I dan-danas, Lepa Brena nastavlja da osvaja druge svojom upečatljivom ljepotom i impresivnom tjelesnom građom, kao što je to oduvijek činila. U svojoj najnovijoj Instagram priči, Brena je obradovala svoje pratioce video snimkom na kojem se vidi kako udobno sedi u fotelji noseći  elegantnu kratku haljinu. Sa prkosom, pevačica je odisala zadivljujućom prisutnošću, pojačanom elegantnim štiklama koje su krasile njena stopala.

 

  • Rođena 20. oktobra 1960. godine u Tuzli, Fahreta Jahić Živojinović, nadaleko poznata kao Lepa Brena, afirmirala se kao istaknuta ličnost u oblastima jugoslovenske narodne, pop-folk i pop muzike, kao i estrade. Godine 1980. započela je svoju karijeru u estradi pridruživši se emisiji Lira. Njena slava u Jugoslaviji naglo je porasla. Uvijek je bila poznata po svom muzičkom talentu, ali i atraktivnom izgledu. Važila je za najljepšu pjevačicu u tom periodu, a nije ni čudo što. 

Nakon svog pojavljivanja u filmu Tesna koža, pojavila se kao poznato lice, stalno se pojavljivala u medijima. Pored Saše Popovića, ona je suvlasnica u Grand produkciji. Rane godine i porijeklo Rođena u muslimanskoj porodici u Tuzli 20. oktobra 1960. godine, Fahreta Jahić je svoje formativne godine provela u Brčkom.

Njen otac Abid je bio po zanimanju medicinski tehničar, a majka Ifeta, vješta krojačica, imala je troje djece: Fahretu, Faruka i Faketu. I pored njihovog skromnog uređenja u jednosobnom stanu, Jahić s ponosom kaže da je posjedovala nevjerovatan talenat. Uživala je u djetinjstvu punom radosti i slobode, nikad nije osjećala nedostatak.

Od ranog detinjstva njen talenat za pevanje je bio očigledan. Nakon slušanja pjesama na gramofonu, okupljala bi svoju porodicu i izvodila one koje je naučila napamet. Nestašnog duha, izabrana je da peva na takmičenju mladih građevinara tokom petog razreda. Tamo je osigurala prvo mjesto impresivnom izvedbom Kemala Montena “Sviraj više, prijatelju”.

Školovanje je završila u Osnovnoj školi Zaim Mušanović, gdje je prepoznata kao učenik generacije. Ne samo da je Fahreta bila vješta u muzici, već je bila i sjajna u sportu. Visoka 176 centimetara, posvetila se košarkaškim treninzima u klubu Interplet u Brčkom. Zanimljivo, njen trener i nastavnik fizičkog vaspitanja Vlada Bajer joj je od milja dao nadimak Brena.

  • Nije joj trebalo dugo da shvati da njena prava strast leži u svetu pevanja i šou biznisa. Nakon uspjeha Young Buildersa, Brena je privukla pažnju članova benda Yudexi, koji su joj dali ponudu da im se pridruži kao vokal. Proveli su kratak period zajedno, istražujući razne kulturne prostore, posjećujući plesne zabave i učestvujući u takmičenjima, prije nego što su se na kraju rastali.

Za to vrijeme, Fahreta je usavršila svoje vještine u pjevanju stranih pjesama, koje su duboko odjeknule kod publike, a i dalje gaje ljubav prema sevdalinki, tradicionalnom bosanskom narodnom žanru, koju bi pjevala isključivo kod kuće kako bi zadovoljila svoju majku. 1979. godine, nakon završene srednje škole, seli se u Beograd, gde je diplomirala turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Proces uspostavljanja i napredovanja nečijeg profesionalnog puta. Put do slave Lepe Brene započeo je u jesen 1981. nakon uspeha u Parku. Sledeći poduhvat odveo ju je u beogradski Taš, gde je očarala publiku i privukla pažnju reditelja Vladimira Cvetkovića, nekadašnjeg košarkaša koji će postati njen prvi menadžer. Preko Cvetkovića Brena se upoznala sa Milutinom Popovićem Zaharom, koji joj je producirao LP u okviru PGP RTB.

Ovaj album sadržavao je deset različitih pjesama i označio je transformaciju njenog benda iz Lira showa u Slatki greh. Jedna od najistaknutijih numera sa ovog albuma bila je legendarna Čačak, Čačak, koja je Lepu Brenu i Slatkog greha izbacila na Hit paradu. Jovan Ristić ju je, primetivši njeno neprikladno odevanje, uklonio iz programa i prebacio u Minimax.

U emisiju Pretežno vedro, Minimax ugrađuje snimak, u cilju komičnog efekta, i uključuje pridjev “lijepa”. Kao rezultat svoje široko rasprostranjene privlačnosti, Brena počinje da privlači pažnju pojedinaca u filmskoj industriji. Glumivši sebe kao kameu, pojavljuje se u filmu Tesna koža. Ponovo sarađujući sa Zaharom, 1983. objavljuje svoj drugi album pod PGP RTB. Pesme “Mile voli disko”, “Duge noge” i “Lady from London” su naglo porasle i postale su veliki hitovi.

Lepa Brena krasila je binu na Jugoviziji, jugoslovenskom takmičenju za Pesmu Evrovizije, izvodeći pesmu “Sitnije, Cila, sitnije”. Iako te večeri nije izašla kao pobjednica, pjesma je postala najprodavaniji singl cijele godine. U to vreme ukrstio se sa Rakom Đokićem, direktorom tadašnje Estrade Kikinda, koji je vrlo brzo preuzeo ulogu njihovog novog menadžera i izvršnog producenta. Brennina karijera je pod potpunom brigom Rake, što vodi do njihove prve veće turneje u Jugoslaviji.

U okviru ove turneje Lepa Brena i Slatki greh, poznati kao pioniri narodne muzike, održali su 17 uzastopnih nezaboravnih koncerata u beogradskom Sava centru. Raka je također izašao na binu pred oko 30.000 oduševljenih navijača na mostarskom stadionu Velež, koji se nalazi ispod Belog Brega. Godine 1984. izlazi album “Bato, bato” koji donosi novi imidž i poseban muzički stil koji se odudara od Popovićevog prethodnog rada.

Preporučujemo