Višak kila ili čak kritična pretilost su sve veći problemi širom svijeta zato što se u svu kupovnu hranu stavlja šećer, zdrava hrana je sve skuplja i ljudi sve manje treniraju ili se ne kreću skoro nikako. Ovaj problem dovodi do raznih bolesti koje itekako koštaju prosječnu osobu i svi postajemo jednostavno debeli.

Mnogi doktori preporučuju da se kilogrami trebaju gubiti tako što ćete piti vodu, pratiti unos kalorija, jesti zdraviju hranu i biti fizički aktivni, pritom naglašavajući da čovjek može smršati maksimalno jedan kilogram sedmično ako želi da sebi ne naudi. Međutim, jedan doktor iz Srbije tvrdi nešto sasvim suprotno.

Radi se o čovjeku po imenu Saša Plećević koji sebe zove Doktor Feelgood, a on često daje govore, pojavljuje se u emisijama i ljudima daje savjete za prehranu. On kaže da čovjek može skinuti i do dvadeset kilograma za mjesec zavisno od toga kako i kad se hrani.

On tvrdi da treba samo gubiti masti, a ne vodu, minerale, mišiće i slično. Osvrnuo se na takozvanu autofagiju, odnosno vrstu posta. Posti se tako što se jede u periodu od osam sati, osam sati se ne jede i osam sati se spava. To je povezao sa starim savjetom da se večera preskoči ili “pokloni neprijatelju” jer deblja.

Kaže da treba izbjegaviti četiri bijele smrti i da se umjereno častite ukusnom ali nezdravom hranom. Također preporučuje da se krećete što više jer to najviše potpomaže namjere da smršate. Prije nego se odlučite poslušati savjete gospodina Plećevića, preporučujemo da se posavjetujete sa svojim doktorom.

Preporučujemo