Ena Begović važila je za najljepšu glumicu na našim prostorima koja je privlačila  oba spola. I muškarci i žene su bili saglasni da je jedna od najljepših žena na glumačkoj sceni. Međutim, njen život je prekinula bizarna saobraćajna nesreća te je ostala velika bol nakon ovih vijesti. Imajući trajan uticaj na filmsku i pozorišnu industriju u Jugoslaviji, Jelena Begović, poznata kao Ena, u potpunosti se posvetila svom zanatu od 1978. do svoje prerane i tragične smrti 2000. godine.

 

  • Iako je tada bila student druge godine, Ena prkosio je propisima Akademije koji zabranjuju glumačke angažmane i preuzeo ulogu koja će postati legendarna. U ovoj filmskoj sceni mlada i nevina djevojka, ukrašena bijelim kombinezonom, prilazi moru. Kroz čin krštenja i molitve, ona se postepeno uranja u vodu, na kraju skače i skače s milošću. Dok se ponovo pojavljuje, njen prozirni kombinezon otkriva zadivljujuću građu prelepe mlade žene.

I do danas ova scena ostaje poznata kao jedan od najprivlačnijih momenata ikada snimljenih u jugoslovenskoj kinematografiji. Ena se nepokolebljivom odlučnošću i borbom za vlastiti opstanak suprotstavila prevladavajućim predrasudama. Enin prodor u svijet filma započeo je nastupima u filmovima “Idemo dalje” (1982) i “Glembajevi” (1988). Ulogom barunice Kasteli-Glembaj dobila je prestižnu Zlatnu arenu u Puli za izuzetnu ulogu u sporednoj ulozi.

  • Ena je 1988. odlučila prekinuti samonametnutu pauzu od filma i u Vrdoljakovim “Glembajevima” preuzela izazovni lik barunice Kasteli. Uprkos njenoj početnoj bojazni oko scenarija, budući da je od nje zahtijevao da glumi zrelu ženu i uključivao je značajnu količinu njemačkih dijaloga, Ena se osjećala prinuđenom da prihvati ponudu, odluka koja se pokazala dobro utemeljenom.

Odsustvo Ene Begović osjeća se već 21 godinu. Uprkos tome što joj je ponuđena šansa da uđe u carstvo Holivuda, odbila je, navodeći da je njen interes da glumi na svom maternjem jeziku. Uloga u “Čarlijevim anđelima” je odbijena, otkrila je Mia Begović u intervjuu za “24 sata”. Tragično, ova zadivljujuća glumica iz bivše Jugoslavije doživjela je preranu smrt u saobraćajnoj nesreći samo mjesec dana nakon što je postala majka.

Nakon što nas je očarala zadivljujuća hrvatska glumica u “Balkan ekspresu”, pratili smo njeno putovanje kroz omiljene serije “Idemo dalje” i “Glembajevi”. Čitava regija ostala je u šoku kada je čula tragične vijesti o njenoj preranoj smrti. U ljeto 2000. godine, Ena Begović, blistava hrvatska glumica, krasila je stranice ženskog časopisa uz svoju tek rođenu kćer Lanu.

U radosnom preokretu, Ena Begović se nekoliko sedmica prije poroda udala za Josipa Radeljaka. Nije ni znala da će ih sudbina okrutno razdvojiti samo mjesec i po nakon što su 1. jula na svijet dočekali njihovo prvo dijete. Tragedija se dogodila na Braču kada je saobraćajna nesreća odnijela život Ene.

Auto u kojem se nalazila skrenuo je sa strme ceste, što je rezultiralo razornom nesrećom. Uz Enu su bili njena majka Tereza, suprug Josip Radeljak, te mala djeca Leo i Lana, koja je tada imala samo 40 dana. Nesreća se pokazala kobnom za Enu, koja je odmah tragično izgubila život, dok je mala Lana zadobila povrede glave.

Ovaj mučan događaj pretvorio se tog dana u živu noćnu moru za ostatak porodice, ostavljajući trajne ožiljke na njihovim životima. Ena, koju je Darko Rundek također počastio pjesmom koja i dalje izaziva diskusiju, nije osoba koju možete lako zaboraviti. Sličnost između njene ćerke Lane i nje same kaže se da je, prema popularnom mišljenju, neodoljiva. Kako vrijeme nemilosrdno prolazi i život se razvija, Josip, Leo i Lana pronalaze snagu da ustraju i krenu naprijed, zauvijek njegujući uspomenu na izuzetnu Enu.

Preporučujemo