U nedavnoj epizodi “RTS Ordinacije”, voljeni glumac Nenad Okanović hrabro je podijelio svoju bitku sa zdravstvenim problemom koji je duboko utjecao na njegov glas. Iako je publika nedvojbeno primijetila promjenu u njegovom vokalnom tonu, malo je onih koji su svjesni ozbiljnosti stanja s kojim se Okanović suočava. Glumac Okanović otkrio je kako se bori s želučanom kilom, stanjem koje je zahtijevalo hitnu kiruršku intervenciju. Nažalost, operacija je morala biti odgođena do kraja prosinca 2020. zbog globalne pandemije izazvane korona virusom. Prije operacije Okanović je zbog narušenog zdravstvenog stanja imao poteškoća s konzumiranjem hrane, ističući hitnost medicinskog zahvata.

 

Prema riječima kirurga koji je izvršio operaciju na glumcu, došlo je do abnormalnosti u sposobnosti želuca da se pravilno isprazni, što je dovelo do teških komplikacija. Kirurg je pojasnio da osobe s istom vrstom kile kao glumac doživljavaju produljena razdoblja u kojima želudac ostaje pun, što uzrokuje simptome poput povraćanja i značajnog gubitka težine. Prirodni proces pražnjenja želuca je poremećen kod osoba sa specifičnom vrstom kile koju je glumac imao. Dok je tipično da se želudac isprazni unutar jednog do jednog i pol sata nakon obroka, oni s ovom kilom ne mogu isprazniti želudac nekoliko dana. Dio sadržaja se zadržava, a dio uspije proći. Dugotrajna razdoblja ovog stanja dovode do štetnih učinaka na želudac, što rezultira gubitkom težine i kroničnom anemijom zbog nedostatka željeza. Liječnik je to pojasnio rekavši: Liječnik je objasnio da hijatus, koji je prolaz koji povezuje jednjak sa želucem, obično prolazi kroz dijafragmu. Smješten iza jetre i potpuno iza aorte, proteže se oko tri centimetra u abdomen prije nego što stigne do želuca. Međutim, kada se rupica na dijafragmi počne povećavati, želudac se postupno počinje uzdizati, na kraju se pomičući dalje u prsa. U ovom konkretnom slučaju, glumčev želudac digao se skroz iza srca, vršeći pritisak na lijevo plućno krilo i krvne žile.

 

Glumčev glas doživio je transformaciju zbog ovog zdravstvenog problema. Okanović je otkrio da je promjenu glasa pripisao kiselini želučane kile, što je ukazivalo na težinu njegove zdravstvene tegobe. Glumac je otkrio da se njegov primarni problem javlja nakon što pojede obrok, a nakon otprilike sat vremena slijedi podrigivanje i nelagoda. Čin podrigivanja traje 20 sekundi, uzrokujući značajnu nelagodu. Kako bi ublažio ovaj neugodan osjećaj, glumac je smatrao potrebnim izazvati povraćanje. Kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe, liječnik je istaknuo važnost održavanja zdrave tjelesne težine i suzdržavanja od prekomjerne prehrane, slatkih poslastica i gaziranih pića. Nenad Okanović zaokupio je pozornost javnosti podijelivši svoj osobni put sa zdravljem, osvijetlivši važnost prevencije i redovitih liječničkih pregleda.

 

Glumac je objasnio da mu se glas već dulje vrijeme mijenja, a nakon razgovora s liječnikom došli su do zaključka da je vjerojatno da je kiselina djelovala na njega. Prema liječniku, važno je da pojedinci održavaju zdravu tjelesnu težinu, a ne da se fokusiraju isključivo na izgradnju mišića. Liječnik svima savjetuje da se klone prejedanja, slatke hrane i gaziranih pića. Suočavajući se s brojnim preprekama, Nenad Okanović neustrašivo je dijelio svoj osobni zdravstveni put, dajući ohrabrenje onima koji prolaze kroz slične borbe. Svojom iskrenom pričom glumac je istaknuo važnost traženja liječničke pomoći i stavljanje vlastite dobrobiti na prvo mjesto. On je hrabro progovorio o svojim zdravstvenim problemima javno.

Preporučujemo