Svaki organ u našem tijelu ima važnu funkciju i da bismo bili zdravi čitav organizam treba da funkcioniše besprijekorno. Primarna funkcija jetre je pretvaranje prehrambenih masti u upotrebljive oblike za skladištenje i korištenje u tijelu. Kada dođe do poremećaja u razgradnji masti, to dovodi do stanja poznatog kao masna jetra. Ovaj poremećaj karakterizira nakupljanje neutralnih masti, posebno triglicerida, unutar jetrenih stanica. Kao posljedica toga, jetra se može blago do umjereno povećati. Medicinski izraz koji se obično koristi za označavanje ovog stanja jetre je steatoza.

Kada količina nakupljene masnoće u jetrenim stanicama prelazi 5% mase organa, klasificira se kao bolest. Ovo stanje, poznato kao masna jetra, može biti privremeno ili kronično. Često služi kao pokazatelj temeljnog poremećaja unutar tijela, a ako se ne liječi, može postati faktor rizika za druge bolesti. Međutim, ako se uzrok identificira i riješi, oporavak je moguć. Masna jetra često može proći nezapaženo dulje vrijeme. U teškim slučajevima, jetra se može povećati do tri puta od normalne veličine, uzrokujući bol i osjetljivost na dodir. Trigliceridi, vrsta pohranjene masti u tijelu, koriste se za energiju i proizvodnju stanica. Razgradnja masnoće u jetri može biti poremećena iz različitih razloga, što rezultira nakupljanjem masti unutar organa, objašnjava Ivana Đurović. Zbog svoje tipično bezbolne prirode, masna jetra često ostaje nedijagnosticirana dulje vrijeme.

Alkoholizam je glavni krivac za razvoj masne jetre. Pretjerani unos alkohola remeti normalan proces metabolizma i pohranjivanja masti, dok kronična pothranjenost koju alkoholičari često doživljavaju dodatno pogoršava stanje. S druge strane, nealkoholna masna jetra odnosi se na nakupljanje masti u jetri koje nije povezano s konzumiranjem alkohola. Ovaj poseban oblik masne jetre sve se više otkriva kod ozbiljno pretilih žena, trudnica i osoba s dijabetesom. Tijekom posljednjih tridesetak godina zamjetan je porast prevalencije nealkoholne masne bolesti jetre. Ovaj se fenomen uvelike može pripisati ubrzanom tempu suvremenog života, koji ostavlja malo prostora pojedincima za svakodnevno uživanje u hranjivom obroku. Primarni uzrok ovakvog trenda je pretjerana konzumacija slatkih gaziranih pića, pekarskih proizvoda, slatkiša i sličnih proizvoda. Nealkoholna masna bolest jetre pogađa nevjerojatno jednu od svake četiri osobe u svijetu. Ako se ovo stanje ne riješi na vrijeme, može rezultirati cirozom jetre i, u teškim slučajevima, potpunim otkazivanjem organa. Štoviše, oni koji pate od ove bolesti suočavaju se s povećanom vjerojatnošću razvoja raka jetre. Ipak, ima razloga za optimizam jer se ova bolest može i spriječiti i liječiti. Prema riječima dijetetičarke-nutricionistice Ivane Đurović, nealkoholna masna bolest jetre sve se češće povezuje s metaboličkim sindromom, višestranim stanjem koje karakteriziraju visceralna pretilost, inzulinska rezistencija i visoki krvni tlak.

 

Evo tri vrste čaja koje mogu biti korisne za osobe s masnom jetrom.

• Broćica i kičica: Ovi biljni čajevi imaju izvanredna ljekovita svojstva za jetru. Mogu se pripremati kao kombinacija jednakih dijelova ili pojedinačno. Pijte 3-4 šalice čaja dnevno tako da žličicu mješavine potopite u 2 dl vruće vode, a nakon desetak minuta procijedite.

Za poboljšanje rada jetre i lakše izbacivanje toksina i masnoća mogu se pripremati razni čajevi od breze, majčine dušice, nevena, lišća oraha, pravog pelina, peršina, naprstaca, vodene trave, lišća i korijena maslačka, čička, ružmarina (poznat po njegova svojstva stimuliranja jetre), i kadulje. Ovi se čajevi pripremaju tako da se žličica osušene biljke potopi u 2 dl vruće vode, nakon desetak minuta procijedi, a prije konzumiranja po želji zasladi medom.

Kako biste osjetili njegove dobrobiti, preporučuje se konzumiranje šalice čaja od šipka tri puta dnevno, otprilike petnaest minuta prije jela.

Preporučujemo