Malo je divljih životinja kojih se čovjek boji kao zmija. Pored što neke znaju biti otrovne, ogromne ili sposobne da progutaju ili udave čovjeka, one su također jako neobične jer nemaju udove i gmazovi su pa imaju određenu vrstu kože koja djeluje ljigavo. Međutim, svi znamo da se zmije javljaju u proljeće i tu su uglavnom u toplijim mjesecima.

Danas vam otkrivamo rijedak slučaj kad se zmije pojave tokom ciče zime kada snijeg napada, a takav susret je prenio gospodin Milovoj Remović iz sela Mišović koje se nalazi na hiljadu metara nadmorske visine, a ovaj gospodin radi kao čuvar mjesta po imenu Uvac.

Naime, Milovoj je jednog jako hladnog dana kad je napadao snijeg primjetio ogromnog poskoka kako klizi elegantno po snijegu kao da mu uopšte ne smeta niska temperatura. Milovoj zna da se prve zmije pojave nekad oko Đurđevdana, pa mu nije bilo jasno šta ovaj poskok radi tu.

Milovoj se zabrinuo zato što kod nas po narodnom predanju, rana pojava zmija tokom zime može da označava dolazak neke katastrofe. Naravno, moderni naučnici u to ne vjeruju i kažu da se zna nekad desiti da zmije izađu iz zimskog sna, ali da je to i dalje rijetkost.

Postoji još jedno staro uvjerenje koje govori kako zmije koje se pojavljuju preko zime ne mogu da se vrate u svoj brlog jer su kažnjene zato što su ujele nekoga i tako ispaštaju za svoje životinjske grijehe. Bilo kako bilo, sigurno nije lijep prizor vidjeti ovog grabežljivca u po zime kada ih najmanje očekujete.

 

Preporučujemo