Ubrzani način života i konzumacija brze hrane rezultiraju čestim probavnim problemima među ljudima danas. Velik broj ljudi radi poslove koji zahtijevaju dugotrajno sedenje, što dodatno ne iznenađuje s obzirom na široko rasprostranjenu pojavu crevnih infekcija. Ova tematika je upravo fokus našeg današnjeg članka.Patogeni poput bakterija, virusa i parazita obilato su prisutni u našem okruženju. Iako naša crijeva prirodno sadrže korisne bakterije, štetni mikroorganizmi ponekad mogu da se prošire i izazovu različite simptome. Dr. Nina Bulajić, ekspertkinja iz oblasti medicinske mikrobiologije sa Akademije medicinskih nauka, za RTS je pojasnila koji simptomi ukazuju na prisustvo crijevnih parazita, uključujući da li su nadutost i probavne tegobe među njima.Liječnici ističu da su parazitoze probavnog trakta uobičajenije u regijama sa slabijim sanitarnim standardima. Ipak, u Evropi, a posebno u Srbiji, zabilježeno je značajno smanjenje broja parazitskih infekcija. Paraziti se uglavnom dijagnosticiraju kod osoba koje su boravile u tropskim krajevima, gdje su ovi paraziti uobičajeni. U ovoj oblasti, najučestaliji parazit je Enterobius vermicularis, sitan cilindričan crv koji obično zahvata djecu, dok su trakavice i gliste rjeđe. Za detekciju parazita potrebno je izvršiti analizu uzorka stolice. Dr. Nina Bulajić preporučuje onima koji sumnjaju na prisustvo parazita da zatraže medicinsku pomoć. U slučajevima kao što je Giardia lamblia, jedan uzorak stolice možda neće biti dovoljan za detekciju, te može biti potrebno testirati više uzoraka. Zato je važno konsultovati se sa lekarom radi utvrđivanja najadekvatnijeg protokola.

 

 

Mogući indikatori crijevnih parazitskih infekcija obuhvataju simptome kao što su bol u stomaku sa prisustvom krvi u stolici, što može biti uzrok za uzbunu. Da li sve vrste parazita izazivaju simptome poput povišene temperature, loše apsorpcije nutrijenata, svraba oko anusa, probavnih smetnji, i narušenog sna, ili svaka vrsta parazita ima specifičan set simptoma?Ne moraju svi doživjeti sve navedene simptome. Specifičan simptom infekcije malim valjkastim crvima je svrbež anusa tokom noći. To je zbog ženki crva koje se tipično nalaze na granici između tankog i debelog crijeva i koje se noću kreću prema anusu da polože jaja na koži, uzrokujući svrbež. Kod djece, ovaj svrbež može dovesti do nesanice i nemira, što roditeljima često postaje prvi znak upozorenja. Iskusni pedijatri su preporučivali slanje uzorka stolice na analizu kod djece koja pokazuju znake nervoze, nesanice ili hiperaktivnosti, kao mogući indikator parazitske infekcije, pojašnjava dr. Bulajić. Kontaminacija se može dogoditi kada stolica dođe u kontakt sa zemljom, često kroz miješanje tehničke i otpadne vode koje se koristi za navodnjavanje, što može dovesti do zaraženosti povrća jajima parazita. Drugi put prijenosa je direktni kontakt s parazitima poput toxoplasma gondii, protozoa koju prenose mačke. Dr. Bulajić naglašava značaj pridržavanja dobrih higijenskih navika i savjetuje oprez pri kontaktu sa životinjama.Paraziti prisutni u životinjama, naročito kod pasa, razlikuju se od onih koji inficiraju ljude. Ipak, mačke mogu biti nosioci parazita Toxoplasma gondii, koji u ljudskom tijelu može ostati neprimjetan bez izazivanja očitih simptoma. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom mogu iskusiti simptome, dok trudnice trebaju biti izuzetno oprezne zbog mogućnosti različitog utjecaja infekcije na fetus, uključujući kako blaže tako i ozbiljnije posljedice.

 

 

Disbioza crijeva može se očitovati kroz širok spektar simptoma.
– Nadimanje
– Gasovi
– Promjene u frekvenciji stolice, bilo u smislu smanjenja regularnosti ili povećanja teškoća pri defekaciji.
– Osjećaj umora
Postoji rasprostranjeno, ali pogrešno vjerovanje da su crijevni paraziti glavni uzrok mnogih zdravstvenih tegoba, dok problem često leži u disbalansu crijevne flore. Mnogi zdravstveni problemi mogu se dovesti u vezu s nezdravim životnim navikama i prehrambenim izborima. Upotreba kemijskih dodataka poput pesticida u proizvodnji hrane i pretjerano korištenje antibiotika i drugih lijekova može negativno utjecati na zdravlje crijevne sluznice. Simptomi kao što su nadutost, gasovi i poteškoće s probavom mogu ukazivati na sindrom iritabilnih crijeva, ističe stručnjak. Savjetuje se prelazak na prehranu bogatu prirodnim i integralnim namirnicama, uključujući cijele žitarice, povrće, voće, i kvalitetno bijelo meso poput peradi ili ribe. Također je napomenuto da odraslima nisu nužni mliječni proizvodi, ali ako se odabiru, preferiraju se oni od koze ili ovce. Grah se spominje kao čest izvor gasova, ali savjetuje se da se ne izbjegava. Poznato je da određene namirnice mogu izazvati gasove čak i kod zdravih pojedinaca, ali postoji način da se smanje takve reakcije. Tradicionalne metode pripreme, kao što su namakanje graha, odbacivanje prve i druge vode te dodavanje sode bikarbone, mente, kima i majčine dušice, mogu pomoći u ublažavanju simptoma, smirujući crijeva i smanjujući negativne reakcije. Alternativni pristupi, kao što je kombiniranje namirnica, mogu učiniti mahunarke lakše probavljivima. Primjećuje se da iako slanutak može izazvati gasove, humus obično izaziva manje problema. Fermentirana hrana poput kiselog kupusa, slična jogurtu, kefiru i kiselim krastavcima (izuzev onih napravljenih s vinom ili esencijama), prepoznata je po svojoj sposobnosti da pozitivno utječe na crijevnu floru zahvaljujući svom fermentacijskom procesu.

 

Preporučujemo