Jedna od poznatih ličnosti na Balkanu bila je i Isidora Bjelica, koja je nakon udaje prepoznata i kao Isidora Bjelica Pajkić. Popularnost je stekla kao srpska književnica, filmska kritičarka, kazališna redateljica i dramaturginja. Poznata po svojoj provokativnoj naravi, važila je za kontroverznu ličnost u regiji. Uvijek je bila posebna u svemu što se moglo vidjeti na prvi pogled.  Osim po uspješnim knjigama, prepoznata je i po osebujnoj kolekciji šešira koji su s vremenom postali njezin zaštitni znak.

Godine 2016., nakon svoje trijumfalne pobjede nad rakom po četvrti put, poznata autorica podijelila je svoja zapažanja o reakciji ljudi oko nje i dubokom utjecaju koji je bitka s bolešću imala na nju. Stanje Isidore Bjelice tjeralo ju je na nebrojene terapije, ali nepokolebljiva odlučnost da što više vremena provodi sa svojom djecom tjerala ju je da istraži svaku raspoloživu opciju, bez obzira na bol i izazove koje ona nosi. Jednom je rekla za medije: “U svojoj potrazi da provedem više vremena sa svojom djecom, krenula sam na putovanje kroz 12 različitih zemalja i podvrgnula se bezbrojnim terapijama. Svjesno sam odlučila istražiti svaku moguću opciju, bez obzira na izazove i nelagodu koja je uključena. Istina je da nitko uistinu ne razumije prirodu raka i njegovo porijeklo. Budući da sam osoba otvorenog uma, bila sam spremna pokušati sve i svašta kako bih se borila protiv ove bolesti. Usred bitke, bolest Izidora Bjelicu tjerala je na potragu za unutarnjim mirom, navodeći je na razmišljanje o životu i djelovanju uma. Kroz ovo putovanje doživjela je osobni rast i stekla mudrost iz svojih pogrešaka. Tijekom svog putovanja stekla sam obilje znanja o različitim aspektima postojanja: ljubavi, životu, umu i tijelu. Bilo je to transformativno iskustvo jer sam neprestano evoluirala i upijala nove informacije. Putem je posrtala, griješila, ali se uvijek uspijevala oporaviti, ispraviti pogreške i nastaviti težiti. Iako je bilo trenutaka razočaranja i padova, ustrajala je, prilagođavala se i ulagala iskrene napore da se poboljša. U srcu sam se držao uvjerenja da netko tako uporan i iskren poput nje sigurno zaslužuje Gospodinovu milost.

Iako postoje tvrdnje koje povezuju rak s izborom prehrane, stvarnost ostaje da priroda i podrijetlo raka izmiču našem razumijevanju. Bolest Isidore Bjelice ne može se pripisati navikama poput pušenja, pijenja ili konzumiranja nezdrave hrane, budući da se od toga suzdržavala. Umjesto toga, glavni uzrok pripisala je svom emocionalnom stanju tijekom tog razdoblja. Isidorina iskrenost došla je do izražaja jer je priznala da se suzdržava od konzumiranja kobasica, slanine, cigareta i alkohola, priznajući da tuga od svega može biti najkancerogenija. Zapravo, imala  je tuge u izobilju. U razdoblju od osam godina hrabro se borila protiv nemilosrdne bolesti, nepokolebljiva u svojoj odlučnosti da je pobijedi, čak i usprkos bezbrojnim izazovnim trenucima i teškim tretmanima. Njezina nepokolebljiva iskrenost, nepokolebljivi optimizam i spremnost da javnosti otkrije zamršenosti svog puta kemoterapije bili su vođeni nadom da će pružiti utjehu i vodstvo drugima koji prolaze kroz slične poteškoće.

Slavna spisateljica zbog bolesti Isidora Bjelice još više se našla u porivu da piše sa žarom, što je rezultiralo nastankom brojnih romana koji su se doticali njezine osobne bitke. Troškovi liječenja bili su previsoki, pa je pjevač Vlado Georgijev 2015. godine organizirao tri uzastopna koncerta kako bi prikupio potrebna sredstva za Isidorino početno liječenje u Švicarskoj, ukupno 15.000 eura. Koncert je izazvao burne emocije i dobio podršku ne samo Isidorine obitelji, već i mnoštva uglednih pojedinaca koji su došli stati iza cijenjene spisateljice. , Isidora Bjelica tragično je podlegla nemilosrdnoj bolesti u kolovozu 2020. nakon dugotrajne borbe. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Preporučujemo