Crni luk je jedna od najviše korištenih vrsta povrća zato što se može uklopiti u mnoga jela i dati im dosta značajniji okus i bazu za pravljenje umaka i drugih stvari. Luk se svuda na svijetu koristi na razne načine i jako se dobro uklapa u sve, ali ga treba znati pravilno skladištiti jer se lako da pokvariti.

Velika greška koju ljudi prave je što ga odmah bace u frižider. Problem je što je luk još više sklon kvarenju kad je u hladnom i vlažnom mjestu kao što je frižider. Stoga se još manje preporučuje zamrzavanje luka, jer to će ga još više oštetiti i učiniti beskorisnim.

Luk se treba čuvati na suhom i prozračnom mjestu koje je negdje taman između hladnog i toplog. Nipošto nemojte sklanjati njegov vanjski crveni sloj jer ga on štiti od nepovoljnih vanjskih uticaja. Prije kupovine uvijek trebate dobro provjeriti da li je luk već počeo da mijenja boju i postaje mekan, jer to je onda znak da se već kvari.

Ako imate viška isjeckanog luka, trebate ga staviti u frižider i to u plastičnu kesu ili posudu prije svega, ali morate taj luk što prije potrošiti jer neće predugo stojati. Preporučuje se pet do maksimalno sedam dana, a nakon toga se već kvari.

Međutim, imajte na umu da ako isjeckani luk držite predugo u frižideru, miris će se neminovno proširiti i nećete ga tako lako moći ukloniti osim da povadite sve i očistite frižider, tako da pazite koliko dugo vam stoji i gledajte da ga što prije iskoristite.

 

Preporučujemo