Doboš torta uživa široku reputaciju jednog od najpriznatijih peciva na globalnom nivou, a priznata je i kao najikoničniji desert u mađarskoj kuhinji. Proslavljeni poslastičar i vlasnik eminentne delikatese u Budimpešti, Jozef C. Doboš, zaslužan je za izum ovog deserta krajem 19. veka, tokom 1880-ih. Od tada pa sve do danas ovo je jedna od najpoznatijih mađarskih poslastica.

Sastojci:
kora:
deset jaja.
Recept zahteva tačno 250 grama granuliranog šećera.
Mjera brašna koja odgovara 250 grama.

Fil:
Recept zahteva količinu od 500 grama putera.
Ukupno 500 grama šećera u prahu.
Precizno mjerenje 200 grama čokoladne dobrote.

karamela:
Recept zahteva tačno 200 grama šećera.

 

Priprema:

Počnite umutiti 10 bjelanjaka sa 200 g šećera dok ne dobijete gustu i pjenastu smjesu. Uzmite 50 g šećera i pomiješajte ga sa žumancima, pa ih kuhajte na pari dok ne budu potpuno kuhani. Kada se smjesa ohladi, sjediniti je sa bjelanjcima i umiješati 250 g brašna.
Za pripremu ovog jela važno je smjesu podijeliti na šest jednakih porcija. Zatim svaki dio treba peći na prethodno podmazanom i brašnom posutom prevrnutom plehu. Kore se peku oko deset minuta na temperaturi od 250 stepeni.

 

Fil:
Počnite tako što ćete uzeti 500 grama putera i pomešati ga sa 500 grama šećera u prahu. Zatim dodajte 200 grama otopljene čokolade i dobro izmiksajte fil. Kore treba da budu filetirane, sa izuzetkom poslednje. Nakon što je završna kora napravljena, ona se deli na šesnaest identičnih delova. Ovi dijelovi se zatim pune na sljedeći način: dvije stotine grama šećera se karamelizira uz kontinuirano miješanje dok šećer ne dobije željenu smeđu nijansu. Zagrijanim nožem karamel se brzo prelije preko kore i ravnomjerno rasporedi.
Nakon što se karamela zagrije, važno je djelovati brzo. Nožem premazanim puterom izrežite glazuru koja se stvorila preko već izrezanih kriški torte.

Preporučujemo