Ovo je izvanredna priča o trojkama koje su, a da nisu znale, bile podvrgnute jezivom eksperimentu koji je uključivao njihovo odvajanje pri rođenju; zapanjujuće, nakon 19 godina slučajno su otkrili jedno drugo.Nakon prvog spajanja u dobi od 19 godina, trojkebrzo su otkrile obilje zajedničkih interesa koji su ih povezivali. Unatoč njihovom razdvajanju tijekom djetinjstva, David Kelman, Bobi Šafran i Edi Galand bili su zapanjeni otkrićem da je njihov individualni odgoj poticao nevjerojatno sličan afinitet prema različitim aspektima života. Kako godine prolaze, braća ustraju u otkrivanju bezbrojnih veza koje ih spajaju.

 

David i Bobby, obojica koji su tijekom djetinjstva patili od ambliopije, imali su zajednički problem s vidom u kojem su mozak i oko bili neusklađeni, što je uzrokovalo lijeno oko. Međutim, samo je David dobio liječenje za ovo stanje.

  • Tijekom posljednjih godina, braća su se borila s duboko ukorijenjenim bijesom, bijesom usmjerenim prema nesretnim okolnostima koje su ih zadesile. Nekoć očaravajuća priča o tri brata, razdvojena sudbinom i čudesno ponovno ujedinjena, sada se transformirala u zlokobnu kroniku prijevare i okrutnosti.

Netflixov film “Tri ista stranca” nastao je kao dokumentarac, inspiriran ranije spomenutom pričom koja otkriva ispovijesti dvojice od trojice razdvojene braće.

Godine 1980. na filmskom platnu odigrala se izvanredna priča, bilježeći slučajno ponovno okupljanje troje braće i sestara koji su bili razdvojeni pri rođenju. Mediji su brzo prihvatili njihovu priču, pretvorivši ih u trenutne senzacije.

Zapanjujuće, njihova je povezanost bila tako trenutna da je čovjek jedva mogao povjerovati da su ih odgajale odvojene posvojiteljske obitelji. Odabravši živjeti pod istim krovom u New Yorku, čak su se odvažili i na industriju restorana, otvorivši vrlo uspješan restoran Trojke u živahnoj četvrti SoHo.

 

Nakon početnog mladenačkog ushita, ubrzo su se suočili s prvim psihološkim izazovima, koji su rezultirali tragičnim samoubojstvom jednog od braće 1995. godine. Edi si je, nakon borbe s bipolarnim poremećajem, naposljetku oduzeo život.

  • U New Yorkeru, Pulitzerom nagrađeni novinar Lawrence Wright otkrio je uznemirujuću psihološku studiju koju su proveli dr. Peter Neubauer i njegov Centar za dječji razvoj. Ovo znanstveno istraživanje zaronilo je u zamršenu međuigru između prirode i odgoja, nastojeći razotkriti temeljno pitanje u svojoj srži.

Istraživači su marljivo posjećivali domove posvojenih blizanaca i trojki, koji su smješteni u odvojena kućanstva preko sada nepostojeće agencije za posvajanje Louise Wise. Ovi posjeti, koji su predstavljeni kao rutinski, imali su za cilj pratiti napredak posvojene djece.

U ovoj studiji Kelman, Šafran i Galand strateški su raspoređeni u obitelji srednje klase i imućne obitelji, čineći sastavni dio istraživanja.

 

Jedan od braće je rekao: “Bili smo označeni kao ‘predmeti’, ali smo zapravo bili žrtve. Važno je razlikovati to dvoje. Kao odrasli, ne želimo se prikazati kao duboko ranjene osobe. Imamo obitelji, imamo djecu i živimo relativno normalne živote, međutim, ne može se poreći da smo bili tretirani samo kao subjekti za testiranje, lišeni naše ljudskosti. U njihovim očima smo bili ništa više od laboratorijskih štakora.

Nakon što je psiholog Neubauer preminuo 2008. godine, on je otišao s ovog svijeta, a da svoje neobično istraživanje nikada nije otkrio javnosti. Njegov opsežan opus sada se nalazi na Sveučilištu Yale, gdje ostaje sigurno zaključan do 2065. godine.

  • Židovski odbor za obitelj i djecu ima ovlasti nad upravljanjem radovima na Yaleu. Ova organizacija, koja postoji već 150 godina, prije je bila poznata kao Židovski odbor skrbnika. Odigrao je ulogu, zajedno s drugom organizacijom, u osnivanju Neubauer centra za dječji razvoj 1947. godine.

Židovski komitet izrazio je svoje neslaganje s Neubauerovom studijom u priopćenju, navodeći da je ne podržavaju i duboko žale zbog događaja koji su se odvijali. Priznaju hrabrost pojedinaca koji su sudjelovali u filmu i cijene činjenicu da je potaknuo javnu raspravu o studiji. Židovski odbor ima dugogodišnju obvezu osigurati da sudionici Neubauerove studije imaju brz i transparentan pristup svojim zapisima, obvezu koju će poštovati u budućnosti.

 

Kelmanu i Šafranu je Židovski komitet odobrio pristup oko 10.000 stranica studije. Među tim stranicama došlo se do nekih intrigantnih otkrića, uključujući identifikaciju ambliopije. Međutim, većina stranica bila je opsežno cenzurirana, a službeni zaključci nikada nisu objavljeni.

Šafran, stanovnik Brooklyna i odvjetnik s obitelji, izrazio je svoju frustraciju izjavom: “Iako su podaci prikupljeni, čini se da nije poduzeta nikakva radnja jer rezultati nikada nisu javno objavljeni. To postavlja pitanje koja je svrha služio provođenjem ovih promatranja i prikupljanjem tako goleme količine podataka ako iz toga nisu izvučeni zaključci.

Iako je njihovo sudjelovanje u dokumentarcu izazvalo bolna sjećanja, također je rezultiralo konkretnim pomacima u slučaju.

Proces popravljanja njihove veze koji je u tijeku još uvijek poduzimaju dvoje braće i sestara koji dijele genetsku vezu. Osim toga, film prikazuje iskustva drugih parova blizanaca koji su izdržali slične okolnosti kao rezultat psihološke studije. Ova izvanredna pripovijest nastavlja izazivati ​​snažne reakcije, osobito otkako je postala široko dostupna kroz objavljivanje na naširoko korištenoj platformi za streaming, Netflix.

Preporučujemo