Lišaj je najrasprostranjenija vrsta infekcije koja se može pojaviti na površini kože. Sigurno ste se i sami do sada bar jednom suočili sa ovom kožnom bolesti. Ipak, ključno je razumjeti da dermatološka zajednica službeno ne priznaje “lišaj” kao dijagnostički termin. Stanje koje se obično naziva “ringworm” karakterizira pojava kružnih crvenih osipa na koži. Vrijedi napomenuti da ovi osipovi mogu, ali i ne moraju biti praćeni osjećajem svraba.

Prstenasti lišaj je stanje koje nastaje zbog gljivičnih infekcija koje potiču iz određenih rodova, a to su Epidermophyton, Microsporum i Trichophyton. Iako se ovo stanje može razviti u bilo koje vrijeme, češće je u ljetnim mjesecima. Vrijedi napomenuti da su gljivične infekcije češći tokom adolescencije, a infekcije vlasišta su češće kod djece. U većini slučajeva, lišaj se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili životinjama. Nadalje, do prijenosa može doći i kontaktom sa kontaminiranim predmetima, kao što su šeširi, češljevi, cipele i čarape, između ostalog.

Liječenje lišajeva uključuje korištenje antifungalnih lijekova. Tipično, umjereni slučajevi dobro reagiraju na ove lijekove, dok teži slučajevi mogu zahtijevati kombinaciju jačih lijekova koji se primjenjuju tokom nekoliko sedmica. Kao što je ranije rečeno, lišajevi se obično predstavljaju kao kružni osip na koži. Iako ovaj osip može izgledati crven, često je vidljiv kao srebrnaste mrlje na koži. Ove mrlje mogu se ljuskati i uzrokovati svrab, au uznapredovalim slučajevima infekcija se može širiti prema van kružno. Obično se središte ovog kruga čisti, vraćajući koži prvobitnu boju.

Lišaj je vrlo zarazan i može se lako širiti kontaktom sa kontaminiranim predmetima. Postoje različiti načini na koje se lišaj može prenijeti, uključujući prijenos s osobe na osobu kroz bliski kontakt sa zaraženom osobom i prijenos sa životinja na ljude. Nije ograničeno samo na pse i mačke, jer krave mogu biti i nosioci. Važno je napomenuti da se virus može zaraziti ne samo direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom, već i kontaktom s predmetima ili površinama koje su bile u kontaktu s njima.

Preporučujemo