Bivša SFR Jugoslavija je bila jedinstvena ekonomska sila i jaka država koja nažalost nije potrajala, kako zbog unutarnjih problema tako i zbog uplitanja vanjskih sila. Bilo kako bilo, period socijalizma na Balkanu je ostavio za sobom mnoge stvari, a danas vam pokazujemo jednu od najvećih tajnih avionskih baza u Evropi.

Naime, u okviru pokreta URBEK koji se fokusira na istraživanju teško dostupnih i ruševnih građevina, Mihovil Pirnat iz Hrvatske i još par ljudi su uspjeli pristupiti tajnom vojnom aerodromu Željava kraj Bihaća koji su koristili vojnici Jugoslovenske narodne armije i koji je sadržao čak šezdeset tada najnaprednijih aviona Mig-21.

Ova baza je napravljena u periodu od 1958. do 1968. godine i bila je čak otporna na nuklearne napade jer je rađena u vrijeme prvog Hladnog rata. Mnogi nisu znali za šta je trebao da služi ovaj tajni aerodrom pa su smišljali razne teorije zavjere od kojih je najpopularnija bila da tu čuvaju vanzemaljce koji su se sa letećim brodom srušili u Bosnu.

Tajni aerodrom Željava je prikazan javnosti u epizodi serije “Infiltracija” i otkriveno je da je teško bilo pristupiti ovoj bazi kao i da ima radarski toranj koji je upečatljiv dio ovog kompleksa i puno lakši za uočiti nego podzemni dio.

Željavu vojska nije imala priliku koristiti za ratne svrhe osim otprilike perioda od jednu godinu kada se Jugoslavija raspadala u građanskom ratu. Tada su pripadnici JNA urušili ovaj aerodrom dinamitom da mu onemoguće pristup i onda je to sve zaraslo travom i korovom jer niko do nedavno nije tu kročio niti probao da kroči.

Preporučujemo