Danas raspravljamo o aspektu zdravlja koji je izuzetno važan za svakog pojedinca. Postoji dobar razlog zašto se kaže “zdravlje počinje s onim što unosimo u sebe”, stoga je u današnjem ubrzanom ritmu života od ključne važnosti obratiti pažnju na našu prehranu. Prema preporukama liječnika i stručnjaka, savjetuje se da u toku dana uključimo barem jedan zdrav obrok.Tokom posljednjih dvadeset godina, Dan Buettner, istraživač koji se specijalizirao za proučavanje života stogodišnjaka, uložio je napor u analizu njihovih prehrambenih navika. U osamljenom području Nicoye u Kostariki, otkrio je nešto izuzetno: najzdraviji doručak koji je poznat čovječanstvu. U tom pitoresknom okruženju, odana zajednica lokalnih stanovnika rano se budi svakog jutra kako bi pripremila ovaj poseban doručak, privlačeći interesovanje mnogih istraživača. Priprema se odvija korištenjem tradicionalnih metoda.U neobičnom selu Nikoja, koje krase krovovi od crvenog crijepa, stanovnici započinju svoj dan ritualom zapaljenja vatre u svojim tradicionalnim pećima od gline. Umiješno pripremaju aromatično jelo od začinjenog graha i spretno mijese tijesto od kukuruznog brašna. Ipak, najfascinantniji detalj je složen postupak ručne izrade kukuruznih tortilja, od preciznog oblikovanja do pečenja na vrućoj glinenoj ploči.Prema njegovim riječima, žena uzme komad tijesta veličine golf loptice i oblikuje ga u savršeno okruglu pljeskavicu. Potom je stavlja na papir za pečenje i prenosi na zagrijanu glinenu ploču, gdje se tijesto širi i pretvara u savršeno oblikovanu tortilju.Bitner je pojasnio da na drugoj strani peći, troje ljudi miješa grah s lukom, crvenom paprikom i autohtonim začinima.

 

 

Grah se nježno kuha oko sat vremena prije nego što se kombinira s rižom.Ključne zdravstvene koristi ovog obroka, prema Butneru, proizlaze iz izbora sastojaka. Kukuruzne tortilje su bogate složenim ugljikohidratima, a posebno, pepeo učinkovito razgrađuje stanične membrane kukuruza, omogućavajući time oslobađanje aminokiselina i čineći niacin dostupnim tijelu.Crni grah, ključan sastojak ovog obroka, dijeli nutritivne vrijednosti s borovnicama, pružajući povoljne učinke na probavni sustav, krvni pritisak i regulaciju inzulina. U sinergiji s rižom, grah tvori kompletni protein, što doprinosi općem zdravlju i longevitetu. Fascinantno je da ovaj doručak stoji samo oko četiri eura i može se jednostavno pripremati tijekom cijelog tjedna, čineći ga nutritivno bogatim i ekonomičnim odabirom. S druge strane, potočarka se ističe kao izuzetno zdrava biljka u Srbiji, slaveći se kao jedna od najzdravijih biljaka svijeta zbog svog bogatstva nutrijentima koji mogu prevenirati bolesti i zaštititi sportaše od ozljeda. Potočarka sadrži visoke razine aminokiselina i antioksidanata, uključujući flavonoide i potentne saponine, te je bogata prirodnim izvorima kalcija, magnezija, kalija i silicija, što je čini idealnim izborom za očuvanje zdravlja kostiju i zuba. Kao visoko preporučena biljka za uzgoj u Srbiji, potočarka je zeljasta trajnica koja uspijeva u vodenim ili poluvlažnim uvjetima, tipično se nalazeći uz spore, čiste vodene tokove poput izvora i potoka.

 

 

Može se također uspješno uzgajati u vrtovima, na balkonima ili čak unutar doma. Za uspješan rast potočarke ključno je osigurati vlažno okoliš s redovitim zalijevanjem, dok istovremeno koristi prednosti sunčeve svjetlosti uz određenu količinu sjene. Preporuča se upotreba dobro dreniranog tla za sadnju.Za optimalnu berbu potočarke preporučuje se njen urod prije početka cvjetanja, što se tipično događa između aprila i septembra, birajući mjesta daleko od svih oblika zagađenja. Za uzgoj u kontejnerima, potočarka se može saditi u posebno pripremljenim posudama koje se zatim stavlja u veći spremnik s vodom. Kada biljka razvije korijenje i počne pupati, možete je presaditi u vrt ili neko drugo odgovarajuće mjesto. Održavanje potočarke u kontejnerima je prilično jednostavno, s ključnim naglaskom na redovitom zalijevanju za poticanje brzog rasta. Potočarka je izuzetno bogata esencijalnim vitaminima i mineralima te se može koristiti u raznim kulinarskim kreacijama kao što su salate, juhe i sendviči, nudeći obilje željeza, kalcija, folne kiseline te vitamina A, K i C, čineći je dragocjenim dodatkom svakoj prehrani. Unatoč svojoj nutritivnoj vrijednosti, potočarka često ostaje neiskorištena i podcijenjena u našoj prehrani, što je svakako nezasluženo.

 

Preporučujemo