Iako su svi članovi kultnog benda odavno mrtvi njihova muzik aživi i dana i ima puno poklonika. Trajne priče koje okružuju cijenjeni rock ansambl EKV, njihovu glazbu i prerane smrti njegovih članova i dalje osvajaju publiku do danas. Prva žrtva ovog zlosretnog prokletstva bio je nitko drugi nego Ivica Vdović Vd, osnivač benda i naširoko cijenjen kao jedan od najiznimnijih bubnjara iz bivše Jugoslavije. Tragično, život mu je prekinut u dobi od 31 godine.

Rođen u Beogradu 1961. godine pod imenom Ivan Vdović, obično su ga zvali Ivica, a kasnije je stekao slavu diljem Jugoslavije kao Vd. Prošlo je više od tri desetljeća od njegove smrti, ali još uvijek ima bezbroj pojedinaca koji uporno tvrde da svijet još nije vidio bubnjara njegova kalibra. Posjedovao je iznimne bubnjarske vještine, bez premca do danas. Ne samo da je bio član renomiranog beogradskog benda Šarlo akrobata, nego je u bendu odigrao ključnu i sastavnu ulogu, razbijajući stereotip o bubnjarima kao samo o ritam sekciji. Nažalost, postao je prvi registrirani oboljeli od HIV-a, bolesti koja će kasnije poharati beogradsku glazbenu scenu. Unatoč njegovim glazbenim postignućima, velik dio njegova osobnog života i dalje je obavijen velom tajne. 1980-ih u Jugoslaviji dominirao je pokret “Novi val”, s bendovima koji su tih godina žarko žarili. Ovaj glazbeni žanr raspirivao je buntovnički duh među mladima, a tekstopisci su se svojim provokativnim tekstovima često bavili društvenim temama.

Beogradski bend “EKV” mnogi smatraju oličenjem veličine. Iako kultni bend danas možda i nije neposredna asocijacija, Ivica Vdović, poznat i kao Vd, slovi kao ikona jugoslavenskog rocka i zaslužan je za oblikovanje EKV-a u bend kakav danas prepoznajemo. Nažalost, Vd je držao odliku da bude inauguracijski pojedinac u bivšoj Jugoslaviji koji je službeno registriran kao HIV pozitivan. Vd je bio prva osoba kojoj je AIDS službeno dijagnosticiran unutar granica bivše nacije. Umjesto da prikrije svoju dijagnozu, Vd je o njoj otvoreno govorio, što je, kako kaže njegova bliska osoba, glumica Sonja Savić, imalo poguban utjecaj na njegov život.

Tijekom 1985. Ivica se odvažio u Beograd kako bi se testirao na nepoznatu bolest koja je isplivala na površinu. Po povratku je hrabro obznanio cijelom gradu da je obolio od AIDS-a. Nažalost, odgovor ove neprivlačne i blisko povezane zajednice bio je odbacivanje. Unatoč tome, Ivica je, pun osjećaja ponosa, još godinu i pol dana nastavio iskazivati ​​svoj glazbeni talent kao bubnjar, okićen u balon kaput. Ovi detalji objavljeni su u dokumentarcu o renomiranom jugoslavenskom rock bendu EKV. Prema Sonjinim riječima, Vdović je imao najveći značaj unutar EKV-a i bio je zaslužan za formiranje Milana Mladenovića. Osim toga, Vdović je odigrao ključnu ulogu u nastanku Margite Stefanović jer ju je upoznao s bendom tijekom njihove romantične veze.

 

Rođen 23. veljače 1961. u Zagrebu, Ivica je na svoj glazbeni put krenuo tijekom godina formiranja kao član benda Limunovo drvo. Ubrzo nakon toga udružuje snage s Milanom Mladenovićem i Dušanom Kojićem Kojom i osniva bend Šarlo Akrobata. No, nakon godinu i pol dana grupa se raspala, što je dovelo do toga da Vdović i Mladenović formiraju renomirani bend Katarina II, koji će kasnije prerasti u legendarnu Ekatarinu Veliku. U dobi od 24 godine primio je poražavajuću vijest o svojoj HIV infekciji, no ipak je ustrajao u svojoj karijeri sve dok ga bolest nije oslabila iznad točke igranja. Tragično je preminuo 25. rujna 1991. godine, a u istom filmu Sonja Savić ispričala je srceparajuću scenu s njegovog sprovoda za koji se nije znalo ni kada je. O vrijednosti koju je Ivica imao među svojim vršnjacima govori i izjava Marka Milivojevića, bivšeg bubnjara EKV-a, koji je izjavio: “On je nadišao puki performans; on je utjelovio esenciju glazbe. Vodili smo se njegovim vodstvom.”

Preporučujemo