Njegovo ime mnogi ne znaju ali njegovi hitovi se i danas pjevuše i slušaju. Svakako je najveći hit njegova pjesma Sačuvaj tajnu ljubavi moja a sudbina Dušana Kostića je i dalje misterija. Naime prema službenoj verziji on je počinio samoubistvo ali jegovo tijelo nikada nije pronađeno. 

Tragedija je bila ispunjena nelogičnostima i misterijom, ostavljajući čak i njegovu ženu zbunjenom i nesigurnom oko toga što učiniti s tim. Od malih nogu Dušan Kostić, talentirani pjevač narodne glazbe podrijetlom iz Leskovca, krenuo je u karijeru i već u svojim dvadesetim godinama krasio je pozornice najuglednijih glazbenih festivala u Jugoslaviji.

Godine 1976. debitirao je na festivalu “Glazba mladih i narodne muzike” osvojivši publiku pjesmom “Jedan život nije malo” i na kraju osigurao pobjedu. Ovaj trijumf otvorio je vrata za naredne nastupe na renomiranim manifestacijama kao što su „Beogradsko proljeće“, „Ilidža“ i „Hit parada“. Na početku karijere preselio se u beogradski Mali Mokri Lug, gdje je nakratko surađivao s cijenjenim Južnim vetrom.

Tijekom 1980-ih doživio je niz trijumfa, objavivši niz popularnih pjesama kao što su “Mjesec na prozoru”, “U ime stare ljubavi”, “Nemoj me izluđivati” i “Bio si mi prvi Ljubav.” No, upravo je njegova pjesma “Sačuvaj tajno, ljubavi moja” istinski odjeknula kod publike i učvrstila njegov ugled. U dobi od samo 43 godine tragično si je oduzeo život skokom s Pančevačkog mosta u Beogradu, točnije između stupova 39 i 41.

Unatoč velikim naporima, Kostićevo tijelo nikada nije pronađeno, što je izazvalo brojne urbane legende i nagađanja. Jedna posebna spekulacija dobila je na snazi ​​kada je Saša Veljković, zaposlenik ŽTP-a i jedini svjedok incidenta, nadležnima izrazio nedoumicu oko identiteta osobe koja je skočila s mosta.

Što se tiče događaja od 13. svibnja 1996. u Beogradu, postoje tri različite teorije o tome što se uistinu dogodilo. Dva su mišljenja o smrti omiljenog pjevača Dušana, zvanog Duško. Jedna verzija sugerira da njegova smrt nije bila samoubojstvo, već pomno orkestrirano zataškavanje gnusnog zločina. Suprotno tome, drugi narativ sugerira da je Duško teško prihvatio svoj opadajući uspjeh u glazbenoj industriji, osjećajući da su njegovi dani slave davno prošli.

Treća teorija tvrdi da je pjevačica izmislila priču o samoubojstvu i pobjegla iz zemlje zbog rastućih dugova. Nevenka, njegova supruga, otvoreno je priznala vlastitu zbunjenost i neizvjesnost u vezi s ovim tragičnim događajem. Slučaj u cjelini predstavlja brojne nedosljednosti. Jedini svjedok navodnog samoubojstva nije siguran u identitet umiješane osobe. Prema riječima pjevačeve udovice, svjedokinja je samo vidjela čovjeka kako skače, ali ga nije definitivno identificirala kao Duška.

 

Intrigantan aspekt vrijedan pažnje je sadržaj Kostićeve torbe, koja je otkrivena u neposrednoj blizini. Nevenka se nalazi u stanju zbunjenosti dok razmišlja o zagonetnosti situacije. Torba i popratni dokumenti ostali su bez ikakve vlage, dok fizički oblik osobe nedostaje, što je dodatno zagonetno.

Ubrzo nakon pjevačeve službene smrti, u kuću njegove supruge i roditelja u Leskovcu stiglo je pismo bez oznake i pošte. Pismo je sadržavalo jednostavnu, ali iskrenu poruku: “Duboko vas cijenim i tražim vaš oprost.

  • Dušan Kostić, poznati srpski pjevač narodne muzike, stekao je priznanje svojim milozvučnim pjesmama kao što su “Sačuvaj tajnu”, “Ljubavi moja” i “Šta li noćas rade moje ljubi stare”, za života od 7. siječnja 1953. u Leskovcu. do 13. svibnja 1996. u Beogradu. Porijeklom iz Leskovca, kasnije se preselio u Mali Mokri Lug, mjesto u neposrednoj blizini Beograda. Upravo u tom novom okruženju krenuo je na svoj pjevački put, čak je nakratko udružio snage s renomiranim bendom Južni vetar.

U 43. godini života Duško Kostić tragično je okončao vlastiti život 13. svibnja 1996. godine skokom s Pančevačkog mosta u dubine Dunava, gdje je na kraju podlegao utapanju. Unatoč opsežnim naporima, njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Nakon ovog razornog događaja ostale su njegova supruga Nevenka i njihove dvije kćeri.

Preporučujemo