Današnja tema je usmjerena prema ženama koje se ističu po svojoj lukavosti i inteligenciji, često nadmašujući muškarce. One na suptilan način rješavaju određene probleme te se mogu ponositi mnogim drugim vještinama u kojima prednjače. Razmatramo kako prepoznati manipulativne obrasce i kako se distancirati od ovakvih žena.Nesmjereno šteteći drugima, manipulacija je dosljedan obrazac ponašanja koji se primjenjuje s ciljem postizanja osobne koristi u različitim situacijama. Unutar naše zajednice koristimo izraz koji precizno opisuje suštinu manipulatora: “…oni posjeduju sposobnost zanemarivanja posljedica za druge.” Uključivanje u ovakvo ponašanje predstavlja lukavu igru gdje izgled može varati. Prepoznavanje emocionalnih manipulatora može biti izazovno zbog njihove sposobnosti da vas suptilno uvuku u izvršavanje njihovih zahtjeva, istovremeno potičući osjećaj vaše važnosti. U komunikaciji s takvim pojedincima iskrenost često nema smisla, jer će prilagoditi vaše riječi kako bi odgovarale njihovim ciljevima, ne obazirući se na činjenice koje bi vam mogle biti na strani. Budite oprezni, jer ako manipulator smatra da vas je uspješno uhvatio u zamku, možete postati njegova trajna “žrtva”. Emocionalni manipulatori posjeduju neobičan talent za izobličavanje stvarnosti i manipuliranje situacijama u svoju korist. Njihova sposobnost da odašilju povjerenje u vlastite laži može vas uvjeriti da je nešto crno kad je zapravo bijelo, dovodeći vas do samoprouzrokovane sumnje u vlastitu percepciju. Njihovi postupci mogu vas dovesti do ruba ludila, pogotovo kada vam nedostaje potvrda od nekoga tko bi podijelio vaše sumnje, ostavljajući vas s osjećajem kao da razgovarate s neprobojnim zidom.

 

 

Manipulacija ima sposobnost prodiranja u gotovo svaki aspekt života. Oni koji se bave manipulacijom rijetko izražavaju svoje stvarne potrebe i želje otvoreno; umjesto toga, lukavo iskorištavaju situacije u svoju korist. Pripisivanje krivnje samo je jedna od taktika koje primjenjuju, ali istovremeno preuzimaju ulogu žrtve. Pretvarajući se da su žrtve, manipuliraju drugima kako bi izvršili njihove naredbe, samo da bi kasnije tvrdili da nikada nisu očekivali ili željeli takvu pomoć. Izbjegavajući izravnu konfrontaciju, radije djeluju tajno i angažiraju druge da prenesu poruke koje sami ne žele iznijeti. Reći će vam ono što želite čuti, dok će njihove radnje zapravo ometati napredak, pridržavajući se načela “govoriti jedno, a raditi drugo”. Bez obzira na izazove s kojima se suočavate, manipulativni pojedinci će se snažno truditi uvjeriti vas da su njihove borbe daleko ozbiljnije od vaših. U trenucima ljutnje ili tuge, ove osobe aktivno traže podršku od onih oko sebe, ne samo kako bi ublažile vlastitu emocionalnu nevolju, već i kako bi preuzele ulogu spasitelja, nastojeći riješiti sve probleme koji se pojave.

 

 

Produljena interakcija s takvim pojedincima može rezultirati time da na trenutak zaborave vlastite brige, što ih uvjerava da su njihove brige beznačajne u usporedbi s veličinom borbi druge osobe. Odbijajući preuzeti odgovornost za svoje postupke i očekujući da drugi preuzmu taj teret, pokazuju potpuni nedostatak odgovornosti. Njihova preferirana taktika manipulacije uključuje otkrivanje osobnih i povjerljivih detalja, stvarajući iluziju osjetljive i emocionalno pristupačne osobe koja možda treba zaštitu. Međutim, to je samo trik kako bi uhvatili žrtve koje ništa ne sumnjaju u svoju mrežu prijevare. Određeni poremećaji osobnosti, poput graničnih, narcisoidnih i antisocijalnih, manifestiraju specifične obrasce ponašanja koji su sastavni dio širih psiholoških problema. Promjena takvog ponašanja iznimno je izazovna jer služi svrsi pojedinca koji ga prakticira. Pokušaji suočavanja s manipulatorima u vezi s njihovim postupcima i etičkim implikacijama obično su uzaludni, jer ne pokazuju interes za takve razgovore i nemaju motivaciju zadovoljiti bilo koga osim sebe. Nakon što prestanete zadovoljavati njihove želje, brzo će se prebaciti na drugu metu.

 

Preporučujemo