Prošla je zima i stiglo nam je proljeće koje pored toplih i sunčanih dana na našu trpezu donosi pravo bogatstvo u vidu voća i povrća kojeg nema u zimskim mjesecima. Prve su jagode koje jako kratko traju i iako im je cijena prilično visoka isplati se zbog zdravlja odvojiti novac za njih,

Jagode, omiljeno crveno voće koje nosi titulu najpopularnijeg kod mnogih pojedinaca. Prethodno smo govorili o brojnim prednostima ovog ukusnog voća, a ako slučajno uživate u marmeladama i džemovima, toplo preporučujemo da eksperimentirate s ovim ekspeditivnim receptom za izradu vlastitog džema od jagoda. Za ljubitelje slatkog, džem od jagoda je omiljeni voćni namaz za čiju su pripremu potrebna samo tri jednostavna sastojka.

Kako izgleda domaći džem od jagoda? Za to postoji zahtjev. Za pripremu ovog ukusnog džema od jagoda trebat će vam 500 grama svježe oguljenih jagoda, 1 i pol šalica šećera, sok od jednog limuna i sterilizirana staklenka. Priprema Prije nastavka provjerite jesu li jagode temeljito očišćene i odvojene od peteljki.

Pažljivo operite jagode kako biste uklonili sve nečistoće. Odvojite trenutak i nasjeckajte jagode na manje komade i stavite ih u veliku posudu prikladnu za pećnicu. Kako biste pojačali prirodnu slatkoću jagoda, lagano ih pospite željenom količinom šećera. Za dašak pikantnosti, iscijedite malo svježeg limunovog soka preko jagoda.

 

Temeljito izmiksajte asortiman voća, zatim stavite posudu u mikrovalnu pećnicu i podesite temperaturu na maksimalnu postavku u trajanju od četiri minute. Nakon toga izvadite posudu, dobro promiješajte sadržaj i zatim je vratite u mikrovalnu pećnicu na dodatnih 15 minuta. Dok je usred ovog procesa, prebacite tanjur u zamrzivač na neko vrijeme.

Kada primijetite da se pekmez približava točki vrenja, prekinite rad mikrovalne pećnice, promiješajte smjesu, ostavite da se “slegne” i nastavite s kuhanjem. Nakon 15 minuta, konzistencija džema će i dalje biti relativno tekuća. Da biste utvrdili njegovu spremnost, izvadite tanjur iz zamrzivača, na njega ulijte žlicu pekmeza i vratite u zamrzivač na dvije do tri minute.

Ako je pekmez postigao željenu gustoću, to znači da je doista gotov. Ako vam se gustoća ne sviđa, vratite je u mikrovalnu pećnicu na još jednu minutu i ponovite test. Prebacite džem u sterilizirane staklenke i uživajte u njegovom divnom okusu.

 

Ljekovita svojstva jagoda

  • Redovito uključivanje jagoda u vašu prehranu ima brojne dobrobiti za zdravlje srca, mozga i probavnog sustava. Znanstvena istraživanja pokazuju da konzumacija hrane bogate vitaminom C, poput jagoda, može imati pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje. Stiglo je vrijeme sezone jagoda, a ovo ukusno voće prepuno je mnoštva korisnih sastojaka. Ne samo da su jagode ugodna i okrepljujuća poslastica, već su i bogate esencijalnim vitaminima i antioksidansima, kao i raznim spojevima koji čuvaju naše dobro.

Dopustite nam da vam predstavimo prvenstvene prednosti ovog kraljevskog voća, kojeg često nazivaju kraljicom voća. Svojstva sagorijevanja masnoće jagoda pripisuju se njihovoj crvenoj boji, koja je posljedica prisutnosti antocijana. Ovi spojevi aktivno potiču razgradnju pohranjene masti, služeći kao izvor energije i potpomažući eliminaciju masnih naslaga. Jagode, kao što je prethodno navedeno, sadrže antocijanin koji igra ulogu u poboljšanju kratkoročnog pamćenja.

Znanstvene studije su pokazale da konzumacija jagoda na dnevnoj bazi u razdoblju od 8 tjedana može dovesti do značajnog poboljšanja kratkoročnog pamćenja od 100%. Jagode, s visokim sadržajem vlakana, nude niskokalorični izbor za one koji žele održavati zdravu prehranu. U samo 100 grama, jagode daju samo 33 kalorije, a također opskrbljuju nevjerojatnih 58 mg vitamina C, zadovoljavajući 98% vaših dnevnih potreba.

I ne samo to, jagode sadrže spoj zvan nitrat koji potiče bolju cirkulaciju i protok kisika kroz tijelo. To zauzvrat može ubrzati metabolizam i pomoći u naporima za mršavljenje. Jagode imaju sposobnost smanjenja upale, prevladavajućeg tjelesnog odgovora na nepovoljne podražaje. Smanjivanjem razine C-reaktivnog proteina, koji služi kao pokazatelj upale, jagode nude olakšanje.

 

Osobe koje pate od kroničnih upala mogu pronaći utjehu u konzumaciji jagoda jer im one mogu ublažiti simptome. Konzumacija jagoda ima potencijal smanjiti vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Konzumacijom ovog voća pojedinci mogu učinkovito smanjiti razinu štetnog kolesterola, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, jagode obiluju vlaknima i kalijem, za koje je znanstveno dokazano da potiču zdravlje srca i reguliraju krvni tlak.

Jagode su korisne za zdravlje kostiju jer sadrže kalij, vitamin K i magnezij, koji su bitni nutrijenti. Osim toga, prisutnost biotina u jagodama doprinosi jačanju noktiju i kose. Jagode imaju izvanrednu sposobnost borbe protiv starenja potičući proizvodnju kolagena, zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina C. Ova esencijalna hranjiva tvar igra vitalnu ulogu u održavanju elastičnosti kože.

  • Osim toga, jagode sadrže elaginsku kiselinu, snažan spoj koji štiti od degradacije kolagena i upale u stanicama kože. Ova su dva čimbenika poznati krivci za nastanak bora, što jagode čini učinkovitim oružjem protiv znakova starenja. Jagode, jedna od pet najbogatijih voćki antioksidantima, moćne su za jačanje imuniteta. S višim sadržajem vitamina C od naranči ili limuna, također su bogate svojim Omega 3 masnim kiselinama, iako se u manjim količinama nalaze u sjemenkama.

Konzumacija samo nekoliko porcija voća, poput jagoda, može značajno smanjiti šanse za razvoj makularne degeneracije, stanja koje dovodi do pogoršanja vida, što ih čini odličnim izborom za očuvanje zdravlja očiju. Svojstva jagoda u borbi protiv raka pripisuju se njihovom visokom sadržaju vitamina C, koji djeluje kao antioksidans. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u sprječavanju razvoja raka. Osim toga, jagode su bogate flavonoidima, koji ne samo da se bore protiv stanica raka, već i sprječavaju njihovu proliferaciju.

Preporučujemo