Zdravko Čolić se smatra najistaknutijom ličnošću na Balkanu kada je u pitanju estradna scena i sakupio je sljedbenike u svim starosnim grupama. Tokom svoje slavne 55-godišnje karijere, Čolić je proizveo brojne topove na top listama i bio hvaljen zbog svog očaravajućeg vokala. Njegovi koncerti su često najposjećeniji događaji i uvijek se traži karta više. Iako je otpjevao neke od najljepših pjesama u regionu, Čolić je odbio da izvodi određene popularne hitove, smatrajući da mu ne odgovaraju. Kako se ispostavilo, ova odluka se u nekoliko navrata pokazala pogrešnom.

U produkciji novog albuma često se pojavljuju brojne pjesme koje se pišu i stvaraju, ali ne dođu sve do finalnog rezanja. Tokom moje karijere bilo je više slučajeva kada sam doneo odluku da ne snimam određene pesme. Jedan primer je kada mi je Đorđe Novković poklonio pesmu “Zora je svanula” koja je na kraju postala hit. Međutim, kada bih se sada vratio na to, možda bih joj drugačije pristupio – priznajem kao renomirani pjevač. Zanimljivo je da je pjesma postala najveći hit pjevačice Nede Ukraden. Uz to, Bajaga mi je poklonio pjesmu koja je bila omiljena publici i koja je vremenom ostala omiljeni klasik.

Pjesmu ‘Kad hodaš’ od Bajage dobio sam i ispostavila se kao hit koji mi je prethodno nedostajao.  Ispostavilo se da sam pogriješio ali ne mogu samo ja pjevati dobre pjesme. Na pitanje zašto je nisam uvrstio na album, objasnio sam da su mnogi kompozitori željni saradnje sa mnom zbog uspješne prodaje albuma. Za njih je bio obostrano koristan dogovor da aktuelni i popularni izvođač izvodi njihove pesme. Osim toga, tokom te ere, album je bio ograničen na deset pjesama, a neke su morale biti izostavljene. Ovo je bilo neophodno u doba vinila, ali kako se industrija pomerila ka digitalnim formatima, postalo je manje presudno. Umjesto toga, fokus se pomjerio na sprječavanje grešaka u proizvodnji.

Čola nije primijetio pjesmu koja je pokrenula karijeru Nine Badrić. Beograđanka mu je poklonila pesmu koju je kasnije snimila Nina Badrić. Nije neobično zanemariti određene pjesme u životu. Ipak, tvrdi da neće sve pjesme odjeknuti kod svakog pojedinca. Pjesme koje možda on zanemari mogu se bolje slagati s nekim drugim.

Preporučujemo