Priča o ljubavi Zafira i Senke odjekuje vremenom, ostajući predmet divljenja i nakon što su napustili ovaj svijet. Bili su par čija je ljubav prevazišla obično, odražavajući se kroz nezaboravnu muziku koju su zajedno stvarali. Ova sposobnost da pronalaze i dijele ljepotu svijeta činila ih je jedinstvenim. U martu 2021. godine, svijet je rekao zbogom Zafiru Hadžimanovu, eminentnom umjetniku s korijenima iz nekadašnje Jugoslavije. Njegova umjetnička genijalnost i duboka ljubavna veza sa Senkom Veletanić ostavili su neizbrisiv trag. Fascinantna ljubavna saga Zafira i Senke i dalje inspiriše, dok su zajedno dijelili svoj život i kreativnost, počevši od magičnih dana u Tbilisiju, Gruziji.

 

 

„Naš prvi poljubac desio se na Brežuljku slobode, s predivnim pogledom na grad. Ona je bila očaravajuća, s ljepotom koja je bila zaista bez daha, a njen glas opisan je kao nebeski. Nedavno je rastavljena od pjevača Tihomira Petrovića, ali mi smo ostali bliski prijatelji sve do njegove smrti. Naši razgovori često su se odvijali u Kamenoj sali Radio Beograda, gdje smo uživali u piću i razgovarali o različitim temama. Iako su mnogi pretpostavljali da ću, nakon razvoda, tragati za mlađim partnerom i postati “igrač”, ostao sam dosljedan svojoj odluci. Čak su dogovarali brak s budućom pjevačicom koja obećava. Ali, kada donesem odluku, ostajem pri njoj. Ljubav je postojala u mom životu prije nego što je Senka ušla u njega. U tom razdoblju bio sam posvećen fizičkom razvoju, provodeći sate podižući utege. Imao sam priliku izlaziti s prelijepom Slovenkom iz imućne porodice te s Talijankom čiji je otac bio direktor najveće talijanske banke, čak mi je osigurao stan u svojoj vili u Torinu. Međutim, tek s mojom suprugom doživio sam pravu i duboku ljubav. Dok sam bio u vojsci, Senka je rodila u Pančevu, a ja sam, bez službenog dopuštenja i bez obzira na prepreke, skočio u auto i odjurio tamo. Prvog koga sam ugledao bio je Vasil, koji me je pogledao, malo se bunio, pa zatim zadrijemao. Bio je to izuzetno radostan trenutak, poput legla štenaca! Senka je izgledala sjajno, kao lik iz bajke, nakon porođaja carskim rezom. Sjala je od sreće, a vjerujem da je nikada nisam vidio tako radosnu, osim drugi put kad smo na ultrazvuku ugledali našu unuku Martu.“

 

 

„Izuzetno me veseli činjenica da se dar muzikalnosti prenosi kroz više generacija u mojoj porodici. Velika radost je imati sina koji je priznat kao najbolji svjetski jazz pijanist, a zatim i unuku koja, s nepunih 17 godina, samostalno odlazi na audiciju za ulogu u predstavi “Fantom iz opere” u Kazalištu na Terazijama i pobjeđuje 50 drugih konkurenata. Marta trenutno studira solo pjevanje u Mannheimu, Njemačka, gdje je dobitnica prestižne stipendije. Njezin glas je izuzetan, s kvalitetama koloraturnog soprana. Osim neosporne umjetničke nadarenosti, Marta je i vizija ljepote i individualnosti. Posjeduje neumoljivu odlučnost i odbija odustati od svojih snova, čvrsto vjerujući u njihovu vrijednost.“ Zafir je bio izuzetno ponosan na svoju porodicu, koju su činili otac Vaslijie, cijenjeni etnomuzikolog, supruga Senka, poznata pjevačka senzacija, i sin Vasil, vrlo tražen i slavljen muzičar na Balkanu. Osim toga, njegova unuka Marta sanjala je o karijeri operne pjevačice. Dinastija Hadžimanov udružila se sa dinastijom Veletanlić, stvarajući snažan savez koji je očuvao snagu obiju nacija, budući da su potjecali iz različitih zemalja.

 

Preporučujemo