita priroda kofeina postaje očita kada se uzme u obzir njegov poredak u smislu težine apstinencije, stavljajući ga na peto mjesto nakon heroina, nikotina, kokaina i alkohola.

 

S obzirom na količine koje se konzumiraju, važno je uzeti u obzir da kava također može pridonijeti razvoju osteoporoze.

Učinci kofeina na tijelo su dugotrajni, s trajanjem od otprilike 68 do 72 sata. Zanimljivo je da ova tvar otežava iskoristivost kalcija i magnezija dobivenih hranom. Ljudski skeletni sustav je u stalnom stanju obnavljanja, zahvaljujući prisutnosti dvije vrste stanica: jedne su odgovorne za razgradnju starog koštanog tkiva, a druge za stvaranje novih struktura.

Posljedično, kosti su sposobne prilagoditi se i odgovoriti na različita opterećenja i tjelesne napore. Međutim, apsorpcija kalcija je ometena konzumacijom kave, što rezultira stvaranjem subparne struktura i smanjenjem gustoće kostiju.

  • Utjecaj toga postaje vidljiviji za žene tijekom menopauze, budući da se fiziološki gubitak kalcija nadovezuje na već iscrpljene rezerve. Šokantno, konzumacija kave također doprinosi alarmantnoj statistici koja otkriva da osteoporoza danas pogađa jednu od svake tri žene i jednog od svakih sedam muškaraca.

Dr. Borović entuzijastično i uvjerljivo ruši svaki preostali optimizam iznošenjem dvije ključne činjenice o kavi. Prvo, zrna kave osim kofeina sadrže više od 800 hlapljivih komponenti. Drugo, važno je razumjeti da ne postoji kava bez kofeina; jedina mogućnost je smanjiti sadržaj kofeina. Da bi se to postiglo koriste se različite metode, poput uranjanja zrna u kiselinu. Iako ovo smanjuje postotak kofeina, nažalost rezultira kiselijom kavom.

 

Konzumacija kave može se promatrati kao čin voljnog gutanja otrovne tvari. No, ne samo da ima taj učinak, već i pojačava želju za drugim štetnim tvarima, što je vidljivo iz navika pušača. Jeste li ikada susreli pušača koji se suzdržava od ispijanja kave ili ne osjeća potrebu zapaliti cigaretu dok uživa u šalici kave? Češće na kraju popuše i dvije cigarete jer jedna bez druge nije dovoljna.

U roku od nekoliko sekundi nakon prvog gutljaja, kofein, kao i svaka druga tvar, brzo dospijeva do primarnog središta užitka u mozgu, potičući povećanje beta endorfina, prirodnog hormona poznatog kao opijat koji “izaziva zadovoljstvo”. Istovremeno, kava utječe i na nadbubrežne žlijezde koje tada oslobađaju dodatne hormone stresa.

  •  Zbog prisutnosti endorfina tijelo nije u stanju detektirati dotok hormona stresa u krvotok. Međutim, taj prikriveni stres služi kao stimulans, što rezultira naglim povećanjem raspoloženja, budnosti i vitalnosti.

Konzumacijom kave postižemo željeni rezultat; međutim, pritom svoje tijelo izlažemo nepotrebnom stresu.Prema riječima dr. Borovića, konzumacija kave nepovoljno utječe na srce. Nakon popijene šalice kave srčani ritam se poremeti u trajanju od tri sata.

Ovo poremećeno stanje srca nije prirodna pojava već je isključivo uzrokovano konzumacijom kave i cigareta. Ove tvari djeluju u tandemu kako bi istovremeno stimulirale i simpatička i parasimpatička vlakna, što rezultira proturječnim naredbama srcu da se pokrene i zaustavi. Kao posljedica toga, srce ostaje u napetom stanju koje ne može ublažiti.

Kava s mlijekom još je gora od obične kave.Teška je pogreška dodavati mlijeko u kavu. Kombinacija kazeina, mliječnog proteina i kofeina tvori spoj koji tijelo ne može metabolizirati. Posljedično, osobe koje često konzumiraju kavu s mlijekom često imaju problema s probavom, poput nadutosti.

Kad jednom odlučim trajno prestati piti kavu, pitam se kako ću jutro započeti bez nje.Dr. Borović sugerira da čaša svježe iscijeđenog soka od voća bogatog vitaminom C, poput limuna, naranče, kivija, jagode, maline i ribiza, može dati brz i učinkovit poticaj za energiju, usporediv s jakom kavom, ali bez ikakvih negativni efekti. Uz to, uživanje u čaši limunade s medom ili šalici vruće čokolade također su preporučene opcije.

Preporučujemo