Za sve ljubitelje čokolade teško da postoji bolja torta od ove:

Sastojci
Za izradu ovog recepta potrebno je koristiti ili dva jajeta veće veličine ili tri jajeta manje veličine.
Preporučena količina šećera je dve kašike.
Jedna kašika brašna.
Dvije supene kašike kakaa.
Pola vrećice praška za pecivo.
Mogu se koristiti dvije supene kašike likera sa ukusom čokolade ili bilo koje druge odgovarajuće arome.
Pojedinačna porcija crne čokolade teži oko 100 grama.
Težina mliječne čokolade je 100 grama.
Težina bijele čokolade je tačno 100 grama.
Šlag od 300 ml.
Mliječna čokolada se obično koristi kao ukrasni element.

Priprema
Da biste napravili savršenu tortu, počnite mućenjem bjelanjaka i šećera dok smjesa ne dobije čvrstu pjenu. Postepeno dodajte žumanca, jedno po jedno. Zatim u smjesu prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo i lagano umiješajte kašikom. Kalup za torte namazati margarinom i umjesto brašna posuti kakaom da se ne lijepi. Pecite smesu na 170 C desetak minuta. Kada se ohlade, obrezati ivice kore i poprskati ih sa nekoliko kašika vode razblaženog likera za bolji ukus. Da biste dobili željenu konzistenciju, otopite svaku vrstu čokolade u 100 ml kreme. Kada se smjesa otopi stavite u frižider da se ohladi. Kada se ohladi, umutite smesu dok ne dobije čvrstu kremastu teksturu. Počnite nanošenjem sloja duboke kreme, zatim slojem svjetlije kreme, a završite slojem bijele kreme na vrhu. Dodajte dašak elegancije ukrašavanjem deserta nježnim čokoladnim mrvicama.

Da bi se postigla snažnija krema, može se zagrijati 200 g čokolade sa dvije porcije kreme. Važno je napomenuti da kremu ne treba umutiti, već ostaviti da se ohladi nekoliko sati u frižideru dok se potpuno ne stegne. Kada se stegne, krema se može ravnomjerno rasporediti po torti. Dodatno, po želji kremi se može dodati nekoliko kapi ekstrakta vanile.

Kada pravite čokoladne kovrče, uverite se da je čokolada dostigla sobnu temperaturu pre nego što upotrebite veliki nož da klizi duž glatke strane čokoladne ploče, hvatajući nož obema rukama. Da se čokolada ne otopi pod vašim dodirom, čačkalicom ili viljuškom rasporedite ukrase po torti. Za optimalno gledanje raznih šarenih slojeva torte, koristite oštar nož namočen hladnom vodom da napravite precizne rezove.

 

Preporučujemo