Film Toma je i mlađe genercije upoznao sa nekim pjevačima i pjevačicama za koje možda nisu ni znali. Zilha Bajraktarević, u javnosti poznata kao Silvana Armenulić, zauvijek će ostati poznata po svojim čuvenim pjesmama. Iako je poprilično mlada napustila ovaj svijet, neopisiva bol je ostala među publikom i njenim najbližima. Silvana Armenulić, poznata ličnost, zauvijek je urezana u naša sjećanja zbog svog vječnog šarma, očaravajuće vokalne snage i dirljive sudbine.

  • Samo njeno prisustvo izazivalo je pažnju, plijenivši poglede svih oko nje. Zagonetna privlačnost njene veze sa legendarnim teniserom Radmilom Armenulićem neprestano je fascinirala mase. Nakon emitovanja filma “Toma”, koji je uronio u intimne detalje života proslavljene pevačice, interesovanje javnosti za nju je još više poraslo.

Film je poslužio kao dirljiv podsjetnik na njene bezvremenske melodije koje odjekuju i pjevaju se do danas. U domenu narodne muzike, postoji samo nekoliko pesama koje mogu da pariraju čistom sjaju numerama kao što su „Šta će mi život bez tebe draga“, „Rane moje“ i „Srce gori jer te voli“.

Osim njenog muzičkog umijeća, ljudi pamte i njen izrazit stil i zadivljujuću ljepotu. Rođena 18. maja 1939. godine u Doboju, u svijet je ušla kao Zilha Barjaktarević, četvrto dijete među trinaestoro braće i sestara, tragično izgubivši na tom putu njih četvero. Odrastanje u siromaštvu bez prisustva oca činilo je njeno djetinjstvo nevjerovatnim izazovom.

Odgovornost za brigu o djeci pala je isključivo na njenu majku Hajriju, a Silvana je često izražavala želju da joj više ne bude na teretu. Izdala je svoj debi album pod etiketom „Diskos“ iz Aleksandrovca, koji se brzo prodao u 50.000 primeraka.

Potražnja za njenim nastupima je brzo rasla, zbog čega su bili potrebni veći prostori za publiku. Nakon potpisivanja ugovora sa PGP-RTS, duetskih ploča i sjajnih reakcija publike, Silvana Armenulić, jedna od najslavnijih muzičkih zvijezda bivše Jugoslavije, izdala je 1967. solo album u saradnji sa kompozitorom Acom Stepićem.

Ovaj album pod nazivom “Granda” otvorio joj je vrata u industriji. Izdala je i dva singla sa grčkim pesmama i album pažljivo odabranih izvornih narodnih i starogradskih pesama sa Aleksandrom Trandafilovićem. Silvana Armenulić ne samo da je posedovala zadivljujući glas već je zračila božanskom lepotom, harizmom i neodoljivim šarmom.

  • Njena jedinstvena interpretacija i stilski modni izbori revolucionirali su jugoslovensku narodnu muziku. Tragično, 10. oktobra 1976. godine, vraćajući se sa koncerta u Aleksandrovcu, u smrtnoj nesreći izgubili su živote Silvana Armenulić, njena sestra Mirjana Barjaktarević (koja je bila u petom mesecu trudnoće) i violinista Rade Jašarević.

Uprkos ovom srceparajućem događaju, njene pesme nastavljaju da odjekuju i nakon tri i po decenije. Publika će zauvek pamtiti renomiranog folk pevača, koji je ostavio nezaboravan uticaj na svet muzike. Njene pesme, među kojima su “Cigani, igrajte, igrajte”, “Rane moje”, “Srce gori jer te voli”, “Sama sam”, a posebno hit “Šta će moj život”, ostavile su trajni utisak.

I danas na nju neguju uspomenu oni koji su je duboko voljeli, a posebno ćerka Gordana, rođena iz braka sa teniserom Radmilom Armenulićem. Kada je Silvana preminula, Gordana je imala samo dvanaest godina i do danas se bori da se pomiri sa gubitkom majke.

Danas se navršava 46 godina od smrti njene majke u 21:30. Njeno odsustvo se duboko oseća, jer je bila izvor utehe, ljubavi, smeha i druženja. Uprkos suzama koje bi mogle pasti, Gordana ostaje snažna i uvek nađe hrabrosti da kaže: „Dobro sam“.

U znak sećanja na Silvaninu smrt, Gordana je nedavno izrazila svoju duboku čežnju, potvrdivši da nije sama jer Silvana zauvek živi u njenom srcu. Na Gordaninom Fejsbuk profilu često se mogu naići na monohromatske fotografije koje svedoče o radosnim trenucima njenog detinjstva, pre okrutnog preokreta koji ju je odvojio od voljene majke.

Mnogi su primijetili zapanjujuću sličnost između Gordane i Silvane, koja je bila poznata kao jedna od najsjajnijih žena svog vremena. Sada 58-godišnja Gordana, koja je dobila ime po baki po ocu Radmilu, ponosna je majka dva sina. Takođe je istaknuti diplomac Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, a svoj profesionalni život posvetila je predavanju matematike u cenjenoj Matematičkoj gimnaziji i školi, poznatoj kao „Kralj Petar Prvi“.

Preporučujemo