Marko Čubrilo, meteorolog, na Facebooku je podijelio ažuriranu vremensku prognozu koja predviđa da će do 9. oktobra ostati suho. Ipak, doći će do blagog pada temperature. Ova prognoza daje pregled očekivanih vremenskih prilika tokom sredine ovog mjeseca. Važno je imati na umu da su odstupanja od ove prognoze uvijek moguća. Ipak građani bvjeruju prognozama koje daje ovaj cjenjeni meteorolog jer su skoro uvijek tačne.

Prema riječima Čubrila, danas se predviđa slab hladan front koji će se približavati sa sjeverozapada. To može rezultirati rijetkim padavinama, uključujući pljuskove i padavine, posebno u centralnim i sjevernim područjima regije. U nedjelju će doći do manjeg kašnjenja i naoblačenja, uprkos mogućnosti slabih padavina ili izoliranih pljuskova u jugoistočnim područjima. Ipak, očekuju se uglavnom sušni uslovi. Očekuje se da će duvati umjeren sjeverozapadni povjetarac, koji će s odmicanjem dana opadati.

Kako se navodi, najviša procijenjena temperatura za danas iznosi 27 stepeni Celzijusa. Međutim, u nedelju će biti relativno hladnije vreme, sa temperaturama od 16 do 27 stepeni. Jutro u ponedjeljak će biti posebno hladno i može uzrokovati slab mraz iznad 900 metara nadmorske visine. Temperatura će tokom dana rasti i dostići maksimum od +20 do +25 stepeni Celzijusa. Topla klima će se zadržati do srijede, ali se očekuje oslabljeni hladni front, koji će povremeno donijeti slabu kišu, prolazno pojačanje sjeverozapadnog vjetra i blago zahlađenje. Meteorolog takođe napominje da će maksimalna temperatura biti između +15 i +22 stepena Celzijusa oko 6. oktobra.

Meteorolog je naznačio da postoji mala šansa da dođe do hladnog vremena oko 9. oktobra, jer većina aktuelnih vremenskih modela ne podržava ovaj ishod. Međutim, nakon 13. oktobra povećava se vjerovatnoća značajnog zahlađenja i pogoršanja vremenskih prilika. Pojedini ansambli su čak nagovijestili mogućnost jačeg hlađenja. Uz to, model klastera ECMWF predviđa mogućnost nižih temperatura sredinom mjeseca. Da sumiramo, narednih 14 dana očekuje se pretežno toplo i suvo, uz povremene i slabe nalete svježeg zraka. Sredinom mjeseca očekuju se drastičnije promjene vremena.

Preporučujemo