Govornik je dodao kako je siguran da je tipičan 50-godišnjak koji čita knjigu u autobusu odmorniji od njega.

U Beogradu pravila ponašanja u javnom prijevozu nalažu da prednost imaju starije osobe, osobe s invaliditetom, trudnice ili djeca. Nažalost, postalo je očito da se mnogi pojedinci ne pridržavaju ovog pravila. Javna izjava jednog čovjeka služi kao dokaz ove stvarnosti.

Nekih dana osjećam umor koji se može usporediti s umorom starijeg građanina ili žene koja čeka dijete. Nije mi namjera ispasti kao osoba koja odbija pomoći, ali ponekad postajem iznimno iscrpljen. Suzdržavam se od osporavanja rasporeda sjedenja starijih osoba ili trudnica u javnom prijevozu jer sam često umorniji od njih. Ove osjećaje izrazio je mladić na platformi društvenih medija Reddit.

U određenim okolnostima, očekivano je da će netko ponuditi svoje mjesto nekome kome je potrebno. Međutim, može postati frustrirajuće kada se ovo očekivanje odnosi isključivo na mlađe pojedince. Moj radni dan počinje već u 5 ujutro, nakon buđenja u tri ujutro. Cijelu osmosatnu smjenu provedem na nogama, nakon čega slijedi 45 minuta vožnje autobusom kući. Stoga vas molim da shvatite da nisam voljan ustati samo zbog svojih godina.

“Dodao je kako je siguran da će tipični 50-godišnji muškarac viđen kako čita knjigu u autobusu biti osvježeniji od njega.

Pojedinac je pojasnio da su osobe s invaliditetom isključene iz njegove vladavine i da bi im on uvijek popuštao. Međutim, to je bila njegova granica. Nije bio svjestan da će njegov stav izazvati bujicu primjedbi. Dok su neki smatrali da je imao pravo koristiti svoje mjesto ako je kupio kartu, drugi su smatrali da je to pitanje bontona ili nedostatak istih.

Bilo je nekoliko komentara u vezi sa situacijom kada vas se traži da ustupite svoje mjesto u javnom prijevozu. Jedna primjedba sugerira da ako ste osoba koja je platila kartu i prva zauzela svoje mjesto, imate pravo odbiti prepustiti svoje mjesto drugima. Uostalom, problem je u činjenici da nema slobodnih mjesta, a ne u vama. Neki su komentari istaknuli da je zauzimanje za nekoga tko je stariji ili trudan stvar kulturnih normi i osobnog odgoja.

Preporučujemo