Mi u nastavku našeg današnjega članka malo posvećujemo najpopularnijem bračnom paru u bivšoj Jugoslaviji.

Dragan Nikolić i Milena Dravić, renomirani glumački par bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, svojom su lepotom plenili publiku i nastavljaju da služe kao bezvremenski simbol duboke ljubavi kojoj svi treba da težimo.
Njihovo romantično putovanje započelo je 1969. dok su zajedno radili na filmu “Horoskop”. Njihovi putevi su se ukrstili i ljubav je procvjetala usred produkcije ovog filma, koji je vodio Boro Drašković, a scenarista Boro Drašković i Zulfikar Džumhur. Ovaj film, poznat po svojoj spornoj prirodi zbog istraživanja mučne teme nasilja nad mladom djevojkom čistog srca, dobio je priznanje na Pulskom festivalu gdje je nagrađen Srebrnom arenom. Nadalje, imao je privilegiju da bude predstavljen na cijenjenom filmskom festivalu u Berlinu.

Putevi su nam se ukrstili na snimanju Horoskopa, filma u kojem je Milena Dravić već bila poznata ličnost, a ja sam još bio relativno nov, jer sam ranije radio samo na nekoliko filmova. Bio je to prvi put da sam lično video Milenu Dravić i odmah me je oduševila. U filmu je bilo nas pet muškaraca sa značajnim ulogama, dok je Milena igrala jedini ženski lik. Dok smo radili zajedno, stvorila se veza između nas i postali smo prijatelji. Scena je bila živahno druženje, a za to vrijeme među nama je procvjetala ljubav. Gaga Nikolić se jednom prisetio da su Milenino prirodno držanje i iskrena priroda ostavili trajni utisak na njega, a nedugo zatim su doneli odluku da krenu u zajednički život.

Godine 1971., dvije godine nakon prvog susreta, Milena i Dragan su odlučili da se vjenčaju. Bilo je to na snimanju novogodišnjeg TV filma “Kako su se voljele dvije budale” prema tekstu Duška Radovića. Par je pronašao trenutak predaha na snimanju drame Duška Radovića “Kako su se volele dve budale” u Zvezdarskoj šumi, kada im je reditelj Aca Đorđević odobrio pauzu za ručak. Iskoristivši priliku, Milena i Dragan su se uputili ka opštini Vračar i razmenili zavet. Bila je to spontana odluka, ali ona koja je savršeno obuhvatila suštinu njihovog odnosa.

Seka Sablić preuzela je ulogu kume na njihovom vjenčanju, što je bio spontan i neplaniran događaj koji se odigrao naglo.

Milena je napomenula da nam se na putu do Opštine pridružila i Seka Sablić, koja je bila Draganova bliska prijateljica. I Seka i Dragan bili su poznati po povezanosti sa FDU, gdje su važili za istaknute ličnosti na polju klasike. Milena je ispričala događaje tog dana, napomenuvši kako su mirno nastavili sa snimanjem u Opservatoriji na Zvezdari kao da se prethodni incident nikada nije dogodio.

Narednih 47 godina, njih dvoje su ostali nerazdvojni počevši od izlaska ovog filma. Njihov brak je trajao ukupno 45 godina, zaključno sa smrću Dragana Nikolića 2016. godine.

Preporučujemo