Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti i drugi stručnjaci savjetuju da su čišćenje i dezinfekcija bitni koraci u održavanju higijenskog domaćinstva. Ovi koraci su posebno važni u kuhinji, gdje je rizik od kontaminacije visok. Osim toga, stručnjaci naglašavaju da je redovna zamjena kuhinjskih aparata neophodna kako bi se spriječilo širenje mikroba. Također je preporučljivo obratiti pažnju na to koliko dugo su određeni uređaji bili u upotrebi, jer mogu s vremena na vrijeme zahtijevati zamjenu. Iako to može predstavljati udar na vaš budžet bitno je da znate ove informacije.

Kada je u pitanju čišćenje posuđa, sunđeri su popularan izbor. Svestrani su i mogu se koristiti za razne vrste jela, od finog porculana do lonaca i tava. Osim toga, oni su ekonomična opcija koja se lako može zamijeniti kada se istroše ili zaprljaju. Sunđeri također imaju dodatnu prednost jer mogu zadržati sapun i vodu, što omogućava temeljnije iskustvo čišćenja.Dok nam spužve nesumnjivo pomažu u čišćenju posuđa i drugih kuhinjskih površina, neophodno je da ih redovno mijenjate. Porozna struktura spužvi, zajedno s čestim izlaganjem vodi i zagađivačima, čini ih pravim leglom bakterija. To je vidljivo u neprijatnim mirisima koji iz njih izbijaju. Slično tome, čarobne krpe, poput onih od mikrovlakana, podliježu istim problemima i treba ih jednako često mijenjati kada se koriste u kuhinji. Kuhinjski ručnici su nezaobilazni predmet u svakom domaćinstvu. Služe višestrukim namjenama, od čišćenja prosutih i nereda do sušenja posuđa i brisanja radnih ploča. Osim praktične namjene, dolaze u raznim bojama i dizajnom, što ih čini ukrasnim dodatkom svakoj kuhinji. Važno je imati pri ruci dobru zalihu kuhinjskih ručnika kako bi vaša kuhinja bila čista i uredna.Prilikom rukovanja kuhinjskim ručnicima preporučljivo je da ih redovno prokuvate ili perete odvojeno na visokim temperaturama bez upotrebe omekšivača. Ako odlučite da ih perete s drugim rubljem u mašini za pranje veša, najbolje je da ih smatrate potrošnim materijalom koji se mora zamijeniti kada promijene boju, konzistenciju ili miris. Upotreba takvih krpa za čišćenje tanjira prije serviranja hrane ili za poliranje posuđa i posuđa ne može se smatrati sigurnim i higijenskim ako nisu temeljito oprani na visokim temperaturama bez omekšivača.

Daske za sečenje su neophodan alat u svakoj kuhinji. Koriste se za zaštitu radne ploče ili stola od ogrebotina i oštećenja uzrokovanih oštrim noževima. Daske za sečenje takođe sprečavaju unakrsnu kontaminaciju tokom pripreme hrane, jer se lako mogu dezinfikovati i očistiti. Važno je odabrati pravu dasku za rezanje za određeni zadatak, jer različiti materijali imaju različite razine izdržljivosti i otpornosti na rast bakterija. Osim toga, daske za rezanje dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama, što ih čini ne samo praktičnim već i elegantnim dodatkom svakoj kuhinji. Kad god koristite nož za rezanje namirnica poput mesa, ribe, voća, povrća, kruha ili kolača, neizbježno je da će oštrica ostaviti trag ili brazdu na dasci za rezanje. Ovi tragovi mogu postati leglo bakterija koje je teško očistiti. Stoga se preporučuje da slijedite praksu koja se koristi u profesionalnim kuhinjama i zamijenite dasku za rezanje barem jednom godišnje.

Posude za led su uobičajeni kućni predmet koji se koristi za zamrzavanje vode u male, pravokutne oblike. Ove ladice su obično napravljene od plastike i dizajnirane su s malim pretincima koji mogu držati vodu. Nakon što se napuni vodom, tacna se može staviti u zamrzivač kako bi se voda zamrznula u kockice leda, koje se zatim mogu ukloniti iz posude uvrtanjem ili savijanjem plastike. Posude za led su ekonomičan i praktičan način za proizvodnju leda kod kuće za upotrebu u napitcima ili u druge svrhe.Ljeti su kalupi za led uobičajen prizor, ali kada dođe zima, često se zaborave i ostave mjesecima prazne ili pune u zamrzivaču, što nije idealno. Da biste to spriječili, ako ne planirate da ih koristite, preporučuje se da ih potopite u vruću sapunastu vodu, dobro ih operete i osušite te čuvate na suhom mjestu. Međutim, ako ih često koristite, preporučljivo je zamijeniti ih novim kalupima čim primijetite da iz njih izbijaju čudni mirisi ili ako led koji proizvode nema okus. To je zato što je plastika, od koje je napravljena većina kalupa za led, podložna niskim temperaturama i ima tendenciju pucanja i promjene boje tokom vremena. Nadalje, mogu apsorbirati mirise iz zamrzivača, koji se zatim mogu prenijeti na led koji proizvode.

Vjerovatno već znate da drveno posuđe, pribor i posude imaju poseban rok trajanja zbog svoje porozne prirode. Prilikom prve kupovine imaju ujednačenu i ugodnu boju, ali kako vrijeme prolazi, imaju tendenciju da potamne. To je zbog njihove apsorpcije supstanci pomiješanih sa ili serviranih u njima. Nadalje, nakon nekog vremena njihov miris se može promijeniti i podsjećati na užeglo ulje. Ako i kada se to dogodi, preporučuje se da ih odložite i zamijenite novima. Aparat za kafu je uređaj koji se koristi za pripremu kafe. To je praktičan uređaj za upotrebu u stambenim i poslovnim okruženjima. Aparat radi tako što vruću vodu propušta kroz talog kafe kako bi izvukao okus i aromu kafe. Dostupni su različiti tipovi aparata za kafu, od jednostavnih aparata za kafu do složenijih aparata za espresso koji mogu proizvesti razne napitke na bazi kafe. Kvalitet kafe koju proizvodi mašina zavisi od vrste mašine koja se koristi i kvaliteta upotrebljenih zrna kafe.

 

Preporučujemo