Sve veći br5oj judi u svijetu pa čak i mladih, što je posebno zabrinjavajuće, pati od povišenog krvnog pritiska koji može dovesti do mnogo ozbiljnijih bolesti koje ugrožavaju ljudski život. Jedna od njih je i srčani udar koji dolazi iznenada.

Visoki krvni tlak najčešća je kardiovaskularna i sveukupna bolest, a nedavne nagle vremenske promjene mogu pogoršati njegove simptome. Prema riječima prim. dr. Živana Dimitrijevića, specijalista interne medicine i kardiologije, primarni uzrok srčanih problema često je genetske prirode.

Međutim, održavanjem zdrave tjelesne težine, redovitom tjelesnom aktivnošću i smanjenjem razine stresa, imamo mogućnost odgoditi i ublažiti te probleme. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, visoki krvni tlak odnosi se na vrijednosti sistoličkog tlaka iznad 140 i vrijednosti dijastoličkog tlaka iznad 90. To je najčešća kardiovaskularna i opća bolest u svijetu.

Kad sam prije 45 godina započeo svoju liječničku karijeru, prevalencija je bila otprilike 30% među odraslim osobama. Međutim, prema mojoj procjeni, sada je eskalirao na oko 50%. Taj porast može se pripisati stresu i ubrzanom ritmu modernog života, smatra dr. Živan Dimitrijević. Prema riječima kardiologa, važno je napomenuti da kolesterol i visoki krvni tlak nisu međusobno povezani fenomeni.

Pojedinačno, kolesterol i mast ne doprinose povećanju krvnog tlaka. Međutim, kada se kombiniraju s pritiskom, mogu predstavljati izazov za opću dobrobit tijela. Na taj način neizravno surađuju kako bi potencijalno uzrokovali bolesti srca i mozga. Liječnik savjetuje osobama koje spadaju u 50 posto potencijalno rizičnih osoba da ne čekaju da se pojave simptomi, već da jednom mjesečno redovito mjere krvni tlak kod kuće nakon što navrše 40 godina.

  • Mnogi pojedinci, kada shvate da imaju povišen krvni tlak, skloni su se suzdržati od posjeta liječnicima zbog straha od mogućih negativnih dijagnoza. Početna indikacija hipertenzije, u nedostatku mjerenja, očituje se kao glavobolja, osobito okcipitalna, popraćena vrtoglavicom, blagim oštećenjem vida i ukočenim vratom. Osim toga, vrijedi napomenuti da osobe koje koriste korektivne naočale češće pokazuju povišene razine krvnog tlaka u usporedbi s njihovim kolegama, ističe kardiolog. Proces se sastoji od četiri temeljne faze.

Prema liječniku, nekoliko jednostavnih promjena načina života, kao što je stajanje na vagu, može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Pobrinite se da izgubite višak kilograma ako vaš indeks tjelesne mase prelazi preporučeni raspon. Dodatno, preporučljivo je smanjiti unos soli, iako potpuno izbacivanje nije potrebno jer je sol vitalni mineral koji se gubi znojenjem i mokrenjem.

Stoga treba biti oprezan s unosom soli jer su osobe s hipertenzijom često sklone prekomjernom unosu soli, što je statistički potvrđeno, objašnjava prim. dr. Živan Dimitrijević. Nakon navršenih 40 godina preporuča se mjerenje krvnog tlaka jednom mjesečno.

Ako tijekom jednog od ovih mjesečnih mjerenja otkrijete povišena očitanja, savjetuje se mjerenje krvnog tlaka svaki dan u isto vrijeme sljedeći mjesec. Ako vaš krvni tlak ostane konstantno visok u tri odvojena navrata unutar tog mjeseca, toplo se preporučuje da zakažete pregled kod željenog zdravstvenog radnika prema savjetu kardiologa. Tjelesna aktivnost, odnosno kretanje, treći je ključni element koji treba uzeti u obzir.

Nedostatak istih identificiran je kao poseban čimbenik koji pridonosi različitim kardiovaskularnim stanjima, što ga čini prevladavajućim problemom u našem modernom društvu. Kardiolog preporuča bavljenje dosljednom, umjerenom aktivnošću umjesto treniranja posebno za Olimpijske igre, jer sportovi na visokoj razini mogu imati negativne učinke na zdravlje.

  • Važno je ostati aktivan uključivanjem vježbi koje ciljaju na više mišićnih skupina istovremeno, poput hodanja i izvođenja malih vježbi, u naše dnevne rutine. Regulacija čimbenika rizika povišenog šećera u krvi ključna je za održavanje normalnog krvnog tlaka. Srećom, postoje jednostavni koraci koje svatko može provesti bez potrebe za liječničkom intervencijom.
Preporučujemo