Danas je više nego ikada fizički izgled postao imperativ i svjedoci smo da posebno djevoje poduizaju neke drastične mjere da bi izgledale što bolje prema današnjim parametrima. Danas vam donosimo priču o djevojci koja se godinama bori sa anoreksijom. Nastojeći izbjeći pretjerano promatranje i osjećaj nelagode pod stalnim pogledom promatrača, Kristina Korjagina, stanovnica Rusije, radije ne privlači pretjeranu pozornost na sebe. No, građani Barnaula, grada u Rusiji, navikli su se na njezin vidno mršav izgled koji održava već gotovo 15 godina. Kristina se bori s iscrpljujućim stanjem poznatim kao anoreksija.

  • Početak Kristinine borbe s anoreksijom poklopio se sa završetkom njezinog osnovnog obrazovanja, fenomenom za koji psiholozi tvrde da obično pogađa učenike s visokim uspjehom. Anoreksija se predstavlja kao uporno odbijanje hrane, što dovodi do ozbiljnog pogoršanja tjelesnog zdravlja. Bez Kristininog znanja, nesvjesno je podlegla tim fazama i izdržala teret održavanja alarmantno niske tjelesne težine kroz dulje vremensko razdoblje.

Pritisak ispita i kolokvija za školu štetno je djelovao na njezine živce, izazivajući ogromnu patnju. Konstantno učenje izjedalo ju je do te mjere da je često zanemarivala jelo. Unatoč postupnom opadanju ispita, koncept opuštanja ostao je nedostižan. No, nakon upisa na fakultet ponovno se našla pred kriznim razdobljem.

Diplomirala kao najbolja u razredu, Kristina je bila svijetli primjer svoje generacije. Međutim, njezino je izvanredno postignuće imalo visoku cijenu. Bez njezinog znanja, anoreksija je tiho uzela maha tijekom njezine neumoljive predanosti studiju. Na kraju je to doseglo vrhunac, ostavivši je toliko iscrpljenom da joj je i pomisao na bilo kakvu tjelesnu aktivnost bila nezamisliva, čak i nakon završenog obrazovanja.

Kristinine prehrambene navike bile su daleko od idealnih, sastojale su se uglavnom od sokova, čaja i vode tijekom dana, uz tek malu porciju jabuke ili banane navečer. Začudo, unatoč naizgled obilnoj večeri Kristina je uspjela brzo skinuti kilograme.

 

Prisjećajući se prošlosti, podsjetila je na strogo pravilo koje si je postavila – hranu konzumirati isključivo u večernjim satima. Nakon obroka osjetila je nelagodu i jasan osjećaj poboljšanja kada joj je želudac ostao prazan. Duboko u sebi, bila je svjesna da bi svaki pokušaj da je se natjera da jede rasplamsao bi žestok bijes u njoj.

Pokušaji da dobijete neophodne kilograme bili su neuspješni. Situacija je eskalirala do te mjere da medicinski radnici pregledom nisu mogli otkriti srce. Nakon toga, nastupio je strašan trenutak kada joj je javljeno: “Ako ustraješ na ovom putu, tvoj život će biti u pitanju.” To je poslužilo kao katalizator za njen odlučan izlazak iz destruktivnog kruga, koristeći sve raspoložive metode, uz neprocjenjivo vodstvo psihologa.

  • Kristinina suzdržanost da razgovara o vlastitim iskustvima proizlazi iz nedostatka osobnih postignuća na koja se osjeća ponosnom. Kao rezultat toga, njezino izvanredno putovanje osvajanja anoreksije gubi svoju pravu važnost.

Prema Kristininom intervjuu za Voman.ru, ona pojašnjava da je medijski prikaz da je potpuno oporavljena pretjeruje. Priznaje da je još uvijek usred puta oporavka, za koji očekuje da će biti dugotrajan proces. Osim toga, otkriva da njezino tijelo nije dobro reagiralo na primijenjene tretmane.

 

Rezonancija njezina glasa nosi duboku tugu, a svaka riječ pada teško. Prije svega, očit je njezin nedostatak fizičke sposobnosti, a drugo, rasprava o njezinoj nesreći pokazuje se kao izazovan zadatak.

Do 2016. njezina se težina smanjila na samo 24 kilograma, a potom je još više pala na zabrinjavajućih 17 kg – što je šokantno niska točka. No, da bi njezino tijelo radilo zdravo, mora postići minimalnu težinu od 45 kg – tek tada je možemo smatrati istinski na putu oporavka. Nažalost, ona još nije dosegla tu ključnu prekretnicu.

Veličina ovog neuspjeha je ogromna. Nalazim se trajno onesposobljenim unutar granica prve kategorije. Moja pokretljivost sada je ograničena na invalidska kolica, što mi dopušta samo ograničen opseg kretanja. Postavlja se pitanje: kako mogu poslužiti kao uzor drugima u sličnim okolnostima?

  • Kako mogu pružiti podršku i smjernice mladim djevojkama koje se suočavaju s istim izazovima? Nedostaje mi bilo kakav presedan koji bih mogao slijediti u tom pogledu. I dalje se borim s teškim zadatkom vraćanja svoje težine. Kao što sam ranije spomenula, moje tijelo žestoko odbija hranu, unatoč mojim žarkim željama”, priznaje ona.

Međutim, Kristinina odlučnost ostaje nepokolebljiva. Daje sve od sebe, traži liječenje, marljivo radi i uranja u opsežno čitanje.

 

U jednom trenutku njezina mršava figura spriječila ju je da osigura posao. Zabrinutost za njezinu dobrobit odvratila je potencijalne poslodavce. Međutim, okolnosti su se promijenile. Kristina je uspjela pronaći posao koji joj omogućuje da radi iz udobnosti vlastitog doma. Nadalje, prevalencija daljinske komunikacije riješila je mnoge logističke izazove u raznim industrijama.

Kao pomoćnica odvjetnice i arbitražne upraviteljice, njen rad prvenstveno se vrti oko sektora stečaja. Iako ima privilegiju raditi od kuće, svoje slobodno vrijeme posvećuje i osobnom razvoju i opuštanju. Uključivanje u aktivnosti kao što su proučavanje psihologije, čitanje i prepuštanje njezinoj strasti prema crtanju pruža joj osjećaj ispunjenja. Međutim, važno je napomenuti da je njezino putovanje oporavka u tijeku i svaki korak može biti izazovan. U ovom trenutku nema nikakvih važnih ažuriranja za podijeliti”, zaključuje ona.

Unatoč tome što se često navodi kao paradigma pobjede nad anoreksijom, sama Kristina svoj put ne doživljava u tom svjetlu. Bitka protiv ove nevolje za nju i dalje traje.

  • Biti primjer nije nešto što ona želi. Ne smatra se javnom osobom, nema interesa davati intervjue i pojavljivati ​​se pred kamerama. To bi samo dodalo nepotrebnu težinu njezinu životu. Sve što treba već je proživjela, a bilo je teško.

Put do oporavka za Kristinu je mukotrpan i dugotrajan. Morat će ne samo vratiti izgubljenu težinu, već i pomladiti svoje organe i zube, koji su uvelike pogođeni bolešću. Bolest je imala štetan utjecaj na njeno koštano tkivo, čineći ga nevjerojatno krhkim.

Naš jedini preostali način djelovanja je zadržati nadu, moleći se da Kristina izađe kao pobjednica u svojoj mukotrpnoj borbi protiv bolesti.

Preporučujemo