Kad god Dijana Bećirović uđe u prostoriju, vrijeme kao da stane. Privlačnost njene ljepote očarala je čak i najistaknutije ličnosti u Holivudu, koji su bili potpuno oduševljeni njome. Uprkos tome što je porijeklom iz skromnog grada u Bosni, gajila je velike ambicije. Do nepune 14 godine, modna industrija ju je primijetila i ona je bez napora briljirala u svojoj ulozi modela. 

Mnogi svjetski poznati muškarci žudili su za njom jer je njena ljepota zaista plijenila pažnju svih. Međutim, sudbina je imala druge planove za nju, što ju je navelo da napravi impresivnu i globalno priznatu karijeru novinara. Osamdesetih je stekla reputaciju jedne od najsjajnijih žena iz Jugoslavije, očaravajući muškarce svih stasa, uključujući poznate ličnosti poput Al Pacina i naše nacionalne zvijezde. Ne samo da se Niki Lauda takmičio za njenu naklonost, već se čak i papa Benedikt XVI provozao Vespom samo da bi bio u njenom prisustvu. Bila je san svakog muškarca, a danas je njen život totalno drugačiji.

I Rod Stewart i Kevin Costner borili su se za njenu pažnju. A ako to nije bilo dovoljno, uspjela je razgovarati s papom Pavlom II, uprkos tome što je bila “pijana i odjevena u minicu”. Godine 1962. na svijet je došla kao član materijalno ugrožene porodice u Lukavcu, koji se nalazi u blizini Tuzle. Prije 1981. godine, nijedan pojedinac u toj regiji nikada se nije usudio da snimi svoju golu formu na filmu.

  • Međutim, neustrašivo je prkosila konvencijama i graciozno je pozirala za renomiranu publikaciju “Start”, pokazujući izuzetnu privlačnost svog fizičkog bića. Nakon toga, nastavila je da grli svoje samopouzdanje kraseći stranice kultnog časopisa “Playboy”. Završivši srednjoškolsko obrazovanje u Sarajevu, krenula je na prilično nesvakidašnje putovanje, osvajajući publiku svojom izuzetnom ljepotom pojavljivanjem u reklamama za istaknuta socijalistička ekonomska preduzeća.

Međutim, donela je odluku da prekine studije glume tokom poslednje godine i umesto toga nastavila je karijeru u novinarstvu. Nakon toga, uspješno je stekla diplome na dvije dodatne akademske institucije. Godine 1984. otišla je u Italiju, krenuvši na izuzetno dvogodišnje putovanje kao novinarka RAI televizije. Za to vrijeme izgradila je vrlo uspješnu karijeru, vodeći intervjue s brojnim utjecajnim pojedincima i poznatim ličnostima.

Bećirovićeva se našla u centru kontroverzi kada je bila na večeri sa Silviom Berlusconijem, što je dovelo do optužbi da je ona odgovorna za kolaps italijanske vlade. Kao odgovor, pokrenula je sudski postupak protiv italijanskih novina. Pored toga, Niki Lauda, ​​koji je gajio intenzivnu ljubomoru, upustio se u tuču u baru zbog svojih osećanja prema njoj. Ipak, čini se da je broj pojedinaca koji se bore za njenu pažnju neograničen.

Za razliku od svih ostalih, odolijevao sam privlačnosti Michaela Corleonea. On me jednostavno nije očarao. Imao sam priliku da upoznam Al Paćina tokom produkcije “Kuma” zajedno sa Frensisom Fordom Kopolom. Išli smo na nekoliko spojeva, ali nisam mogla a da ne primijetim njegovu stalnu napetost i paranoično ponašanje, uvijek na ivici zbog stalno prisutnih paparaca.

Činilo se kao da stalno živi u strahu da će biti uhvaćen. Moj cilj je da pronađem pravog muškarca, nekoga ko može da istakne moju ženstvenost, ali nažalost, Pacinov neodoljiv ego zasjenio je svaku istinsku vezu koju smo mogli imati. Ovo su detalji koje je ispričala o svojoj vezi sa renomiranim holivudskim glumcem. Njen poslednji intervju sa poznatim vozačem Formule 1 Ayrtonom Sennom, obavljen samo dva dana pre njegovog preranog odlaska, zauvek će se urezati u naša sećanja.

Tokom intervjua, raspitivao sam se o razlogu njegovog krštenja prije automobila i da li je shvatio njegov značaj. Uobičajeno je da se pojedinci podvrgnu krštenju bez istinskog razumijevanja njegove svrhe. Senna se, međutim, istakao svojim dobro istraženim i promišljenim odgovorima, pokazujući dubinu koja je nadilazila površnost. Razgovor je zatim prešao na njegove misli dok je vozio brzinom od 300 kilometara na sat i njegova uvjerenja u vezi s postojanjem zagrobnog života.

Ova tema je zadržala našu pažnju dugo vremena. Senna je imao dubok osjećaj svrhe u ovom svijetu, i čini se da je njegova prerana smrt poslužila kao katalizator za buđenje svijesti ljudi. Bio je nesumnjivo ranjiv, ostavljajući trajan uticaj na one koji su ga sreli. U pratnji Ahmeta Eterguna, renomiranog producenta odgovornog za vođenje karijera legendarnih muzičkih ikona poput Rolling Stonesa, Led Zeppelina, Raya Charlesa i Arethe Franklin, napustila je Rim i otisnula se u Sjedinjene Države.

Služeći kao njegova sekretarica punih petnaest godina, imala je priliku susresti se i zaokupiti pažnju brojnih istaknutih ličnosti u Hollywoodu. Iako je Arnold Švarceneger otvoreno izrazio interesovanje za nju, ona nije uzvratila na to osećanje. Njenoj privlačnosti i senzualnosti, priznaje, nije odoleo ni Goran Bregović. Mnogi su njenom djelovanju pripisali raspuštanje “Bijelog dugmeta”.

Tokom svog boravka u Milanu, imao sam zadovoljstvo da se sprijateljim sa Vladom Pravdićem, talentovanim klavijaturistom benda poznatog kao “dugmad”. Naše prijateljstvo je dobilo neočekivani preokret kada je u sliku ušao Goran Bregović. Činilo se da Goran posjeduje određenu odlučnost koja mu je omogućila da dobije šta god poželi, što je dovelo do sukoba između dva člana benda.

  • Jednom prilikom je napomenula da ju je Goran uspeo da ukrade iz vlasti. Naime, na listi njenih romantičnih interesovanja našli su se i Zdravko Čolić i Mik Džeger. Nakon što je završila studije na Američkom filmskom institutu, Dijana Bećirović danas živi u Los Angelesu. Zapaženo postignuće od prije nekoliko godina bila je njena uspješna promocija knjige “Moja priča”, otkrivajući prikaz koji se bavi različitim aspektima njenog ličnog života.

Započevši svoj put u manekenskoj industriji sa nepunih četrnaest godina, brzo je stekla slavu 1980-ih kao zadivljujući simbol privlačnosti unutar granica bivše Jugoslavije. Ovaj Bosanac tada je krenuo u sjajnu globalnu karijeru, očaravajući publiku kao istaknuti novinar. Pošto je dugo boravila u Los Anđelesu, Dajana danas slavi 59. rođendan.

Preporučujemo