Prhko tijesto, koje je i lagano i mirisno, prilagodljiv je sastojak koji služi kao odlična osnova za razne deserte. Omiljeni deserti koji se prave sa njim su pite i kiš, a savršen je i za kekse. Kada je u pitanju pravljenje prhkog tijesta, postoji nekoliko ključnih smjernica kojih se treba pridržavati. Mi ćemo ih pokušati detaljno objasniti.

 

Prvo, uvjerite se da su svi sastojci, uključujući brašno, puter i vodu, dobro ohlađeni prije upotrebe. Drugo, miješajte sastojke dok ne ostanu samo sitne mrvice, pazeći da tijesto ne premjestite. Takođe je važno ostaviti pecivo da odstoji u frižideru najmanje trideset minuta pre nego što ga razvaljate. Na kraju, kada pečete pecivo, izbockajte ga viljuškom kako biste spriječili stvaranje mjehurića zraka i da bi se tijesto napuhalo. Prateći ova jednostavna pravila, uvijek iznova možete napraviti savršeno prhko tijesto. Za postizanje čvršćeg testa preporučuje se upotreba brašna koje je klasifikovano kao tvrdo, ili mešavina tvrdih i mekih sorti brašna.

Prilikom pečenja ključno je koristiti puter umjesto margarina. Uverite se da je puter izuzetno hladan pre upotrebe. Maslac narežite na sitne komadiće i dodajte ga direktno u brašno. Ova metoda omogućava brzo ugradnju bez potrebe da se previše rukuje tijestom.
Proces pravljenja kratkog tijesta počinje kombinacijom brašna, soli (i po želji šećera) i putera, čime se dobiva smjesa ujednačene mrvičaste teksture. Zatim se dodaju tečne supstance kao što su voda i/ili jaje, a tijesto se oblikuje rukom kako bi se održao oblik. Umjesto da se mijesi, svi sastojci se jednostavno miješaju rukom u posudi ili na radnoj površini, dok se ne formira loptica tijesta.

Da biste kuglu tijesta pretvorili u spljošteni disk, dobro je umotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta. Kada se ohladi, tijesto treba biti dovoljno čvrsto da zadrži svoj oblik, ali ne previše kruto da se ne može razvaljati. U slučaju da je tijesto previše čvrsto za valjanje, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 minuta prije nego što nastavite.
Sastav:

Recept zahteva 250 grama višenamenskog brašna.
prstohvat sol
Jednu kašičicu granuliranog šećera.
Recept zahteva tačno 200 grama putera.
Za pripremu preporučuje se upotreba između 50 i 100 mililitara ohlađene vode.

Preporučujemo