Među raznim čokoladnim kolačima i tortama koje postoje za mnoge postoji jedan koji posebno blista zbog svog prefinjenog okusa. Izvanredan okus ove torte prvenstveno se može zahvaliti ganacheu od tamne čokolade koji se koristio u izradi. Danas vamdonosimo recept kako da i sami pripremite ovu poslasticu.

 

Sastojci:
Zaosnovu:
Za izradu ovog recepta koristite tačno 600 grama Digestive keksa.
Trebaće vam 100 grama putera koji je omekšao.

Da biste napravili mousse, slijedite ove korake:
Težina dotične čokolade je tačno 300 grama.
Lista sastojaka u ovom receptu uključuje pet jaja.
Težina od 50 grama šećera koji je fino samljeven u prah.
Mera od 300 mililitara slatke pavlake.

Da napravite ganache:
Potrebna količina je 200 grama tamne čokolade.
Potrebna količina slatke pavlake je 100 ml.

Količina čokoladnih komadića potrebna za ovaj recept je tačno 100 grama.

Kada je u pitanju kulinarska prezentacija, ukras igra ključnu ulogu. Služi kao vizuelno poboljšanje jela, dodajući boju, teksturu i dubinu celokupnoj estetici. Iako neki to mogu smatrati samo naknadnom razmišljanjem, kuhari prepoznaju da garniranje može poboljšati ili pokvariti cjelokupno iskustvo obroka. Može biti jednostavno poput posude začinskog bilja ili zamršeno poput jestivog cvjetnog aranžmana, ali bez obzira na njegovu složenost, uvijek treba upotpuniti okuse jela koje prati.

Priprema:
Podloga:
Pomiješajte omekšali puter sa izmrvljenim kolačićima i dobro promiješajte smjesu kašikom.

pjena:
Preporučljivo je kuhati smjesu žumanca i šećera na pari oko 15 minuta uz stalno miješanje.
Prvo otopite čokoladu i sjedinite je sa mješavinom žumanjaka i šećera. Nakon toga lagano umiješajte snijeg od bjelanaca i šlag.

ganache:
Počnite zagrijavanjem kreme slatkog okusa dok ne dostigne tačku ključanja. Kada je prokuhalo, prelijte je čokoladom koja je izlomljena na manje komade. Miješajte ovu smjesu dok se čokolada potpuno ne otopi i dobro sjedini sa kremom.

slaganje:
Uzmite jednu trećinu mješavine Digestive keksa i stavite je na lim za pečenje. Pritisnite i poravnajte ga kako biste ga pravilno zbili. Nakon toga na to dodajte polovinu pripremljenog moussea.
Zatim na početni sloj premazati još 1/3 smjese za biskvit, zatim drugu polovinu moussea i na kraju preostalu količinu smjese za biskvit.
Posljednji korak u sastavljanju torte uključuje stavljanje ganachea od tamne čokolade na vrh. Završni dodir bi bio posipanje čokoladnih komadića na tortu.

Preporučujemo