Milica Gutović, najstarija ćerka pokojnog glumca Milana Laneta Gutovića, objavila je na svojim društvenim mrežama snimak u kojem iznosi da je pre smrti njenog oca svedočila situaciji na odeljenju intenzivne nege. Prema njenim rečima, medicinska sestra je dovela dve osobe koje nisu bile u srodstvu sa Lanetom, te su zajedno svedočile usmenom zaveštanju. Milica tvrdi da je tom prilikom, njen otac nosio masku sa kiseonikom i kacigu zbog problema s disanjem, a kao dokaz je podelila fotografiju svog oca sa tog dana na svom sajtu. “Dragi prijatelji i poštovaoci mog oca Milana Gutovića, ja sam Milica Gutović, najstarija od četvoro njegove dece. Želim s vama podeliti istinu o njegovim poslednjim danima provedenim na intenzivnoj nezi na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu tokom avgusta 2021. godine, u vreme epidemije kovida, kada su posete bolnicama bile zvanično i strogo zabranjene. Evo šta se dešavalo te srede, 18. avgusta, istog dana kada je moj otac prebačen na respirator.”

 

 

“Zaveštanje je formalno proglašeno, ali još uvek nije pravosnažno, jer smo se mi, kao ćerke, pobunile. Ovo usmeno zaveštanje nema potpis, već se svodi na priču i sećanje dva navodna prijatelja, predstavljajući jedini trag o poslednjim željama mog oca. Nema drugih svedoka jer je tata bio sam u sobi. Želim istaći da je 16. avgusta s tatinog telefona poslata potresna fotografija na kojoj se jasno vidi da nosi kiseoničku masku i kacigu, budući da nije mogao samostalno da diše bez njih. Prilažem tu fotografiju. Istog tog 18. avgusta, kada je navodno doneto usmeno zaveštanje, tata je prebačen na respirator, a 25. avgusta je preminuo. Medicinska sestra je sprečila moju sestru Nevenu i mene da poslednji put vidimo oca, unoseći lažne svedoke i svedočeći o lažnom usmenom zaveštanju. Ovo je nečuvena zloupotreba od strane medicinske sestre u uglednoj zdravstvenoj ustanovi. Nadam se i očekujem da će ugledna bolnica VMA osuditi ovakvo nehumanog ponašanja svog zaposlenog. Takođe, izražavam nadu da se nikome neće dogoditi slična manipulacija s teško obolelim i bespomoćnim pacijentom u zdravstvenoj ustanovi. Pozivam sve ljude koji dele slična iskustva da mi se jave. Važna su mi mišljenja i saveti lekara, pravnika i posebno novinara, a u budućim objavama ću pružiti dokaze koje imam. Molim vas da pratite moje dalje izlaganje ” – rekla je Milica.

 

 

 

Milan Lane Gutović (Umka, Beograd; 11. augusta 1946. – Beograd, 25. august 2021.) bio je srbijanski glumac, najpoznatiji po interpretaciji lika direktora Srećka Šojića u seriji filmskih komedija Tijesna koža. Diplomirao je na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu te se pridružio Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1967. kao mladi glumac u grupi koju su popularno nazivali “Bojanove bebe,” po imenu svog vođe Bojana Stupice. U narednih dvadesetak godina, ostvario je značajne uloge u predstavama poput “Protekcija,” “Kad su cvjetale tikve,” “Buba u uhu,” “Za kim zvono zvoni,” “Pučina,” “Kolubarska bitka,” “Valjevska bolnica,” “Narodni poslanik” i drugima. Neki od tih nastupa donijeli su mu prestižne nagrade poput Sterijine nagrade, “Ćurana” na “Danima komedije” u Jagodini, nagrade “Zoran Radmilović” i nekoliko godišnjih priznanja JDP. Sudjelovao je i u nekoliko filmskih komedija, uključujući četiri dijela “Tijesne kože” (1982., 1987., 1988., 1991.) u kojima je zajedno s Nikolom Simićem igrao jednu od ključnih uloga i koje su postigle izuzetnu popularnost. Godine 1989., dobio je “Zlatnu arenu” u Puli za svoju ulogu u filmu “Poltron”. Posljednjih desetljeća svoje karijere, bio je poznat po nastupima u svom “Kabareu,” koji je gostovao diljem svijeta. Također se pojavljivao na televizijskim kanalima poput Televizije Pink, TV Fox i RTS, gdje je bio voditelj i autor humoristično-satiričnih priloga.

 

Preporučujemo